Milliyet Sanat »Yazarlar » Seçkin Selvi | Yaşlanmayan Oyun: “BENİM ADIM FEUERBACH"
Yaşlanmayan Oyun: “BENİM ADIM FEUERBACH"
15 Şubat 2018 - 06:02Alman tiyatro yazarı Tankred Dorst’un kaleme aldığı “Benim Adım Feuerbach”, 22 yıl sonra bir kez daha Ayşenil Şamlıoğlu’nun yönetmenliğinde ve Selçuk Yöntem’in yorumuyla sahneleniyor.
Selçuk Yöntem’e sahnede genç oyuncular Toprak Can Adıgüzel ve Gülçin Kültür Şahin eşlik ediyor. Oyunun dekor tasarımı Gül Emre’nin, ışık tasarımı ise Yakup Çartık’ın imzasını taşıyor.
“Benim Adım Feuerbach, oyunculuğun ne kadar korkutucu bir meslek olduğunu; sahnelere uzun yıllar ara verdikten sonra kendisini ‘sınanmak’ üzere seçmede bulan bir oyuncunun çarpıcı öyküsü üzerinden anlatıyor. Bu, aynı zamanda bir yüzleşme sürecidir. Ve oyuncu bu süreç içinde, belki de yaşamının sonuna kadar unutmak istedikleriyle göz göze gelmek, onları yeniden var etmeyi dilediği oyun kişisi adına kuşanmak durumundadır. Böylesine can yakıcı, terletici, ürkütücü sürecin karşısında, kimi oyuncular suyun üstünde yüzmeyi seçerler, kimileri on, kimileri yirmi, kimileri de bin metreye dalarlar. Her rol adına tekrar tekrar yaşanan bu dalışlar yıllarla birlikte çoğaldığında ne gün, ne an bilinmez ama bir gün bir an vardır ki vurgun yiyebilirsiniz.”
“Benim Adım Feuerbach” bu sunumla tanıtıldı izleyicilere. Bütün sanatçılar için geçerli bir süreci anlatıyor oyun. Kendi yaratı çıtasını artık aşamadığı için sanattan, hatta yaşamdan çekip giden insanlar tanıyorum. Gerçekten de bir an gelir ve sanatçı vurgun yiyebilir. Hiç kuşkusuz bu yalnızca sanatçılar için söz konusu bir durum değil. Yıldızının hiç sönmeyeceği vehmine kapılan siyasetçiler için de, varoluşunu güzelliğiyle, yakışıklılığıyla özdeşleştirmiş kadınlar ve erkekler için de geçerli bir olgu. O yüzden de hiç eskimeyen, yaşlanmayan bir oyun. Ne var ki, bazen oyun yorulmasa da oyuncular yorulabiliyor gündemin stresli ortamında. Selçuk Yöntem’i de biraz yorgun gördüm Feuerbach rolünde. Üzüldüm.
İletişim: 0212. 253.67.11 – 0533.373.43.79
Praxis Perform’dan “JEAN-PAUL MARAT”
“1793 senesinin…
13 Temmuz Cumartesi günü…
Fransız ulusuna…
Ölüm.”
Peter Weiss'ın "Jean-Paul Marat'nın Takip Edilip Öldürülmesinin, Charenton Akıl Hastanesi'nde Marquis De Sade Yönetiminde Hastalar Tarafından Canlandırılması" isimli oyunundan uyarlanan "Jean-Paul Marat", tek kişilik müzikal bir performans.
Oyunun öyküsü, Fransız devriminin radikal önderlerinden Jean-Paul Marat’nın küvetinde bıçaklanarak öldürülmesinin canlandırılmasıdır. Bu basit canlandırma sayesinde iki müthiş tarihsel karakter olan Jean-Paul Marat ile Marquis de Sade’ın karşılaşmalarına tanık oluruz.
Oyun, 23 Şubat, 9 Mart 20.30, Kadıköy Emek Tiyatrosu, 14 Mart 20.30, Nazım Hikmet Kültür Merkezi, 23 Mart 20.30, Kadıköy Emek Tiyatrosu’nda izlenebilir.
JEAN-PAUL MARAT- Peter WEISS’ın “Marat/Sade” Oyunundan Uyarlayan ve Yöneten: Ant Aksan, Oynayan: Ayşegül Sünetçioğlu, Besteler: Barbaros Göksan, Gökay Kaçanoğlu, Ozan Gökmen, Sinan Göksan, Müzik Kayıt: Sedat Utku Gücoğlu, Gökay Kaçanoğlu, Müzik Kumanda: Ecem Gümüşsu, Dekor ve Kostüm Tasarım: Ali Altunsoy, Afiş ve Grafik Tasarım: Ege Gençkan, Fotoğraf: Murat Dürüm, Afiş Fotoğrafı: Güral Caba, Video İçerik: Kare Film / Fırat Turgut, Koordinatör: Serel Çapacı Turhan
Praxis Perform İletişim: 0553. 702 16 92
Ecem Gümüşsu: 0533. 737 11 18
İstanbul’da Yeni Bir Topluluk
Fabula Sahne
FabulaSahne 2018 yılı itibarıyla, Sirkeci’de, kuruluşu 540 yıl öncesine dayanan bir hamam içerisinde yer alan Hodja Pasha Gösteri ve Etkinlik Merkezi çatısı altında yolculuğuna başlıyor. Modern tiyatro metinleriyle; günümüz insanına ve insanın kendini hayatta var etme derdine selam çakmak, göz kapatılan toplumsal yaralara üflemek hedefiyle kurulmuş bir oluşum Fabula Sahne. Yüzyıllar öncesinde inşa edilmiş bir mekânın tarihi atmosferinde, klasik sahne ve sahneleme düzeninden ayrı durarak, kimi zaman geçmişe kimiyse geleceğe uzanarak bugüne sesleniyor.
