Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Seçkin Selvi | Yeni Sezona Merhaba
13 Eylül 2018 - 04:09
Yaz bitti ve yeni tiyatro mevsimi başladı. Tiyatrolar 2018-2019 dönemi için yoğun ve seçkin repertuar hazırlıklarını tamamlıyorlar. Biz de birkaç hafta yeni sezon oyunlarını aktarmaya çalışacağız.
 
Kadıköy Emek Tiyatrosu
 
Shakespeare'in yazdığı, Engin Alkan'ın uyarlayıp yönettiği, “Cadı Avı” ile perde açıyor.
 
 
Craft
 
Craft Tiyatro geçen dönemden süren oyunların yanı sıra iki yeni oyun hazırlıyor.
 
 
KALP (The Normal Heart)
 
Yazan: Larry Kramer, Çeviren: Hira Tekindor, Yöneten: İbrahim Çiçek, Dekor-Işık tasarımı: Kerem Çetinel, Müzik: Ömer Sarıgedik, Afiş Tasarımı: Zerrin Tekindor, Oyuncular: Aras Aydın, Burak Sarıkahya, Cem Yiğit Üzümoğlu, Emrah Altıntoprak, Nejdet Sert, Nilperi Şahinkaya, Serkan Altunorak, Süleyman Kara
 
1985'te yazılan oyun ilk kez Broadway'de sahnelendi. Kalp 1980'lerde New York'ta geçiyor. HIV virüsünün yeni çıkmaya başlamasıyla Emma Brookner adındaki bir doktor (Nilperi Şahinkaya) bu virüsü ve hastaları inceliyor. Ned Weeks (Serkan Altunorak) adındaki bir yazar/aktivist de, bir organizasyon kurup, bu hastalıkla ilgili farkındalık yaratmak için mücadele veriyor. 
 
FOTOĞRAF 51 (Photograph 51)
 
Yazan: Anna Ziegler, Çeviren: Hira Tekindor, Yöneten: Çağ Çalışkur, Dekor-Işık tasarımı: Kerem Çetinel, Kostüm tasarımı: Nihal Kaplangı, Oyuncular: Bahadır Efe, Barış Arman, Cem Avnayim, Edip Tepeli, Funda Eryiğit, Kemal Kayaoğlu, Korhan Soydan, Orçun Soytürk
 
2015'te yazılmış bir oyun. İlk kez Londra'da başrolünü Nicole Kidman’ın üstlendiği bir yapım olarak sahnelendi. 1952 yılında DNA'nın ilk x-ışını fotoğrafını çeken bilim kadını Rosalind Franklin'in hikâyesi. Craft yapımında Franklin’i Funda Eryiğit canlandırıyor.
 
AST İstanbul
 
Ankara Sanat Tiyatrosu İstanbul’da sürekli perde açmaya hazırlanıyor. İlk oyunları da Marsha Norman’ın “İyi Geceler Anne” adlı yapıtı. Yeşim Özsoy’un yönetiiği oyunda Lale Mansur ve Gizem Aldemir rol alıyor. Kaçınılmaz sona doğru… Tedirgin edici bir oyun.
 
 
Oyun Jessie ve birlikte yaşadığı annesi Thelma’nın, beraber geçirdikleri son geceyi anlatıyor. Jessie annesine, ertesi sabah ölmüş olacağını, çünkü o gece intihar edeceğini açıklar. Bunun üzerine iki kadın intihar düşüncesi ve intihar kararına götüren nedenleri konuşmaya başlarlar. Jessie kendi ölümünü en ince ayrıntısına kadar nasıl planladığını anlatırken oyun, tedirgin edici şekilde hızla ilerler. Jessie, planladığı sonunu, gündelik işlerden dahi uzaklaşmadan Thelma'yla paylaşır. Thelma, Jessie'nin kayıtsızlığı karşısında altüst olurken, ikili, hayat, ilişkiler ve kararlar üzerine sorgulamalara başlar. 1983’te Pulitzer Drama Ödülü kazanan oyun, modern insanın en sevdiklerinin yanında dahi kendini yalnız, çaresiz ve mutsuz hissetmesini, insanlar arasındaki iletişimsizliğin ve hoşgörüsüzlüğün varabileceği son noktayı anlatır.
 
