Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » ‘Anadolu evrenin en zengin mirasıdır’

‘Anadolu evrenin en zengin mirasıdır’

‘Anadolu evrenin en zengin mirasıdır’19 Aralık 2024 - 10:12
Baksı Kültür Sanat Vakfı tarafından verilen Anadolu Ödülleri sahiplerini buldu. Ödüller Anadolu’nun zengin tarihi, kültürü ve insani değerlerini görünür kılmayı hedefleyen kurumlara verildi.
Seray Şahinler - Bayburt’a 45 kilometre uzaklıkta, Çoruh Nehri’yle karşı karşıya, dorukların ve gökyüzünün birleştiği bir köy olan Baksı, Türkiye’nin çağdaş sanat seyrine ezber bozan bir yön verdi… Prof. Dr. Hüsamettin Koçan tarafından hem doğduğu köy olan Baksı’ya hem Türkiye’ye kazandırılan bu eşsiz miras 15 yıldır sergileri ve sanat etkileriyle bambaşka bir hikâye yazıyor. 
 
Süreli sergiler, sanat etkinlikleri, atölyeler, sanatçı sohbetleri, koleksiyon derken Baksı Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği Anadolu Ödülleri de beş yaşına ulaştı. “Yeniyi aramak” temasıyla verilen ödüller önceki akşam düzenlenen törenle sahiplerini buldu.
 
Ustalara saygı 
 
Müzikte halk müziğinin yaşayan efsanesi, Erdal Erzincan, Gezici Bağlama Atölyesi ile ödüle değer görüldü. Erzincan, Gezici Bağlama Atölyesi ile Anadolu’nun en ücra köşelerinde gençlerle buluşarak bağlama geleneğini yaşatıyor. Sanatçı, ödülünü Anadolu ozanlarına adadı ve “Gönüllü arkadaşlarımızla yaklaşık 100 köyde eğitim yaptık. Yalnız başladık ama kocaman bir aile olduk” dedi. 
 
Anadolu’nun edebiyattaki en güçlü kalemlerinden Orhan Kemal’in anısına 53 yıldır dağıtılan, yazarın edebi ve insani mirasını pekiştiren Orhan Kemal Roman Armağanı ise edebiyat ödülünün sahibi oldu. Ödülü alan Işık Öğütçü, “Orhan Kemal umudun yazarı, 53 yıldır umut içinde herhangi bir karşılık beklemeden, yeni ve yıllanmış yazarlara bu roman armağanını veriyoruz” diye konuştu… Mardin’in katmanlı yapısını, Mezopotamya’nın kültürel derinliğiyle birleştirerek çağdaş sanatta bir başka hikâye yazan Mardin Bienali ise görsel sanatlar ödülünün sahibi oldu. Mardin Bienali ve Mardin Sinema Derneği olarak ödülü Döne Otyam ile Hakan Irmak aldı.
 
 
Sinemada Film Yönetmenleri Derneği ödüllendirildi. Kadın ağırlıklı yeni yönetim kuruluyla dernek, güçlü işlevselliğiyle ödüle değer görüldü. Dernek başkanı Biket İlhan ödülü geçmişte ve bugün sinemaya emek veren tüm yönetmenlere ithaf etti. Cumhuriyet’in ilanından üç yıl sonra kurulan Mimarlar Derneği 1927, mimarlık kültürünü  topluma yayma misyonuyla bu yılki Anadolu Ödülü’ne layık görüldü. 
 
Onur Ödülü Hızlan’ın
 
Anadolu Ödülleri’nde beş ayrı kategori dışında iki özel ödül de sahiplerini buldu. Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel olarak İBB Atatürk Kitaplığı, düzenlediği etkinlikler ve İstanbul’un kültür-sanat yaşamındaki merkezi rolü nedeniyle Doğan Değer Ödülü’nü kazandı. Ödülü Kültür Varlıkları Dairesi Başkanı Oktay Özel aldı.
 
Kültür sanat basının öncü ismi Doğan Hızlan ise kültür-sanat alanındaki 70 yıllık katkıları ve edebiyat, müzik, yaşam alanlarında topluma rehberlik eden çalışmaları nedeniyle Onur Ödülü’ne layık görüldü.
 
‘Yeniyi aramak umuttur’
 
Baksı Kültür Sanat Vakfı Kurucusu Prof. Hüsamettin Koçan konuşmasında “Vasatlığın meşrulaştırıldığı, cehaletin kolay çıkış yolu olarak görüldüğü günümüzde, insanla değerler arasında uzun bir mesafe oluşuyor. Anadolu çeşitliliktir. Anadolu’nun kültürel birikimi, çeşitliliği ve geçmişten geleceğe taşıdığı insani değerlerle evrenin en zengin ve etkileyici mirası. Ödüller, belleğe sahip çıkan, yeniliği arayan kurumlara sunulmuştur. Yeniyi aramak umuttur. Umuyorum ki bu değer arayışlarımız ve ‘yeniyi arama’ misyonumuz nesilden nesile aktarılacak sevgi ve inançla büyür, gelişir” dedi.