Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Seçkin Selvi | Tiyatrolarda Yeni Dönem Oyunları

Tiyatrolarda Yeni Dönem Oyunları

27 Eylül 2018 - 05:09
İstanbul tiyatrolarında sahnelenecek oyunları tanıtmaya devam ediyoruz.

Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu

 

 

 

Tamamla Bizi Ey Aşk

Ali Poyrazoğlu'nun aynı adlı kitabından yola çıkarak yazdığı ve yönettiği “Tamamla Bizi Ey Aşk” interaktif bir güldürü. Tökezlemiş gönül ilişkilerinin, düzeltilip yerli yerine oturtulmasının yöntemleri üstüne müthiş bir güldürü. Oyuncular: Şebnem Özinal, Melih Ekener ve Ali Poyrazoğlu. Evlilik terapisi yapan doktorların kapısında kuyruk var. “Tamamla Bizi Ey Aşk” dünyanın en tehlikeli konusu “Aşk” üstüne seyirci ile birlikte düşünüyor. Buruşan ikili ilişkileri, evlilikleri nasıl temize çekmeli, nasıl ütülemeli. Aksayan, boşanma noktasına gelmiş çiftlerin nasıl düze çıkarıldığını görmek istiyorsanız, “Tamamla Bizi Ey Aşk”ı kaçırmayın. 22 yıl evlilik ve iki çocuktan sonra, ilişki monotonlaşınca kadın, kocasına "Ya boşanırız ya terapiste gideriz" diye dayatıyor. Terapiste gidince de “Grup Terapisi”ne katılıyorlar. Evli misiniz, nişanlı mısınız, boşanmak üzere misiniz, evlenmek üzere misiniz, “Tamamla Bizi Ey Aşk”ı görmeden karar vermeyin. 
 
Dünyanın en tehlikeli iş ne? Politika. Aşk politikadan da tehlikeli bir iş. Politikada genellemeler yapabilirsiniz; Aşkın herkese göre farklı bir tanımlaması olduğu için genellemeden kaçmak, her birlikteliğe farklı bakmak gerekir. Kolay kolay ele avuca gelen bir şey olmadığı için de ille de bir şeye benzetmek gerekirse cıvaya benzetebiliriz aşkı... Zıp zıp zıplayan. “Tamamla Bizi Ey Aşk”.
 
***
İkinci Kat
 
 

Korku

 
Irene, saygın bir avukat olan kocası ve çocuklarıyla yaşayan, güzel ve genç bir kadındır. Kendisini boşlukta hissettiği dönemde, bir piyanistle ilişki yaşamaya başlar. Ne var ki bir gün, piyanistin kız arkadaşı bu ilişkiyi öğrenir. Bu fırsatı değerlendirmek isteyerek kadını tehdit etmeye, ondan para koparmaya başlar. İçinde bulunduğu durumdan çıkmak için umutsuzca çırpınan kadın bir süre sonra çok daha çarpıcı bir gerçekle karşılaşacaktır.
 
Yazan: Stefan Zweig, Çeviren: Can Kapyalı, Yöneten: Tuğçe Mine Aktulay, Kostüm tasarımı: Müge Hooper, Koreograf: Seçil Demircan, Oynayanlar: Asena Yıldırım, İsmail Nadir Bilgili, Kerim Urun, Zeynep Aytekin.
 
***
 
Altıdan Sonra Tiyatro
 
 

III. Richard

 
Yazan: W.Shakespeare, Çeviren:Bülent Bozkurt, Yo¨neten:Yigˆit Sertdemir, Dramaturg: Sinem O¨zlek, Kostu¨m Tasarımı:Candan Seda Balaban, Is¸ık Tasarımı:Cem Yılmazer, Mu¨zik: Burc¸ak C¸o¨llu¨, Hareket Du¨zeni:Senem Oluz, Afiş Tasarımı:Önder Sakıp Dündar, Fotoğraf:Yücel Kurşun, Oynayanlar:Burakhan Yılmaz, Cemre Gu¨meli, Ceren Sevinc¸, Deniz Gu¨rzu¨mar, Eren Demirbas¸, Erkan Baylav, Feride C¸etin, Tolga Bayraklı, Yes¸im Sarı, Yigˆit Sertdemir
 
 

Barzo ile Konserve

Tasarlayan: Yiğit Sertdemir, Yöneten: Gülhan Kadim, Oynayanlar: İsmail Sağır, Murat Kapu, Yiğit Sertdemir.
Biri öyle biri böyle iki çocukluk arkadaşı… Başlarındaki dertle gecenin bir yarısı bir mekana gelirler. Kısa sürede çözmeleri gereken sorun beklenmedik bir karşılaşmayla içinden çıkılmaz bir duruma dönüşür.Gerçeklik, saçmalık, öteki ve beriki üzerine kısa bir kara komedi.
 
