Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » AKM'nin 'gizli' projesi

AKM'nin 'gizli' projesi

AKM'nin 'gizli' projesi03 Mart 2016 - 11:03
Radikal'de yer alan habere göre, İngiltere merkezli World Architecture News (WAN) portalı, müşterisi gizli İstanbul Kültür Merkezi projesini Gelecek Projeler: Kamu Binaları kategorisinde birinci seçti

2008 yılında 'restorasyon' amacıyla kapatıldığı öne sürülen, tam 8 senedir yıkılacak mı, yerine yenisi mi yapılacak, AVM mi olacak çok amaçlı kültür merkezine mi dönüşecek tartışmalarıyla İstanbul'u çalkalayan, 2013 yılında yüzlerce kişinin içindeki yıkıma şahit olduğu Taksim Atatürk Kültür Merkezi, bir kez daha gündemde. Radikal'den Erkan Aktuğ ve Birce Altay imzalı habere göre, mimari haberleri sitesi World Architecture News'un (WAN), her yıl birçok farklı kategoride bitmiş ve gelecek projelere verdiği WAN Awards'un Gelecek Projeler: Kamu Binaları kategorisinde, Adrian Smith + Gordon Gill Architecture imzalı 'İstanbul Kültür Merkezi' projesi birinci seçildi.

 
 
2006'da kurulmuş, Chicago ve Pekin'de ofisleri bulunan, gökdelenler alanında uzman firma, 2020'de tamamlandığı zaman dünyanın en yüksek binası ünvanını Burj Khalifa'dan alacak Cidde Kulesi projesinin de yaratıcısı. 
 

AKM, yıkılıp yerine cami yapılmasının konuşulduğu dönemde, dönemin Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın girişimiyle 6 Ocak 1999 tarihinde 'kültür varlığı' olarak tescil edilmişti. 2007 Şubat ayında, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na AKM'nin tescilinin kaldırılması için başvurmuş, Koruma Kurulu 10 Kasım 2007'de binayı '1. grup kültür varlığı' olarak yeniden tescil edilmişti. Bu sınıflandırmada AKM'nin yıkılsa bile orijinal şekliyle tekrar inşa edilmesi gerekiyor. Adrian Smith + Gordon Gill Architecture'ın projesi ise tamamen farklı bir tarza sahip. 

 

 

Mimarlık firmasının sitesindeki proje tanıtım yazısında, İstanbul Kültür Merkezi 'bir opera salonu, bir konser salonu, bir tiyatro ve sinemadan oluşacak birbirlerine entegre edilmiş kültür binaları' şeklinde betimleniyor. Binada yer alması düşünülen alanlar ise şu şekilde sıralanıyor:

- Dış mekanda kamuya açık performans alanları
- Kamuya açık bahçeler ve avlular
- Kamuya açık seyir platformları
- Dünya standartlarında dört performans mekanı
- Antre ve atriumlar
- Avlu bağlantısı ve sanat galerisi
- Kamu parkı
 
Projenin havadan bakış görselinde AKM'nin alanının yanı sıra yanındaki otoparkın da kapsandığı görülüyor.
 
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı: 'İlgimiz yok'
 
Radikal'in ulaştığı firma, projenin davet üzerine yapılıp yapılmadığı, eğer davet üzerineyse davetin kim tarafından yapıldığı sorularını yanıtsız bıraktı. Bugün görüştüğümüz Kültür ve Turizm Bakanlığı ise projeyle bir ilgileri olmadığı açıklamasını yaptı.