Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » ''Günlük'' kıyafetleriyle Louvre heykelleri!

''Günlük'' kıyafetleriyle Louvre heykelleri!

''Günlük'' kıyafetleriyle Louvre heykelleri!22 Haziran 2013 - 01:06 | "Aristaeus, God of Gardens" - François-Joseph Bosio (1817) ve "Bacchante tenant un tambour basque" - Jacques-Augustin Pajou (1774)
Fransa'nın ünlü müzesi Louvre'daki heykellere günümüz modasına ait kıyafetler giydirilse nasıl olur diyen Léo Caillard ve Alexis Persani'nin yeni sergisi "Street Stone"Herkes Rönesans dönemi heykellerinin inceliğini, gerçekçiliğini ve tipik özelliklerini bilir. Heykellerin yüzlerindeki ifade adeta ne hissettiklerini yansıtır. En ince ayrıntısına kadar detaylandırılmış mimikler ve ifadelerle mermerden bir heykel adeta canlıymış gibi görünür.

İşte Fransız fotoğrafçı Léo Caillard ve sanat yönetmeni Alexis Persani iş birliğiyle hazırlanan "Street Stone" serisi de tam olarak bunu yapıyor. Louvre Müzesi'nde seyirci beklemekten sıkılmış olan süslü püslü heykelleri alarak onlara günümüzün kıyafetlerini veriyor. Heykellerin kot pantolonlar, deri ceketler, pileli etekler, motorcu gözlükleri, spor ayakkabılar ve iç çamaşırları giymeleri yetmezmiş gibi, bir de iPad gibi aksesuarlara sahip oluyorlar. Rönesans döneminden günümüze dek hala sigara alışkanlığını bırakamamış ya da çevresinde onunla birlikte bekleyen sanat eserlerine bir de teknolojiden yararlanarak bakmak isteyen yepyeni bir sanat eseri serisi çıkıyor ortaya.

"Aristaeus, God of Gardens" - François-Joseph Bosio‬ (1817)


Geçen sene başladıkları "Street Stone" serisini bu sene tekrar ilerletmeye başlayan ikili, modernle klasiği birleştiriyor, kimine göre sanat eseri olanı yıkıp sıradanlaştırırken, kimine göre sıkıcı olan mermer yığınlarını günümüze uyarlıyor. Fotoğraf üzerinde oynama yaparak hazırlanan koleksiyon geçmişi günümüze taşıyor. Heykellerle benzer pozlar verdidiği mankenlerin fotoğraflarını heykellerin üzerine kıyafet giydirmek için kullanan ikili, bu yöntem ile kot gömlek giyen Hazreti İsa heykelleri ya da tabletten sanat eseri bakan Blaise Pascal yaratıyor.

Leo Caillard "Street Stone" serisi hakkında; "Bazı kişiler bu durumdan hiç hoşlanmadı. Çünkü tarihi baş yapıtlara eklemeler yapılması hoşlarına gitmedi. Onları anlıyorum. Zaten yapmaya çalıştığım şey de bu tarihi eserlerin algılanışını değiştirmek" diyor.

"Barberini Faun" ya da "Drunken Satyr" - Edmé Bouchardon (1726)


Çoğunlukla iyi tepkiler aldığını belirten Caillard, "İnsanlara çok eğlenceli geldi ama ifade ettiği anlamı daha çok beğendiler. Yani insanların daha önceden de şimdiki gibi oldukları algısını. Bir sanatçı için bazen provokatif olmanın önemli olduğuna inanıyorum, bir de iyi bir mizah duygusuna sahip olmanın" dedi.

Caillard bu seriyi yaratma fikrinin ortaya nasıl çıktığı konusunda da yine "Lourve" diyor. Bir gün müzeyi gezerken aklına bu fikrin geldiğini söyleyen sanatçı "Bir gün Lourve Müzesi'nde Yunan heykellerinin olduğu bölümü dolaşıyordum ve aklıma onları giydirmenin ne kadar eğlenceli ve ilginç olabileceği geldi" dedi. Böylece heykelleri modern ve renkli bir modaya uydurma kararı almış.

"The Resurrection of Christ" - Germain PILON (1583-1585)


"Blaise Pascal" - Jacques-Augustin Pajou (1785)