***
Küçük Salon
 
 

Angina Pektoris

 
 “Yazar”ın yazamaması, yazmasından meşhur. Ya varlıkla yokluk arasında durmadan sendeleyen kahramanları? Tuhaf karakterler, karar verilememiş türler, değişken konular, bozulan biçimler. Angina Pektoris, kaygan zeminin çarpıntılı, alaycı, birazcık da hüzünlü eğlencesi. Yazan: Çağıl Tekten, Yönetmen: Emre Tandoğan, Kostüm Tasarımı: Elif Arman, Oyuncular : Çağıl Tekten, Atakan Yılmaz.
 
***
 
Seyyar Sahne
 
 

Bir Meşrutiyet Faciası yahut Gündüzlerimiz 

Yazan: Volkan Çıkıntoğlu, Yönetmen: Celal Mordeniz, Işık Tasarım: Utku Kara, Dekor/afiş tasarım: Nursev Demirbaş, Oyuncular: Doğu Can, Hakan Emre Ünal, Volkan Çıkıntoğlu.
"Ben kimim?" sorusunu en az bir kere gerçekten yanıtlayabilmek umuduyla sorarız. Bir süre sonra fark ederiz ki bu soru yanıtsızdır, çünkü sonsuz yanıtı olabilir. Sorunun yanıtsız olması nafile olduğu anlamına gelmez. Bu soru hem neredeyse bütün felsefi ve teolojik soruların kaynağıdır hem de bizi aynı soruyu soran diğerlerinden ayırmaya yarar. 
 
***
Tiyatro Hemhâl
 
 

Sevgili Arsız Ölüm – Dirmit

 
Uyarlayan-Yöneten:Hakan Emre Ünal, Uyarlayan-Oynayan:Nezaket Erden.
"Köyden şehre göç eden kalabalık bir ailenin şehirle mücadelesini ailenin en küçük kızı Dirmit'in gözünden dinliyoruz. Sıkıştıkları tek odalı evde, şehre tutunma mücadelesinde hepsi kendince bir yol tutturuyor. Dirmit kız ise durmak bilmeyen merakı ve direnme gücü sayesinde karşısına çıkan zorluklarla baş etmenin türlü yollarını buluyor. 
 
***
 
EKİP Tiyatrosu
 
 

Dünyanın En Güzel Arabistanı

 
Yazan: Turgut Uyar, Yöneten: Mirza Metin, Işık Tasarımı: Alev Topal, Sahne Tasarımı: Başak Özdoğan, Işık Tasarımı: Alev Topal, Müzik: Orhan Enes Kuzu, Afiş Tasarımı:Önder Sakıp Dündar, Fotoğraf: Ali Güler, Oynayan: Cem Uslu.
 
“Sevmek ve söylemek/ Ardından iyilik gelir ister istemez/ Bir orman buduyoruz uyanın farkına varın/ Bir kasırgaya karşı duruyoruz/ Bitkice değil şüphesiz ama tam insanca/ Korkmayın dalgalardan yılmayın/ Çekin kürekleri.”
***
Kumbaracı 50
 
Ondokuzotuz iş çıkışı tiyatro kursu öğrencileri ücretsiz etkinlik
 
 

Otobüs

 
Yazan: Stanislav Stratiev, Yöneten: Merve Öztoprak Kantarcı, Asistan: Gamze Güzel, Oynayanlar: Birce Sunay, Erman Buğdaypınarı, Esra Erkuş, Gökçe Bayar, Hande Cedimoğlu, Melda Kahraman, Murat Altınışık, Selin Kitiş, Yasemin Avcı
 
Herhangi bir bahar akşamı herhangi bir otobüse binmek alelade bir şeydir. Bindiğimiz otobüslerin markası, rengi, modeli, saati birebir aynı olsa bile, her yolculuk farklı olacaktır. Yolculuk esas olandır. Birbiri ardına sıralanan tercihlerle insanın yolculuğunun sınırlarını gözler önüne seriyoruz. Bulgar Yazar Stanislav Stratiev’in mizah ve ironiyi ustaca kullanarak yazdığı oyunda hırsa, iktidara, aşka, hüzne, tebessüme ve insana dair anlatacaklarımız var.
 
***

Karagöz Amerika’da

Ayhan Hülagü, Amerika’da kurduğu Karagoz Theatre Company ile geleneksel gölge oyunu Karagöz’ü Amerika’ya taşıdı. Washington DC başta olmak üzere Amerika’nın farklı eyaletlerinde sahne alan sanatçı, gölge oyununun yurt dışında farklı yoğun ilgi gördüğünü söylüyor. 
 
