Ahmet Tulgar’ı kaybettik
27 Ekim 2022 - 10:10Gazeteci ve edebiyatçı Ahmet Tulgar, 63 yaşında kalp krizi sonucu hayata veda etti. Tulgar hayata, mesleğine, inançlarına arzuyla sarılan, inandığı yolda dimdik duran biri olarak kalacak hafızalarımızda.
Gazeteci ve edebiyatçı Ahmet Tulgar, dün evinde geçirdiği kalp krizi sonucu 63 yaşında aramızdan ayrıldı. Batı Ataşehir’deki Acıbadem Hastanesi’ne kaldırılan Tulgar tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Gazeteci Bülent Aydın açıkladı artık Tulgar’ın aramızda olmadığını. “Değerli yazar ve dost sevgili Ahmet Tulgar’ı evinde geçirdiği ani bir kalp krizi neticesinde kaybettik. Tüm sevenlerine ve okurlarına baş sağlığı dilerim. Çok ama çok üzgünüm…” yazdı sosyal medyadan. Ahmet Tulgar’ı anlatırken ‘dürüstlük’ ve ‘cesaret’ cümlenin en başına koyacağımız sıfatlardı. Dürüsttü çünkü her fikrini kendini sakınmadan ifade etti. Cesurdu çünkü tüm itirazlarını yüksek sesle yaptı. İyi bir edebiyatçı ve iyi bir gazeteci olarak hepimizin anılarında yer edinen Ahmet Tulgar hayata, mesleğine, inançlarına arzuyla sarılan, inandığı yolda dimdik duran biri olarak kalacak hafızalarımızda.
Tulgar, 26 Nisan 1959 yılında doğdu. Sankt Georg Avusturya Lisesi’ni bitirdikten sonra Viyana Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi, Boğaziçi Üniversitesi’nde İngiliz Dili ve Edebiyatı okudu. Mesleğe 1987 yılında başladı. 35 yıldır gazetecilik yapıyordu Tulgar. Pek çoğumuzla mesai arkadaşlığı yapmış, yardım etmiş, ilham olmuş, hepimizin hakkını savunmuştu. Sabah, Güneş, Nokta, Milliyet, Akşam, Vatan, Birgün, Cumhuriyet’te çalıştı sırasıyla. Sayısız habere, sayısız söyleşiye imza attı. Edebiyatçılığı ise hep gazeteciliğinin yanında belki bir adım önündeydi. Hatta bir söyleşisinde “Ben gazetecilikten önce edebiyatçıydım” demişti.
Pek çok edebi eserde imzası vardı. Kitaplarında tıpkı haberlerinde olduğu gibi ne kendini ne kalemini sakındı. Denemeleri ve makaleleri “Şehrin Surlarındalar” (1992), “Tam Yakalandığımız Yerden” (2004), “Ne Olmuş Yani? Korsan Yazılar” (2005), “Ben Onlardan Biriyim” (2007), “Diller Çehreler Barış” (2010), “Henüz Zaman Var” (2013), “Bakışın Ritmi” (2020) ; söyleşileri “Mahallede Herkes Kahramandır” (2004) adlı kitaplarda toplandı. “Evsiz Ülke Hikâyeleri” (1989), “Birbirimize” (2009), “Duygusal Anatomi” (2015), “Trajik Nüans” (2016), “Bakmadığınız Bir Yer Kalmıştı” (2018) ve “Arzunun Serbest Dolaşımı” (2021) adlı altı öykü kitabı vardı. “Volkan’ın Romanı” (2006) ile “Çocuklar ve Canavarları” (2012) da romanlarıydı Tulgar’ın.
Son kitabı “Arzunun Serbest Dolaşımı”nda yarenlik etmenin dürüstlük ve cesaret gerektirdiği kahramanlarla tanıştırmıştı okuru. Tıpkı kendi dostlarını seçerken aradığı gibi. Vefatının ardından pek çok dostu veda mesajı yayımladı. Ve hepsi onu dürüst, cesur ve iyi olarak andı. Tıpkı olduğu gibi... Biz de Milliyet ailesi olarak mesai arkadaşlığı yapmaktan onur duyduğumuz Ahmet Tulgar’ın ailesine ve sevenlerine baş sağlığı diliyoruz.