Amal, asla yalnız yürümeyeceksin!
29 Temmuz 2021 - 12:07Harun Karaburç
Gaziantep - İngiltere merkezli Good Chance Tiyatro topluluğu toplumsal sorunlara sanat ve kültür yoluyla projeler geliştirerek cevaplar arıyor. Bunun son örneği de The Walk - Yürüyüş projesi oldu. Türkiye’den ve dünyadan birçok sanatçı, kurum ve kuruluşun desteklediği proje kapsamında hazırlanan kukla Küçük Amal, annesini bulmak üzere Salı akşamı Gaziantep’ten yola çıktı. Küçük Amal’ın tarihi Gaziantep sokaklarında başlayan yürüyüşü Antep Kalesi önünde son buldu. Amal’ın ilk adımlarını yüzlerce sığınmacı ve Gaziantepli birlikte takip etti. Çocuk ve yetişkin herkes ellerinde fenerlerle Halep’ten şehirlerine sığınmacı olarak gelen Küçük Amal’ı sevinç ve coşkuyla karşıladı. Ona “yalnız değilsin” mesajını verdi.
Annesine kavuşacak
Küçük Amal, savaştan kaçarken kaybettiği annesine kavuşmayı hedefliyor. Milyonlarca mülteci zaten bu yolculuğu yaptı. Ne yazık ki dünyadaki savaşlar, şiddet, krizler bitmediği sürece de birçoğu Amal’ın izinden gidecek. Ancak Küçük Amal, hem mülteciler için hem dünyanın geri kalanı için birlikte insanca yaşamaya dair mesajlar taşıyan bir elçi.
Mülteci çocukların sığındıkları ülkelerde görünmez bir halde olduğunun altını çizen The Walk - Yürüyüş’ün Sanat Direktörü Amir Nizar Zuabi, “Bizim aslında kuklayı imkânsız boyutta tasarlamamızın nedeni bu. Toplumda karşılaştığımız ama fark etmediğimiz çocukları bu dev kuklayla görünür kılıyoruz. Küçük Amal’ın yolculuğu toplumda bir farkındalık yaratırken onun temsil ettiği başka Emel’lere Ahmet’lere öncülük etmesini arzu ediyoruz. Biz milyonlarca başka çoçuğun hayal etmesi için kültür sanat aracılığıyla bu projeyi ortaya koyduk” dedi.
Gaziantep’teki ilk karşılaşmanın çok coşkulu ve samimi olduğunu kaydeden The Walk - Yürüyüş projesi Türkiye yapımcısı İstanbul Kültür Sanat Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Gürer Oymak “Çocuklar Amal’ı ellerinde fenerlerle karşıladı. Gözlerim doldu. Bir yanda çocuklar, bir yanda aileleri, camlara/ balkonlara çıkan insanlar… Amal şehre başka bir atmosfer getirdi. Birbirimizi anlamamız için bir fırsat oldu. Bunu belki bu kukla vasıtasıyla anlayacağız. Birlikte yaşamayı öğrenme zorunluluğunu ve birbirimize empati duyma mecburiyetini bir kere daha görmüş olduk. Türkiye dört milyon mülteciyi ağırlayan bir ülke, dünyanın geri kalanının da buna gözünü kapamaması, yokmuş gibi davranmaması gerekiyor. Zannediyorum kasım ayında Manchester’a varana kadar bu konuyla ilgili pek çok konuşma/ tartışma olacak” dedi.
Vatanını hatırlattık
Küçük Amal’ı Türkçe/ Arapça şarkılarla kale meydanında karşılayan Nefes Müzik Topluluğu’nun şefi İbrahim Muslimani, “Konserde söylediğimiz Arapça/ Türkçe şarkılarla Küçük Amal’a kendi vatanını hatırlattık. Savaşlar, düşmanlar, şiddet, onu sevmeyenler olsa da Amal’ın bir vatanı var ve o nereye gidersen gitsin onu seven insanlar olacak, biz hep onunlayız” dedi.
8 Ağustos’a kadar
sürecek Küçük Amal’ın Türkiye rotası Gaziantep’in ardından Adana, Tarsus, Mersin, Bozkır (Konya), Antalya, Pamukkale, Denizli, Selçuk , Urla, İzmir’ de devam edecek ve 8 Ağustos’ta Çeşme ’de son bulacak. Amal, Çeşme ’de tekneye bineceği Sağlık Plajı’nda deniz kenarına uzanan ayakkabılardan oluşan bir patikayla karşılaşacak. Şehirden yolu geçenleri ve karşı kıyıya geçerken Akdeniz’de hayatını kaybedenleri temsil eden bu sanat yerleştirmesi ile Küçük Amal’ın Türkiye rotası son bulacak.