Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Cafer Panahi de tutuklandı

Cafer Panahi de tutuklandı

Cafer Panahi de tutuklandı13 Temmuz 2022 - 09:07
Dünyaca ünlü İranlı muhalif sinemacı Cafer Panahi, geçtiğimiz günlerde tutuklanan ve nerede tutuldukları açıklanmayan yönetmen Muhammed Rasoulof ile yapımcı Mustafa El-Ahmed’in davasını takip etmek, haklarında bilgi almak için savcılığa gittiğinde tutuklandı.

Panahi, muhalif duruşu nedeniyle yönetim tarafından sevilmeyen bir sinemacı. Panahi ve Rasoulof yıllar evvel izinsiz çekim yapmaktan tutuklanmış, iktidara karşı “propaganda yapmak” suçlamasıyla altı yıl hapis cezasına çarptırılmış ve 20 yıl boyunca film yapmaktan men edilmişti. Sonrasında Rasoulof’un cezası temyize gitti ve bir yıla indirildi.

Üç sinemacının birden tutuklanmasının nedeni ise 23 Mayıs’ta Abadan kentindeki 10 katlı Metropol binasının çökmesi sonucu 40’tan fazla kişinin ölmesine dayanıyor. Bu olayı protesto eden halk gösterileri, hükümete yönelik yolsuzluk ve ihmal suçlamasıyla geniş protestolara dönüştü. Protestocular, bu trajediden sorumlu yetkililerin yargılanmasını ve cezalandırılmasını talep etti. Birçok kişi polis tarafından göz yaşartıcı gaz, uyarı ateşi ve tutuklamalarla karşı karşıya kaldı. Protestoculara karşı polisin aşırı güç kullanımı, Rasoulof ve El-Ahmed’in başını çektiği bir grup İranlı sinemacı tarafından başta sosyal medya olmak üzere eleştirilmiş ve polis, silahlarını bırakmaya çağırılmıştı. Bunun üzerine iki sinemacı kargaşayı teşvik etmek ve halkı kışkırtmak iddiasıyla tutuklanmıştı. KÜLTÜR SANAT SERVİSİ

Etiketler: Cafer Panahi