Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Çin’in gizemli ordusu 'Terra Cotta' Türkiye’de

Çin’in gizemli ordusu 'Terra Cotta' Türkiye’de

Çin’in gizemli ordusu 'Terra Cotta' Türkiye’de16 Kasım 2012 - 01:11
Ülkenin en önemli kültür miraslarından olan, ilk Çin imparatoru Qin Shi Huang'ın yeraltı ordusu 20 Kasım’da Topkapı’da sergilenecek20 Kasım’da İstanbul, Topkapı Sarayı’nda açılacak "Çin’in Hazineleri Sergisi"nde, 5 Terra Cotta askerinin yanı sıra Yasak Şehir ve Şanghay Müzesi'nden 100’ü aşkın eserin sergileneceği belirtildi.

Sergide, dünyada eşi olmayan, M.Ö. 210 yılında tamamlamış Terra Cotta asker ordusunun yanı sıra Pekin’deki Yasak Şehir ve Şanghay Müzesi'nin de eserleri kamuoyuna açılacak. Terra Cotta askerleri sergisinde ayrıca, genelde Çin dışına çıkarılmayan Terra Cotta atı da sergilenecek.

Terracotta'yla eş zamanlı Dunhuang Mağaraları sergisi

Eserler için büyük miktarda sigorta bedeli ödendiği, eserlerin muhafazası için özel önlemler alındığı bildirildi.
Çin Sanat Sergiler Kurumu Müdür Yardımcısı An Yao, düzenlenen basın toplantısında, İstanbul’da 3 ay sergilenecek eserlerin iki ülke halklarının birbirini daha yakından tanıma fırsatı vereceğini söyledi.

"Çin’in Hazineleri" Sergisiyle eş zamanlı olarak Mimar Sinan Üniversitesi Tophane-i Amire binasında, Çin’in Gansu eyaletinin "Dunhuang Mağaraları" sergisi de düzenlenecek.

2222 yıllık Terra Cotta Askerleri

Her Terra Cotta askeri diğerinden farklı
görünüyor ve kendine has detaylara sahip.
Çin’de 11 hanedanlığın başkentliğini yapmış ülkenin orta kesimindeki Şian’da bulunan Terra Cotta askerleri, dünyanın en büyük kral mezarlarından biri olarak kabul edilen ilk Çin imparatoru olmakla birlikte Çin Seddi'nin inşaasını başlatığı bilinen Qin Shi Huang’ın mezarını koruyor.

56 kilometrekarelik dev mezarın etrafında Çinli bir köylü tarafından rastlantı üzerine bulunan, her birinin yüzü birbirinden farklı olan binlerce toprak asker, normal insan ebatlarında ve her biri dönemin askeri nizamına göre dizilmiş şekilde duruyor.

At arabaları ve askerler İmparatorun
mezarını bekler pozisyonda duruyor.
Savaş öncesi hazır konumda bekleyen binlerce asker, dönemin at arabaları ve atlar, orijinaline uygun şekilde boyanarak imparatorla birlikte gömülmüş. Kazı alanında çoğu hala toprak altında 8000 asker, 520 atıyla birlikte 130 savaş arabası, 150 süvari atı bulunduğu tahmin ediliyor. Toprağın altından ilk çıkartıldığında renklerini koruyan Terra Cotta’ların havayla temasının ardından boyaları birkaç gün içinde siliniyor. Bu nedenle bölgede daha fazla olduğu bilinen askerler gün yüzüne çıkartılmıyor ve renginin korunması için teknolojiler geliştirilmeye çalışılıyor.