Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Ayvalık’tan doğaya destek var!

Ayvalık’tan doğaya destek var!

Ayvalık’tan doğaya destek var!12 Ağustos 2021 - 09:08
Ayvalık Ayazması’nda, Milliyet Sanat’ın düzenlediği Ali Kabaş’ın “Yabani” adlı sergisi açıldı. Büyük ilgi gören sergi tabiatın rahat bırakıldığı zaman oluşturduğu doğal güzelliğe dikkat çekiyor.

Efnan Atmaca

 

Milliyet Sanat dergisinin ev sahipliğinde düzenlenen ve doğaya verilen zarara dikkat çekmeyi amaçlayan Ali Kabaş’ın “Yabani/Untamed” başlıklı sergisi önceki gün Ayvalık Ayazması’nda açıldı. Restore edilen tarihi mekânda düzenlenen serginin açılışına sanat, siyaset ve iş dünyasının önemli isimlerinin yanı sıra Ayvalılıklar da katıldı. Pandemiye rağmen geçen yıl 120 bin kişinin ziyaret ettiği mekândaki sergi sanat ile tarihi buluşturdu. Mekânın restorasyonunda büyük emeği olan Şerif Kaynar’ın dediğine ayazmadaki suyun iyileştirici gücü de var. Tıpkı sanat gibi.

 

Riskli uçuşlar

 

Ali Kabaş’ın 2003 yılından beri paramotor, kendi deyimiyle motorlu yamaç paraşütüyle havada iki-üç saat kalarak hatta riskli uçuşlar yaparak çektiği bu fotoğraflar izleyenlere tabiatın rahat bırakıldığı zaman oluşturduğu doğal zenginliğin güzelliğini gösterdi. Sanatçı ısrarla fotoğraflarının altına nerelerde çekildiği yazmadığını söyleyerek buraların rant için kullanılmasına ve bozulmasına engel olmak istediğini açıkladı. Kabaş, “Yabani/Untamed” sergisini oluşturan fotoğraflar sayesinde, sayıca az ve ‘ehlileştirilmemesi’ gereken doğal alanların güzelliklerinden herkesin kendisi kadar etkilenmesini ve hem Türkiye’ye hem de dünyaya bu bakış açısıyla bakmasını dilediğini anlattı.

 

Mekân ile sergi uyumu

 

Başta Prof. Dr. Filiz Ali’nin 23 yıl önce başlattığı AIMA, ardından pek çok sanatçının bu bölgede çeşitli işler yapmasıyla bir sanat mekânına dönen Ayvalık’ta açılan sergi son dönemde yaşanan doğal felaketlere dikkat çekmesi açısından da büyük önem taşıyor. Kabaş yer belirtmese de bu fotoğrafları Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz sahillerinde çektiğini söylüyor. Bu doğal güzelliklerin korunmasının önemini vurguluyor. Ayvalıklılar da sergiye büyük ilgi gösterdi. Sergiyi gezenler mekân ile fotoğrafların uyumuna dikkat çekerek bu projelerle hem Ayvalık’ın sanat açısından ne kadar önemli olduğunu anlattı hem de doğanın güzelliğine bir kez daha hayran kaldı. Bu tip sanatsal faaliyetlerle doğanın korunmasına katkıda bulunmaktan mutlu olduklarının belirten katılımcılar, ilerleyen günlerde buranın pek çok sanat etkinliğine ev sahipliği yapması konusunda da hemfikir. Koordinatörlüğünü Sabiha Kurtulmuş’un üstlendiği sergi 15 Ağustos kadar Ayvalık Ayazması’nda ziyaret edilebilir.

 

5 yıl sonra yine çekse...
 

Sergiyi ziyaret edenler arasında sanat ve siyaset dünyasının önemli isimleri vardı.

 

Beral Madra (Sanat eleştirmeni, yazar ve çağdaş sanat küratörü):

 

Zamanlaması çok doğru bir sergi açıldı. Ali Kabaş gökyüzünden doğal alanları belgelemiş. Çok iyi yapmış. Gökyüzünden dünyaya bakmak çok önemli. Sergiye gelenler gökyüzünden dünyaya bakacaklar.

