Ankara’nın kültür ‘adası’
20 Ekim 2022 - 09:10Ankara’nın sanat hayatında bir sembol olan CSO ADA Ankara’nın sanat yönetmeni Ozan Binici “Müziğin her türüne, her disiplinden temsile, tarz ve türler arası beraberliğin oluşturduğu harmana önem veriyoruz” diyor.
Her tür müziği ve kültür sanat etkinliklerini Ankaralı sanatseverlerle buluşturan CSO ADA Ankara’nın yeni sezonu başladı. Başkent Kültür Yolu etkinlikleri kapsamında düzenlenen konserlerle başlayan etkinliklerin ardından CSO ADA yıl boyunca sürecek konser programıyla Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen sanatçı, grup ile orkestralarını ağırlayacak. Sanat yönetmeni Ozan Binici yeni sezonu anlattı.
Programı hazırlarken nelere dikkat ettiniz?
Müziğin her türüne, her disiplinden temsile, tarz ve türler arası beraberliğin oluşturduğu harmana önem veriyorum. Sezon izlencelerini bu anlayışla kurguluyorum. Çeşitli seriler ve temalar altında özgün, konsept programlar tasarlıyor, sahnelerimizde usta sanatçıların yanı sıra geleceğin yükselen yıldızlarına yer vermenin önemli olduğunu düşünüyorum.
Daha önce İstanbul’daki CRR Konser Salonu’nu yönettiniz. İstanbul ve Ankara arasındaki farklar sizce neler?
Gerek İstanbul gerek Ankara genç ve dinamik bir popülasyona sahip. Ankara seyircisi de kültür sanat etkinliklerine yoğun ilgi gösteriyor. Öyle ki; özellikle klasik müzik sahasında CSO ADA Ankara’ya davet ettiğimiz pek çok sanatçı, genç ve müziği okuyan bir seyirci kitlesini karşısında gördüğünde duydukları mutluluğu şaşırarak dile getiriyor. Birçok modern Avrupa ülkesinde böylesi genç bir ilginin muhatabı olmadıklarını söylüyorlar. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Ayrıca yıllardır dünyanın birçok ülkesine yaptığım seyahatlerde bizzat ben de bu durumu gözlemledim.
CSO ADA Ankara’da sanatseverleri nasıl bir sezon programı bekliyor?
Erken dönem ve Barok’tan, çağdaş ve deneysele uzanan bir zaman tünelinden geçtiğimiz serilerimiz var. Senfoni, oda müziği ve resital, farklı coğrafyaların folklorünü, çeşitli renklerini yansıttığımız dünya müziği, geleneksel musikimiz, caz, pop, geleneksel sanatlarımızı gelecek kuşaklara aktarmak misyonuyla yola çıktığımız somut olmayan kültürel miraslarımız serimiz ve çocuk etkinlikleriyle yediden yetmişe muhtelif zevkten sanatseverlere hitap eden bir sezon izlencesi sunacağız.
CSO ADA Ankara klasik müzik sahasında ülkemize ilk defa gelecek topluluklara da sahne oluyor.
Klasik müzik endüstrisinin en prestijli firmalarından Deutsche Grammophon ile kayıtlar yapan tek viola da gamba sanatçısı Maddalena Del Gobbo enstrümanının narin ve büyülü sesini müzikseverlerle paylaşmak üzere ülkemize geliyor.
Viyana Filarmoni Orkestrası’nın önde gelen virtüözlerinden Tamás Varga ve Robert Bauerstatter ile Barok ve klasik dönemden birbirinden güzel duo ve triolar seslendirecek olan Maddalena Del Gobbo, aynı zamanda barok çağın çok sevilen gamba bestecileri Marain Marais ve Monsieur de Saint Colombe’tan da solo eserler sunacak.
Yüksek prestijli Quatuor a Bordeaux ve Wigmore Hall’un Uluslararası Yaylı Sazlar Dörtlüsü Yarışması’nda birincilik ödülü kazanan Leonkoro Quartet ilk Türkiye konserini vermek üzere CSO ADA Ankara’da sahne alacak bir diğer oda müziği grubu. Sanatçılar; Haydn, Beethoven ve Schulhoff’un eserlerini seslendirecek.
Aralık ayında Özgür Aydın ve Naoko Shimizu Hindemith, Saygun ve Bartok’tan eserler seslendirecek. Ayrıca Necil Kazım Akses’in tüm yaylı dördüllerinin bir seri içinde seslendirildiğini görüyoruz..
Konsept içerikler, özgün temalar oluşturmayı önemsiyorum. Dünyaca ünlü piyanistimiz Özgür Aydın ve kuşağının en önde gelen virtüözlerinden, Berlin Filarmoni Orkestrası solo viyola sanatçısı Naoko Shimizu tarihi bir konser projesinde buluşmak üzere CSO ADA Ankara’da ana salonda olacaklar. İkili yolu Ankara’dan geçen büyük besteciler başlığı altında gerçekleşecek konserde Hindemit Saygun ve Bartok’tan eserler seslendiriyor. Ülkemizin başarılı oda müziği topluluklarından Nemeth Quartet çağdaş Türk müziğine yön veren öncü kuşak bestelerimizden Necil Kazım Akses’in tüm yaylı dördüllerini iki konserde oluşan bir seri içinde seslendiriyor. Kerem Görsev, Elif Çağlar, Ceren Temel ve Onur Sağlam gibi değerli müzisyenler CSO ADA sahnesinde göreceğiz.
CSO ADA, Başkent Kültür Yolu Projesi’nin önemli ayağı. Bize bu projeden ve CSO ADA Ankara’nın misyonundan bahseder misiniz?
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında gerçekleşen Başkent Kültür Yolu Festivali Ankara’nın kültür sanat yaşamına büyük bir hareketlilik getirdi. Uluslararası ve ulusal düzlemde en önde gelen sanatçıların sahneye çıktığı, tasavvuf müziğinden evrensel çok sesli müziğe, caz, dünya müziğine, operaya, tiyatroya uzanan bir program başkentimizin tarihi simgelerini içine alan bir kültür aksı üzerinde gerçekleşiyor.