Karagoz 2009 yılında Unesco tarafından insanlığın somut olmayan kültürel mirası listesine alındıktan sonra tüm dünyanın dikkatini çekti. Üniversitelerde paneller düzenlendi, Karagöz eğitimleri düzenlendi, festival organize edilmeye başlandı. Oyuncu, yazar Ayhan Hülagü Karagöz’ün daha geniş kitleler tarafından tanınması için Amerika’da gölge oyunu gösterileri yapan gezici bir tiyatro kumpanyası kurdu. İlk performansını Amerika’nın başkenti Washington DC’de yapan sanatçı, Virgina ve Iowa’da özel gösteriler yaptı. Amerika’nın önde gelen kukla festivallerinden Great Plains Puppet Festival’in açılışını karagöz oyunuyla yapan Hülagü, Muhittin Sevilen’in oyunlarından uyarladığı ‘Salıncak’ ve ‘Büyülü Ağaç’ oyunlarını İngilizce ve Türkçe sahneliyor. Karagoz Theatre Company çatısı altında sahne alan sanatçı, Amerikalıların gölge oyunuyla Türklerden daha fazla ilgilendiğini aktarıyor.
 
 
İki yıl önce İstanbul’da karagöz üçlemesine başlayan Hülagü, projenin ikinci ayağında yurt dışında sahne alıyor. Genç sanatçı projesini şöyle özetliyor: “Karagöz üçlemesine İstanbul’da başladım. Projemin ilkinde İstanbul’un sokaklarında gösteri yaptım. İkinci projem Karagöz yolda. Bu kapsamda Amerika başta olmak üzere farklı ülkelerde gösteriler yapıyorum. Amerika’daki turnem tamamlandıktan sonra Avrupa’da sahne alacağım. Üçlemenin sonuncusu ‘Karagöz evinde.’ Karagöz’ün dünyayı gezerkenki deneyimleri üzerine bir oyun yapıp tekrar Türkiye’de seyirci karşısına çıkacağım. Amerika turnem şu anda şahane geçiyor. Keyifli, sıradışı bir deneyim. Bu süreçte gölge oyunumuzu dünyaya tanıtma şansı bulmak beni inanılmaz mutlu ediyor.” 
 
***

Mitos Boyut’tan Yeni Yayınlar

 
***
 

Yeni Bir Tiyatro

 
Gökay Genç'in kurduğu REST Tiyatro, 2018-2019 sezonuna Milan Kundera'nın Fransız düşünür ve yazar Denise Diderot'nun "Kaderci Jacques ve Efendisi" oyunundan hareketle bir varyasyon olarak yazdığı ve Ayberk Erkay tarafından dilimize kazandırılan “Jacques ile Efendisi” oyunu ile başlıyor. 
 
 
"Jacques İle Efendisi (Jacques et son maître), üç farklı aşk öyküsünden hareketle yerleşik ahlâk değerlerini sorgularken, dostluğu, güveni, kıskançlığı, nefreti de sorguluyor. Akıl ve duyguyu tartıya koyuyor, tartının hangi tarafının ağır geldiğini seyircinin algısına bırakıyor. Soylular ve köylüler, efendiler ve uşaklar arasında gezerken dünyanın aldatma ve aldanmalar, gerçekler ve yalanlar, güven ve hıyanet arasındaki ince çizgi üzerinde durduğunu fark ettirmeyi amaçlıyor.
 
Ragıp Ertuğrul'un sahneye koyduğu oyunun kadrosunda, Devlet Tiyatrolarının kıdemli oyuncularından Zeynep Erkekli, bu sezon “Nehrin Solgun Yüzü”yle İstanbul Devlet Tiyatrosu sahnesinde olan Serhan Süsler, uzun yıllar New York’taki oyunculuk ve yönetmenlik çalışmalarından sonra Türkiye’ye dönen Cem Baza, yine Devlet Tiyatroları oyuncusu Umut Demirdelen, Ayşegül Yalçıner, Ali Yalçıner, Halit Barış Öncü ve Erce Ahmet Kardaş yer alıyor.
Yaratıcı kadroyu ise dramaturg olarak Ozan Ömer Akgül, dekor tasarımında Ali Yalçıner, kostüm tasarımında Merih Süalp, ışık tasarımında yaratıcı ve özgün çalışmalarıyla ödüller kazanan Kemal Yiğitcan, hareket düzeninde pantomim sanatçısı Mehmet Selin Sağdıç, müzikte de hem tiyatroda hem de sahnede başarılı çalışmalarıyla tanıdığımız Çiğdem Erken oluşturuyor.
Fotoğraf çekimleri Eser Köse ve afiş tasarımı Gökay Genç tarafından yapılan "Jacques İle Efendisi", 24 Kasım 2018 Cumartesi günü Sahne Pulchérie’de prömiyer yapacak.
 
  ***