Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Seçkin Selvi | Tiyatro Gerçek Cüneyt Türel Sahnesi'nde

Tiyatro Gerçek Cüneyt Türel Sahnesi'nde

31 Ağustos 2013 - 07:08 | Hakan Gerçek “Van Gogh” adlı oyununu altıncı yılında da sürdürüyor.
Hakan Gerçek’ten Yeni Bir Portre: “Savunma”Tiyatro Gerçek, Kasım ayından başlayarak Maya-Cüneyt Türel Sahnesi’nde oyunlarını sergileyecek. Bu sezonun yeni oyunu avukat Clarence Darrow’un savunduğu çeşitli davalardaki adalet ve insan ilişkisini irdeliyor.

"..Sayın yargıcım,geçmişle gelecek arasında duruyorsunuz. Gelecek benden yana, biliyorum. Nefretin ve kıyımcılığın insanların yüreklerini denetlemeyeceği bir zamanın geleceğini iddia ediyorum. Bir gün gelecek mantıkla ve akıl yürütmeyle her türlü yaşamın korunmaya değer olduğunu anlayacağız. Ve göreceğiz ki, merhamet insanoğlunun gösterebileceği en yüce duygudur..." görüşünden hareket eden “Savunma” adındaki oyunun yazarları David Rintles ve Irwing Stone; çevirmeni ise İrem Arslan Aydın. Hakan Gerçek’in seyirciyle buluşturacağı bu tek kişilik oyunu Mehmet Birkiye yönetiyor. Işık ve dekor tasarımı Sema Öztaş’ın imzasını taşıyor.

“Savunma”nın yanı sıra, “Van Gogh” (6. sezonunda), “Üstü Kalsın” (3. sezonunda), “Sanat” (2.sezonunda) seyirciyle buluşmaya devam edecek.

İletişim: 0212. 252 89 91/ 0530. 880 65 31


Sezonu “Öğüt”le açıyor

“Öğüt” oyununun provasından


Kurulduğundan bu yana başarılı çalışmalarıyla adını duyuran EKİP Tiyatrosu, sezonu Cem Uslu’nun yazıp yönettiği, Şebnem Sönmez, Erman Bağrı, Bahar Selvi, İsmail Sağır ve Engin Aydın’ın rol aldığı “Öğüt”le açıyor. Prömiyeri 10 Ekim’de, AltFest’13 kapsamında ikincikat’ta gerçekleşecek olan oyunun ikinci ve üçüncü gösterimleri 11 ve 12 Ekim’de. Oyun, insanoğlunun bencilliği üzerine… EKİP’in ikinci yeni oyununun adı henüz açıklanmıyor. Kasım ayında başlayacak olan oyunu Ömer Fırat Köker yönetiyor.

İlk kez 18. İstanbul Tiyatro Festivali’nde oynanan “Parti” oyunu bu sezon da sürecek.


EKİP, geçtiğimiz sezon sonunda noktayı koyduğu ses getiren oyunu "Largo Desolato"yu, Ekim ayının sonuna doğru, ikincikat’ın yeni mekânı “ikincikat-karaköy”e ‘destek oyunu’ olarak sadece 1 defaya mahsus sahneleyecek. Kaçırdığına üzülenler için bir fırsat…

İletişim: www.ekiptiyatrosu.com
Tel. 0506 393 75 11
tiyatro@ekiptiyatrosu.com
facebook.com/EkipTiyatrosu
twitter.com/EkipTiyatrosu

Yeşilçam’da Öteki Olmak

Başlangıcından 1980’lere Türkiye Sinemasında Gayrimüslim Temsilleri

Dilara Balcı’nın yazdığı, Kolektif Kitap tarafından yayınlanan “Yeşilçam’da Öteki Olmak” Türkiye sanatına ve sinemasına önemli katkıları olmuş gayrimüslim vatandaşları anımsamamızı ve gayrimüslimlerin bir dönemin sinemasında nasıl yansıtılmış olduklarını, Osmanlı Devleti’nin son döneminden başlayarak 1980’li yıllara kadar çekilmiş 91 film incelemesi üzerinden göz önüne seriyor.

Kitabın tanıtımında şu görüşler yer alıyor: “Gayrimüslimler ya da azınlıklar olarak tanımlanan Rum, Ermeni ve Yahudiler, uzun yıllar boyunca Müslüman/Türklerin çoğunluğu oluşturduğu topraklarda yaşamlarını sürdürmüş ve toplumsal hayatın önemli bir parçasını oluşturmuşlardır.
Sinema, Osmanlı Devleti’ne yabancı uyruklular ve azınlıklar sayesinde girmiş ve yaygınlık kazanmış bir sanat. Gayrimüslimlerin sinema sektörü üzerindeki emekleriyse tartışılmaz. Osmanlı Devleti’nin son yıllarından 1960’lara dek gayrimüslimler, yapımcılıktan işletmeciliğe, oyunculuktan görüntü yönetmenliğine, yönetmenlikten kurguculuğa kadar hemen her alanda çalışmış ve pek çok ilke imza atmışlardır. Ne var ki, gayrimüslimler Anadolu topraklarında "öteki" olmaktan kurtulamamış ve başlangıcından günümüze sinemada, yakıştırılan kişiliklerin ve kalıplaşan modellerin dışına çıkamamışlardır. Gayrimüslimlere dair toplumsal yapıda nasıl bir algı yaratıldığını, sadece sinemayı değil, aynı zamanda geleneksel gösteri sanatlarını da inceleyerek ortaya koyan ‘Yeşilçam'da Öteki Olmak’, Osmanlı'nın son zamanlarından 1980'lere kadar Türkiye'nin sosyolojik ve siyasi bir panoramasını da sunuyor.