CultureCIVIC’ten sanata can suyu
25 Haziran 2021 - 11:06Seray Şahinler
Türkiye’de kültür sanat alanında faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşları, sanatçılar ve inisiyatiflerin destek olmadan yola devam edebilmesi ve sürdürülebilir projelere imza atması çok zor. Özellikle pandemi nedeniyle zor günler geçiren sanatçılar için bu destek artık daha büyük anlamlara sahip. Tam da bu noktada Türkiye’de faaliyet gösteren Avrupa Birliği’nin kültür kurumlarının öncülüğünde yeni bir destek projesi yola çıktı.
Goethe-Institut Istanbul, Institut français Türkiye ve Danimarka Kültür Enstitüsü Türkiye ofisi, Anadolu Kültür, İstanbul Kültür Sanat Vakfı ortaklığında, Türkiye Hollanda Büyükelçiliği iş birliğiyle gerçekleşen bir Avrupa Birliği projesi olan “CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı”, Türkiye’de kültür-sanat alanındaki sivil toplum çalışmalarını güçlendirmeyi amaçlıyor.
Yeni oluşumlar
Büyükşehirlerin ötesine geçerek Türkiye’nin dört bir yanındaki kişi ve kurumlara ulaşmayı hedefleyen proje kapsamında farklı ihtiyaçlara yönelik dört ayrı hibe kategorisinde 14 açık çağrı yapılarak Mart 2025’e kadar 200’ün üzerinde projeye destek verilecek. 30 Haziran’da başlayacak “CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı”, kültürel diyalog ve toplumsal katılımı, ifade özgürlüğünü, demokratik süreçleri ve ayrımcılığa karşı çoğulculuğu teşvik eden projelere ve bireylere destek sağlayacak. Öncelik ise kariyerinin henüz başındaki sanatçılar, yeni kültür oluşumları ve büyükşehirlerin dışında faaliyet gösteren projeler. Bu noktada yeni iş birlikleri kurulacak ve hibe programları, “Yerel Projeler”, “Yapısal Destek”, “Kentler Arası Ağ Geliştirme”, “Sanatsal Üretim” başlıklı dört farklı kategoride hayata geçirilecek. Böylece sanatçılara, kültür profesyonellerine, kültür kurumlarına finansman sağlanacak.
Dört yıl sürmesi planlanan “CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı” özellikle şu dönemde Türkiye’nin dört bir yanında hayatta kalabilmek için emek sarf eden sanatçılara ve sanat oluşumlarına merhem olabilir. Detaylı bilgi ve başvuru sürecini culture-civic.org adresinden takip edebilirsiniz.
Sosyal değişime etki edecek
Kültür ve sanatın temel haklardan biri olduğunu belirtlen CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı Direktörü Ayşe Utku Erarslan “Programda yer alacak projeler ve etkinliklerde kültür ve sanatın sosyal değişimi nasıl harekete geçirdiğini deneyimleyeceğiz. Kültür-sanat ve temel haklar arasındaki ilişkinin daha görünür olmasını hedefleyeceğiz, kültür-sanatın temel haklar alanındaki katkılarını konuşacağız. Dört yıl sürecek bu uzun soluklu programın sonunda, insan hakları eksenindeki tartışmalara kültür sanat alanı ile yeni bir boyut kazandırmaya çalışacağız” diyor.
200 projeye destek verilecek
Büyükşehirlerin ötesine geçerek Türkiye’nin dört bir yanındaki kişi ve kurumlara ulaşmayı hedefleyen proje kapsamında farklı ihtiyaçlara yönelik dört ayrı hibe kategorisinde 14 açık çağrı yapılarak Mart 2025’e kadar 200’ün üzerinde projeye destek verilecek. 30 Haziran’da başlayacak “CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı”, kültürel diyalog ve toplumsal katılımı, ifade özgürlüğünü, demokratik süreçleri ve ayrımcılığa karşı çoğulculuğu teşvik eden projelere ve bireylere destek sağlayacak. Öncelik ise kariyerinin henüz başındaki sanatçılar, yeni kültür oluşumları ve büyükşehirlerin dışında faaliyet gösteren projeler. Bu noktada yeni iş birlikleri kurulacak ve hibe programları, “Yerel Projeler”, “Yapısal Destek”, “Kentler Arası Ağ Geliştirme” ve “Sanatsal Üretim” başlıklı dört farklı kategoride hayata geçirilecek. Böylece sanatçılara, kültür profesyonellerine, kültür kurumlarına finansman sağlanacak.
Dört yıl sürmesi planlanan “CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı” özellikle şu dönemde Türkiye’nin dört bir yanında hayatta kalabilmek için emek sarf eden sanatçılara ve sanat oluşumlarına merhem olabilir. Detaylı bilgi ve başvuru sürecini culture-civic.org adresinden takip edebilirsiniz.