Sanat Yönetmenliğini Mesut Vural’ın, yapım yönetmenliğini Türkü Hazer’in yürüttüğü Fabula Sahne, Arnold Wesker’in “Dört Mevsim” oyununu Zeynep Kızıltan ve Şerif Bozkurt’un performanslarıyla seyirci karşısına getiriyor.
Adam ve Beatrice terk edilmiş bir eve bir yıl geçirmek üzere girerler. Geçmiş ilişkilerinin tortuları, hayal kırıklıklarına rağmen o evde dört mevsim geçireceklerdir. “Aşkın denenmiş davranışları”ndan kaçamasalar da, aşkı yeniden doğurup yaşatabileceklerine olan inançlarını korumaktadırlar. Pek çok ışıldayan aşkın; içinde eriyip gittiği bencillikler, özgüvensizlikler, inançsızlıklar ve öfkeler kısır döngüsü Adam ve Beatrice’i, başladıkları noktaya öncekinden daha yorgun bir halde geri mi döndürecekti?
Aslında ne Adam “erkeği” ne Beatrice “kadını” ne de o boş ev bir “rahmi” temsil etmez. Ve fakat tüm aşkların aynasıdır onların hali. Birbirlerine mi, kendi içlerine mi, geçmişlerine mi geleceklerine mi konuştukları belirgin değildir. Bunun da bir önemi yoktur aslında…
İletişim: 0555. 532 96 07 - 0535. 430 92 05
Hoca Paşa Mah. Hocapaşa Hamamı Sk. No:12, Fatih
Menfi Tiyatro ve “Masanın Altında Bir Kış”
Menfi Tiyatro’nun sahneleyeceği, ünlü Fransız yazar Roland Topor’un 1964 yılında yazdığı “Masanın Altında Bir Kış” oyunu, Eraslan Sağlam rejisiyle yeni sezonda tiyatroseverlerle buluşuyor. Çevirmen bir kadının kirada otururken evindeki masanın altını bir göçmene kiralamasıyla başlayan olaylar zincirinde, göçmen sorunlarına, bireyin etrafındaki kalabalığa rağmen yalnızlığına ve giderek küçülen ve yalnızlaşan bireyin sıkışmışlığına değiniliyor. Topor’un kara mizah olarak ele aldığı oyun, giderek globelleşen dünyaya ve capitalist düzene acımasız bir eleştiri getiriyor. Günümüzün en büyük sorunlarından biri olan göçmenlik ve kapitazmin dayattığı bozuk düzene vurgu yapan Masanın Altında Bir Kış oyununda ErtanDenizTatlı, Tuba ZehraSağlam, Sadık Seven, Melisa Artan ve Ercan Ertan oynuyor.
Yazan: Roland Topor, Yöneten: Eraslan Sağlam, Çeviren: Esen Özman, Koreografi: Özge Midilli, Müzik: Selim Can Yalçın, Dekor: Sırrı Topraktepe, Işık: Özay Başol, Işık/Efekt Kumanda :Atahan İsmail Keskin, Fotoğraf : Kadir Tekin, Afiş Tasarım/Uygulama : Fatih Doğan, Yapım: Çayman Arslan, Oyuncular: Ertan Deniz Tatlı, Tuba Zehra Sağlam, Sadık Seven,ErcanErtan, Melisa Artan.
İletişim: 0212. 233 52 30 - www.tatavlasahne.com
"Her yerde misafir olanların hikâyesi...
""Bir ağaç, bir nehir, bir şehir, bir nota gibi hiç kimseye ve hiç bir yere ait olmayan vatansızların hikâyesi; gümbür gümbür, hüngür hüngür, şiddetli, aşklı, kadınsı, sövgüsü bol, övgüsü yok, erkeksi, müstehcen, sözsüz, söylemli, kinayeli..."
Canlı müzik eşliğinde her yerin ve hiç bir yerin hikâyesini anlatan vatansız bir kumpanya...
Yazan/Yöneten:Kamer Yıldız Ok, Dramaturgi:Çetin Ok, Genel Sanat Yönetmeni:Gülsen Tuncer
Müzik Tasarımı:Adnan Girgin - Atahan Gökdel - Emrah Şenışık, Koreografi:Utku Demirkaya, Işık Tasarımı:Hakan Özipek, Giysi Tasarımı:Emine Tarın, Sahne Tasarımı:Çetin Ok, Yönetmen Yardımcısı:Erkan Kocaman, Reji Asistanı:Gizem Genç, Fotoğraf:Caner Kılınç, Oyuncular: Burak Özbaykuş, Caner Arıkan, Cemal Aşkın Alpçetin, Çetin Ok, Emrah Şenışık, Erkan Kocaman, Karden Kasaplar, Lale Başara, Melis Caba, Müzisyenler: Adnan Girgin, Atahan Gökdel, Beste Aksaç.
İletişim: 0544.469 33 24