 

Filiz Ali (Piyanist, müzik bilimci, AIMA’nın kurucusu):

 

Sergi çok şaşırttı beni. Büyük bir ustalıkla çekilmiş fotoğraflar besbelli. Zaten kendisinden de ne kadar enteresan koşullarda çekildiğini öğrendik. Ülkemizin doğal zenginliklerinin ne kadar göz alıcı olduğu, ne kadar değerli olduğunu hissediyor insan.

 

Şerif Kaynar (Korn Ferry Onursal Başkanı):

 

Bütün emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bölgenin en tılsımlı binasında muhteşem bir sergi oldu. Ayvalıklı olarak göğsüm kabardı. Şu anda Ayvalık’ta Filiz Ali’nin öncülüğünde düzenlenen muhteşem bir festival var. Bu sergiyle de onu taçlandırıyoruz.

 

Mesut Ergin (Ayvalık Belediye Başkanı):

 

Öncelikle günümüzde çevrenin ne kadar önemli olduğu iyice gün yüzüne çıktı. Müsilajla başlayıp yangınlarla devam eden süreç çevresel felaketlerin, iklim değişikliğinin önüne geçebilmek için insanları farkında kılmak gerektiğini bir kez daha öğretti. Bu tür sergiler, bu tür çalışmalar, büyük önem arz ediyor.

 

Görgün Taner (İstanbul Kültür Sanat Vakfı Genel Müdürü):

 

Aklımızda elbette hep en son olaylar var. Doğayı nasıl tahrip ettiğimiz var. Bundan 5 sene sonra Ali Kabaş aynı mekânları yine uçarak çekse nasıl görüntüler ortaya çıkar insan doğrusu merak etmeden yapamıyor. Çok değerli bir sergi olmuş, iyi ki de Ayvalık’a gelmiş.

 

‘Sergi bir farkındalık yarattıysa ne mutlu’

 

Sanatçı Ali Kabaş ve serginin koordinatörü Sabiha Kurtulmuş misafirlerini tek tek ağırlayıp “Yabani”yi anlattılar.
 

Ali Kabaş: “Bize de sorumluluk düşüyor”

 

“Öncelikli tarihi bir yerde çok güzel oldu sergi. Mekân çok güzel bir mekân. Yeni restore edilmiş bir ayazma. Korunması gereken bir yer. Ben de zaten korunması gereken yerleri havadan çekmiştim. Bu yerler yok olursa geri gelmesi çok zor, yanan ağaçlar geri gelebiliyor ama bu yerler doğal sulak alanlar ve yok oldukları zaman göç eden hayvanlar da yok oluyor. Hep göç yolları üzerinde olan yerler. Fotoğrafları çekerken gördüklerimden çok etkilendim. Türkiye’de bu kadar flamingo olduğunu bilmiyordum mesela. Buraların gerçekten çok dikkat edilerek korunması lazım. Bu konuda yönetimlere büyük sorumluluk düşüyor. Bizim de yönetimlere ısrar etmemiz ve buraların rant için kullanılmasını engellememiz gerekiyor. Bu sergi bir farkındalık yarattıysa ne mutlu bana.”

 

Sabiha Kurtulmuş: “Gökyüzünden yeryüzüne bakıyoruz”

 

“Çok özel ve güzel bir proje oldu. Mekânın kendisi çok özel olduğu için başka bir şeyle ilişkilendirmek biraz zor ama konumuz çok güncel. Çağdaş sanatın aslında hiç de geçmeyen bir konusu doğa ve çevre. Ali Kabaş, gökyüzünden yeryüzünü, doğal alanları fotoğrafladığı karelerle bize çok özel bir seyir sunuyor. Bu serginin içeriği yangınlar düşünerek hazırlanmadı elbette ama denk geldi. Fotoğraflarda sanatçı yer belirtmiyor. Bütün alanlar insanoğlunun elinin değmediği, yapılaşmamış alanlar. Bunların gizli kalmasını istiyor. İnsan bilmesin ve bozmasın istiyor. Sanatçılar yıllardan beri hassaslar bu konuda. Bu sergiyle bu konuya biraz da olsun parmak bastık.”