Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » ABBA ile zamanda yolculuk

ABBA ile zamanda yolculuk

ABBA ile zamanda yolculuk18 Temmuz 2022 - 09:07
İsveçli efsane müzik grubu ABBA 50. yılında hologram teknolojisiyle her akşam ABBA Voyage ile müzikseverleri çift yönlü bir zamanda yolculuğa çıkarıyor.

Seyhan Akıncı

 

Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog ve Anni-Frid Lyngstad’i müzik tutkusu, arkadaşlık ve aşk bir araya getirmişti. Onların birlikteliğinden 50. yılını kutlayan efsanevi İsveçli müzik grubu ABBA doğdu. 1972’de kurulan grup ‘82’ye kadar oldukça aktifti. Bu 10 yılda yaptıkları bile onları unutulmazlar arasına katmaya yetti. Ve şimdilerde grup, kapılarını mayıs ayında Londra’daki Queen Elizabeth Olympic Park’ta açan ABBA Arena’da hologram teknolojisiyle ABBA Voyage adlı showda sanalla gerçeğin birbirine karıştığı yerden hit olmuş şarkılarını söylüyor.

 

90 DAKİKALIK ŞÖLEN

 

Yaklaşık 90 dakika süren konserde çalınan şarkılar bizzat grup üyeleri tarafından belirlenmiş. ABBA’nın 1970’lerdeki genç görünümleri ile karşımıza çıktığı konserde ABBAtarlarının kostümleri Dolce&Gabbana tarafından tasarlanırken tüm kostümler fizikselden dijitale iş parçacığı tarafından dönüştürülmüş. ABBA Voyage yapımcıları Svana Gisla ve Ludvig Andersson grubun nostaljik bir görünümde olmaması için özel bir çaba sarf ettiklerini şu sözlerle anlatıyor: “ABBA Voyage için grup üyelerini 1970’lerden kalma ‘nostaljik’ bir görünümle insanların karşısına çıkarmak yerine çağdaş pop yıldızları gibi giydirmek istedik.” ABBA’nın üyelerinden Björn bu deneyimi, “Bu çok büyük bir ayrıcalık. Hiçbir sanatçı bunu yaşamadı” sözleriyle tarif ediyor.

 

 
Bu benzersiz deneyimin gerçekleşebilmesi için yaklaşık altı yıl boyunca çalışılmış. Dünyaca ünlü koreograf Wayne McGregor, 2020’den beri ABBA avatarlarına hareket ve canlılık kazandırmak için ABBA ile birlikte çalışıyor ve imza dans tarzlarında yenilikler getirmiş. Mayıs ayından bu yana çarşamba ve perşembe akşamları hariç müzikseverlerin zamanda yolculuğu çift yönlü deneyimlediği ABBA Voyage için yapımcılar şimdiden Amerika’dan Asya’ya farklı kıtalarda yeni arenalar inşa etmenin hazırlıklarında. Yeni arenalar dışında Svana Gisla, yakında ABBA üyelerinin İsveç’teki evlerinden Londra’ki dinleyicileriyle avatarları üzerinden iletişime geçeceğini ve bunun heyecan verici olduğunu belirtiyor.

Şimdilik Londralıların ya da yolunu ABBA Arena’ya düşüren şanslıların deneyimlediği ABBA Voyage yapımcı Ludvig Andersson’un hayaliydi. Onun Voyage hayalini gerçeğe dönüştüren “Star Wars’u üreten George Lucas’ın özel efekt şirketi Industrial Light&Magic olmuş. Bu teknoloji harikası görsel ve müzikal şölen ABBA Voyage’da grubun en sevilen 20 şarkısı çalınıyor ve 3 bin kişilik salonda herkes “SOS”, “Knowing Me, Knowing You” gibi hitlerin eşliğinde zamanı ve zamansızlığı iliklerine kadar hissederek dans ediyor. Bu performansı daha özel kılacak şekildeyse ABBAtarlara 10 kişilik canlı bir grup ve başka şarkıcılar da eşlik ediyor.
 
 
GELECEK EPEYDİR ŞİMDİ!
 
Hologram teknolojisinin başrolde olduğu konserler birkaç yıldır yapılıyor ve her teknolojik gelişmede olduğu gibi tartışılıyor. Londra’daki Queen Elizabeth Olympic Park’ta özel olarak tasarlanan ABBA Arena’da ABBA’yı gençliğinde dinleyenlerin, ekibi çocukluklarıyla yeniden keşfettiği bir deneyime dönüşürken bu deneyim üzerinden “Geleceğin konser ve festivallerinin bir projeksiyonu mu?” diye sorgulamak bir parça anlamsız sanki.

Çünkü reddetsek de gelecek epeydir şimdi! Daha birkaç gün önce NASA, James Webb Teleskobu’nun çektiği 13 milyar yıl öncesinden gelen ışıkları gösteren fotoğrafı yayınladı. Jetgiller’deki uçan arabalardan görüntülü konuşmaya, hologramlardan dronelara, akıllı saatlerden bir o kadar akıllı televizyonlara gelecek hiç bu kadar gelmemişti. Üstelik “Geleceğe Dönüş 2”de gelinen geleceğin tam tamına yedi yıl ilerisindeyken!
 
Etiketler: ABBA Voyage