Altıdan Sonra Tiyatro
 
20. yılını kutlayan Altıdan Sonra Tiyatro sezona yeni bir oyun daha katıyor: “Nihayet Mâkâmı. 
Burçak Çöllü’nün yazıp yönettiği ve özgün müziğini yaptığı oyunun dramaturgu Sinem Özlek, dekor tasarımıYiğit Sertdemir, kostüm tasarımı Sinem Öcalır tarafından hazırlandı. Oyunda Ayşegül Uraz, Dolunay Pircioğlu/Ayşegül Aykaç, Gülhan Kadim rol alıyor. Tanburi:Burçak Çöllü
 
 
1918 yılında, yıkılmış imparatorluğun başkenti İstanbul’ da, bir zamanların şöhretli şairesi Şehvâr Hanım’ın yalnız hayatı bir ziyaretle değişir: Eski hizmetçisi Sabriye, hasta olduğunu duyup onu yoklamaya gelmiştir, üstelik tek başına da değildir. Yanında anılar, insanlar, sorulacak hesaplar, dilenecek özürler, şiirler ve şarkılar, en çok da şarkılar vardır.
 
Ezop Sahne
 
 
 
Yazan: Ali Kemal Güven, Yöneten-Sahne Tasarımı: Naz Erayda, Işık Tasarımı: Cem Yılmazer, 
Oynayan: Derya Alabora.
 80’li ve 90’lı yılların “Kızıl Bomba” olarak tanınan sahne ve sinema yıldızı Efsane Pars kaldığı otel odasında vurulmuş hâlde bulunur. İntihar mı etmiştir yoksa biricik köpeği Fondip’i de alarak kaçan genç sevgilisi tarafından vurulmuş mudur? Ülkenin bütün sabah programları Efsane ile çalkalanır. Onlar Efsane’yi kendi bildikleri gibi tartışırken, biz her şeyini erkekler, aşk ve şöhret için feda etmiş bir kadının en renkli, en eğlenceli ve en derin hatıralarına doğru bir yolculuğa çıkarız. ‘Efsane Kadın’ bir kadını gerçekten “efsane” yapan nedir sorusunu anlatan tek kişilik bir komedi.
 
DOT
 
DOT sezonu “Limon Limon Limon Limon Limon” ve “İnsan Kulağı” oyunları ile açıyor.  
 
 
“Limon Limon Limon Limon Limon”da kimsenin kimseyi tam anlamıyla anlamadığı, yetmezmiş gibi kelimelere el konulmuş bir dünyada, birbirini anlamaya çabalayan bir kadın ve bir erkek var. Bireyin yasalar karşısındaki tanıdık çaresizliği. Dev bir anlamsızlığın içinde anlamı bulma çabası.
 
“İnsan Kulağı”nda çarpışmadan geriye kalan: Sessiz bir ev, evi yalnızlığıyla tıka basa dolduran bir kadın, bir kapı... Gelen: On yıl önce evden kovulan erkek kardeş. Annenin öldüğünü haber vermek için gelen polis memuru. Bir yabancı. Bir kulak insan kulağı.DOT bir de yeni oyu hazırlığında:
 
 
Tiyatro YanEtki
 
 
Gloria- Yazan: Branden Jacobs-Jenkins, Çevirenler: Berk Bergiten-Tolga Turna, Yöneten ve dekor tasarımı: Serkan Üstüner, Oynayanlar: Murat Eken, Kutay Kunt, Tayfun Yılmaz, Sevil Akı, Evrim Doğan, Sinem Reyhan Kıroğlu.
 
Gloria, yayıncılık endüstrisinde kariyer ihtirasıyla dolup taşmış farklı jenerasyondan “profesyonel”lerin ofis hayatını, merak uyandırıcı hikâyesiyle seyirciyle buluşturuyor. İş hayatının getirdiği stresin, hırsın ve rekabetin tam ortasında kalan bu insanların kargaşa ve sıkıntıyla dolmuş dünyamıza bir miras bırakmaları mümkün müdür? Peki bir hikayenin gerçek “sahibi” kimdir? Kimin hikâyesi yayımlanmaya layıktır? "Gloria", şiddet, acı ve kendimizi anlatma gücümüzün, insanlıktan çıkarıcı sonuçlarına bir bakış atmaya davet ediyor.
 
 
* * *

Ümit Denizer’den Atölye Çalışmaları

 
Katılırım diyen dostlara hatırlatma: Oyun ve Roman Yazarlığı Atölyemiz, Arnavutköy’ün en güzel beyaz köşkünde iki hafta sonra başlıyor.
 
İletişim: 0212. 257 10 00 / Adres: Eğlence Sokak 20 Arnavutköy 
Kayıt için: egitim@artkolik.biz