Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » “Bir Adanın Sinir Uçları” izleyiciyle buluşuyor

“Bir Adanın Sinir Uçları” izleyiciyle buluşuyor

“Bir Adanın Sinir Uçları” izleyiciyle buluşuyor03 Eylül 2024 - 05:09
İnci Eviner’in “Bir Adanın Sinir Uçları” sergisi 3 Eylül – 6 Ekim 2024 tarihleri arasında Dirimart Pera’da.
Sergi, sanatçının son dönemde ürettiği aynı başlıklı video yapıtı ile sanatçının “Atölyenin Yankıları” başlıklı yeni yerleştirmesinden oluşuyor. Tarihsel imgeler, bitkiler ve hayvan-oluşa dair zengin bir görsel dil sunan video yapıtı, izleyicilerin zihninde çoğalan girift bir dünyada varoluşun kırılgan ve geçici doğasını sorguluyor. Eviner’in yeni yerleştirmesi “Atölyenin Yankıları” ise sanatçının atölyesinden yola çıkarak onu galeri mekânında yeniden canlandırıyor. İnci Eviner’in sınırsız bir görsel dille ve onu sürekli geliştirerek ürettiği video yapıtları, tarihsel, söylemsel ve bilinçdışı süreçleri incelerken, temsil biçimlerini meydana getiren normlara meydan okuyor. Sanatçının son dönemde ürettiği video yapıtı “Bir Adanın Sinir Uçları”, tarihi köpek katliamının gerçekleştiği Hayırsızada’dan ilhamla tarih ve şiddet arasındaki kesişim noktalarını buluşturuyor. Bir adanın toplumsal ve psişik katmanlarını farklı senaryolarla bir araya getiren yapıt, çarpık bir fantezi dünyasının arasından sıyrılıp çıkan figürlerle iktidarın şifrelerini çözmeye çalışıyor.
 
 
İnci Eviner’in “Atölyenin Yankıları” başlıklı yerleştirmesi, sanatçının yapıtlarının zaman içinde arkasında bıraktığı nesnelerin yeni anlamlarla çoğaldığı senaryoları galeri mekânına taşıyor.
Sanatçının yapıtlarının doğuşunda rol alan ve kendine yer bulamamış nesneleri konu alan yerleştirmede Eviner, sanatçı olarak kendi oluş süreçleriyle hesaplaşıyor.
 
“Bir Adanın Sinir Uçları”, 3 Eylül – 6 Ekim 2024 tarihleri arasında Dirimart Pera’da izlenebilir.