Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » ‘Cumhuriyet Kızları’ gülümsüyor

‘Cumhuriyet Kızları’ gülümsüyor

‘Cumhuriyet Kızları’ gülümsüyor03 Ocak 2023 - 12:01
2023’ün ilk Milliyet Sanat sayısı sanatseverleri kapağında, Gamze Taşdan’ın Cumhuriyet’in kuruluş coşkusunu yaşatan “Cumhuriyet Kızları” sergisinden capcanlı bir resimle karşılıyor.
Milliyet Sanat Ocak 2023 sayısı okurlarla buluştu. Yeni yılın ilk sayısında popüler kültür tarihimizi canlandırdığı resimleriyle tanınan Gamze Taşdan’ın kadınları bu defa 100. yılını kutladığımız Cumhuriyet’in kuruluş sevincini yaşatıyor. Bozlu Art Project’te açılan “Cumhuriyet Kızları” sergisi bizleri 1920’lerin, ‘30’ların ve ‘40’ların mutlu kadınlarıyla bir araya getiriyor. Derginin plastik sanatlar bölümünde öne çıkan bir diğer haber ise Tate Modern’deki “The Ey Exhibition: Cezanne” sergisi. Modern ressam olmanın ne anlama geldiği üzerine yeni bir kavrayış sunan sergiyi Hülya Avtan kaleme aldı. Milliyet Sanat dergisinin medya sponsoru olduğu X Media Art Museum By DasDas’ta 4 Mart’a kadar görülebilecek “Sezen Aksu Dijital Sanat Sergisi”ni henüz görme fırsatınız olmadıysa Ege Işık Özatay’ın değerlendirmesi fikir verebilir.
 
 
ÇAĞAN IRMAK
 
Kadim geleceğe
 
Ayın Söyleşisi için Asu Maro’nun konuğu, oyunculuk kadar önemsediği yazarlık kariyerinde üçüncü romanı “Luna”yı yayımlayan Buğra Gülsoy. Kitabını, insanlığın özüne dönüp tekrar bir Altın Çağ’a ulaşacağı umuduyla “kadim geleceğe” adayan Gülsoy, yeni romanının yanı sıra mimarlık okurken başlayan yazma tutkusunun diğer duraklarına, hisleriyle çizdiği oyunculuk kariyerine ve oğluyla beraber öğrenmeye çalıştığı babalığa dair içten bir sohbete imza atıyor.
 
 
“Sevda Mecburi İstikamet”
 
Milliyet Sanat’ın Ocak 2023 sayısında sinema sayfaları dört yıl sonra beyaz perdeye yeni filmi “Sevda Mecburi İstikamet” ile dönen Çağan Irmak söyleşisi ile açılıyor. Müjde Işıl’ın söyleşisinde Irmak, “İnsanları mutlu     edecek bir film yaptığıma inanıyorum. İnsanların bu filmden mutlu ayrılmasını istiyorum. Bana şifa oldu, seyirciye de şifa olsun” diyor. Kuklaların masumiyetini yitirdiği filmler “M3GAN” ile yeniden gündemde. Ebru Çeliktuğ, beyaz perdede karşımıza korku ve gerilim öğesi olarak çıkan oyuncakları yazdı. Sinema sayfalarında bu ay “A Man Called Otto/ Hayata Röveşata Çeken Adam” filminin gösterime girmesi vesilesiyle Tom Hanks portresi karşımıza çıkıyor. Hanks’in unutulmaz performanslarını Hasan Nadir Derin kaleme aldı.
 
 
MURAT GÜLSOY
 
Resme yolculuk
 
Murat Gülsoy yeni romanı “Ressam Vasıf’ın Gizli Aşklar Tarihi”nde Türk resmine yolculuk yapıyor. Seray Şahinler’e konuşan Gülsoy, “Resim tarihimizin çok fazla anlatılmamış bir tarafı var. Ressamlarımızla ilgili dolu dolu bir malzeme yok elimizde” diyor. Polisiye janrında sayıca az olduklarından yakınılan kadın yazarlarımız 1990’da başlayan yükselişlerini sürdürüyor. Son yıllarda peş peşe yayımlanan romanlarıyla karakterleri tanınıyor, okur kitleleri büyüyor. Milliyet Sanat’ın edebiyat sayfalarında Sevin Okyay polisiyenin kadın kalemlerine dikkat çekiyor. Bi’ kulağımız epeydir podcast’lerde. Derginin podcast köşesinde bu ayın konuğu “Kıvılcım” podcast dizisinin yazarı Duygu Dalyanoğlu.
 
 
MADRİGAL
 
Iggy Pop döndü
 
Her daim genç ve dinamik olan Iggy Pop, 19. stüdyo albümü “Every Loser”ı 6 Ocak’ta müzikseverlerle buluşturacak. Deniz Ekim Tilif, albümü ve bu yıl 76. yaşını kutlayacak Jamess Newell Osterberg Jr. namıdiğer Iggy Pop’un benzersizliğini yazdı. 2014 kurulan ve “Seni Dert Etmeler” ile bir anda herkesin diline pelesenk olan Madrigal, müzikal kariyerlerine ve sevilen şarkılarına dair merak edilenleri Yavuz Hakan Tok’a anlattı. Derginin sahne sanatları sayfalarında Seçkin Selvi, Nilüfer Kent Tiyatrosu ve İBB Şehir Tiyatroları’nın bu sezon izleyiciyle buluşturduğu “1984” ile “Cadı Kazanı”nı kaleme aldı. Ece Saruhan ise Tiyatro Hayali ile kendi tiyatro hayallerine doğru kulaç atan Ayça Koyunoğlu, Fatih Koyunoğlu ve Emrah Eren ile bir araya geldi.