Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Büyükada’nın edebiyat meclisi

Büyükada’nın edebiyat meclisi

Büyükada’nın edebiyat meclisi07 Mayıs 2023 - 12:05
Büyükada’daki tarihî Haritadonis Köşkü restore edilerek, Edebiyat Müze Kütüphanesi olarak kapılarını açtı. Kütüphanede Adalar’da yaşamış ya da eserlerinde buraya yer vermiş yazarların eserleri ve kişisel eşyaları yer alıyor.
SERAY ŞAHİNLER- Türk edebiyatının mekân hafızasında Büyükada’nın ayrı bir yeri vardır. Birçok yazarın, şairin yaşadığı, yaşamayanların dahi eserlerine konu ettiği, ilham kaynağı bir yer Büyükada… Şehirle aidiyet bağı kurmuş ve eserleriyle bu bağı kuvvetlendirmiş şair ve yazarlarımızın hatırası Adalar’da yaşamaya devam ediyor.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı bu hafızaya katkı sunmak için uzun süredir restorasyonu devam eden Tarihi Haritadonis Köşkü’nü kütüphaneye dönüştürdü. Büyükada Edebiyat Müze Kütüphanesi geçtiğimiz hafta bakan yardımcısı Özgül Özkan Yavuz tarafından ziyarete açıldı. Kütüphanede Büyükada’da yaşamış ya da eserlerinde Adalar’a yer vermiş 92 yazarın eserleri, hayatları ve eserleriyle hakkında yapılmış çalışmalar yer alıyor. Reşat Nuri Güntekin, Cevat Şakir Kabaağaçlı, Melih Cevdet Anday, Abdülhak Şinasi Hisar, Orhan Seyfi Orhon, Tahsin Nahit, Mehmet Rauf, Halide Edib Adıvar gibi isimlerin yaşam öyküsü bilgi panolarıyla kütüphane koridorlarında aktarılmış. Ziyaretçiler kütüphaneyi gezerken Türk edebiyat tarihine de bir yolculuk yapıyor. İki kattan oluşan kütüphanede okuma salonlarına ek olarak edebiyat söyleşilerine ve sanat etkinliklerine ev sahipliği yapacak salonlar ve sergi alanları da mevcut. Odalarda yer alan kütüphanelerde Halide Nusret Zorlutuna, Halid Ziya Uşaklıgil, Mina Urgan, Cahit Sıtkı Tarancı, Ömer Seyfettin gibi yazarların yeni ve eski baskı kitaplarını bir arada görüyoruz. Giriş katında ise Adalar ve İstanbul hakkındaki çalışmalara yer verilmiş. Burası kültür, tarih ve mimari araştırmacıları için yeni bir buluşma alanı olabilir.
 
 
Kütüphanenin ikinci katında okuma köşeleri bulunuyor. 
 
Yeniden edebiyat kenti
 
Kütüphanenin üst katında müze kütüphane ‘ifadesine’ uygun olarak yazarların kişisel eşyalarından seçki yapılmış. Bu bölümde Melih Cevdet Anday’ın eşi Suna Anday, Bekir Sıtkı Erdoğan’ın kızı Sahil Dural, Zeyyad Selimoğlu’nun yeğeni Şule Kulein ve Sait Faik Abasıyanık adına Darüşşafaka Cemiyeti tarafından bağışlanan parçalar var. Melih Cevdet Anday’ın İstanbul Öğretmenevleri tarafından verilen emeklilik, Vagarth Dünya Şiir Festivali’ne katılım ve Gazeteciler Cemiyeti kartını görüyoruz. Bekir Sıtkı Erdoğan’ın daktilosu, kalem ve mührü, fotoğraf ve sertifikaları da yine sergilenen eşyalar arasında. Burada yazarın Âşık Veysel ile birlikte olan fotoğrafı çok etkileyici. Zeyyad Selimoğlu arşivinden ise beş kare fotoğraf sergileniyor. Hemen yanında ise Sait Faik Abasıyanık’a 1939’da Mark Twain Society tarafından verilen sertifika var. Tıpkı kendi dönemlerindeki bir arada, omuz omuza yazarlar… Müze kütüphanesinin odalarında İstanbul’u hissedip, yazarların yürüdüğü yollarda yürüyüp, onlarla birlikte ada sokaklarında kaybolup maviliklere yelken açabilirsiniz.
 
 
Büyükada Edebiyat Müze Kütüphanesi ile birlikte İstanbul’da bakanlığa bağlı kütüphane sayısı 70’e yükseldi, edebiyat müze kütüphanesi sayısı ise 11’e ulaştı. Yerel yönetimler, özel kuruluşlar, vakıflar her gün şehre yeni bir kütüphane kazandırmaya devam ediyor. Mevcut kütüphaneler günün hiçbir saati boş kalmıyor. Neredeyse her gün okur-yazar buluşmaları, kitap tanıtım etkinlikleri, edebiyat günleri düzenleniyor şehrin dört yanında. Bu girişimlerle İstanbul yeniden bir edebiyat kenti olma yolunda denebilir. Türk edebiyatı yazarlarını anmak, anlamak ve daha çok okumak, konuşmak dileğiyle… Büyükada Edebiyat Müze Kütüphanesi yaz ayı boyunca pazartesi günleri kapalı, kalan günlerde ise 09.00-17.30 arası ziyarete açık olacak. 
 
 
Melih Cevdet Anday’ın kimlik kartları.