Milliyet Sanat »Yazarlar » Seçkin Selvi | Kıbrıs’ta Tiyatro Günleri
Kıbrıs’ta Tiyatro Günleri
06 Eylül 2018 - 04:0916. Kıbrıs Tiyatro Festivali 10-27 Eylül tarihleri arasında “Sahi biz neydik? Biz neydik gerçekten?” sloganı ve altı topluluğun katılımı ile düzenleniyor.
Festivalin tanıtım toplantısında konuşan Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, büyük bir tarihi geleneği olan Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun kısmen özerk yapısıyla hedeflerini her geçen gün yenileyerek yoluna devam ettiğini ve örnek alınması gereken kurumlardan biri olduğunu vurguladı. Üretim ve düşünsel olarak özerkliğini koruyan LBT’nin yasal çerçeve olarak da özerk olması gerektiğini belirten Harmancı, tiyatronun dünya ve yakın coğrafyamızdaki modellemelerinden yola çıkarak düzenlenecek bir yasa ile Özerk Tiyatro Kurumu’nun güncellenmiş halinin ülkeye uyarlanmasını istediklerini ifade etti. Ülke ve yakın coğrafya olarak zor dönemlerden geçildiği bir döneme denk gelen Kıbrıs Tiyatro Festivali’nin yine çok coşkulu geçeceğine inandığını belirten Harmancı “Bu dönemlerde sanattan, çocuklarla olan çalışmalardan feragat edilir. Belediye Meclisi üyelerinin de irade beyan edeceğine inanarak hiçbirinden feragat etmeyeceğimizi düşünüyorum. Bir toplumun kalkınmasının en önemli yolu sanattır. Toplumun ayakta durabilmesinin, üretimi desteklemesinin yolu sanattır,” dedi.
Festival Komitesi Başkanı Kıymet Karabiber her yıl aynı heyecanla ve aynı istekle yola çıktıklarını belirtti ve zor zamanlardan seyircilerle birlikte omuz omuza hareket ederek ve sırtlarını LBT’ye dayayarak geçtiklerini, bundan sonra da hep birlikte festivali var etmeye devam edeceklerini söyledi.
Festival Repertuar Sorumlusu Aliye Ummanel de bu yıl yaşam,ölüm ve yabancılaşma temaları çerçevesinde oyunlar seçtiklerini ve “Sahi biz neydik? Biz neydik gerçekten?” sloganı ile festivali düzenlediklerini açıkladı.
16. Kıbrıs Tiyatro Festivali Programı
Bu yıl festivalin yeniliklerinden biri de Suriçi Bölgesi’nde açılan Bandabuliya Sahnesi’nin de festival etkinliklerine yer verecek olması. Bu arada pek bilmediğimiz Bandabuliya hakkında kısa bilgi aktarmak istiyorum. Bandabuliyalar, eskiden Kıbrıs’ta pazar yeri olarak kullanılan, tüccar dükkânlarının veya tezgâhlarının bulunduğu yapılardır. Bandabuliyalarin yapım tarihleri adada 1192 yılında Fransız Guy de Lusignan ile başlamış olan Lüzinyanlar Dönemine kadar gitmektedir. O dönemlerde bandabuliyalar konaklama hizmeti verdiginden, hanlara benzetenler olsa da bandabuliyada konaklayanlar oradaki satıcılar/tüccarlar oldugu icin bu benzetme geçerli kabul edilemez. Günümüzde genelde kafe, restoran ve turistik eğlence tesisi olarak kullanılan bandabuliyalar, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı desteğiyle önemli tarihî yapıt olarak koruma altına alınmıştır.
Hayalet Kumpanya – Lefkoşa Belediye Tiyatrosu
10 - 11 Eylül 20.30 Bandabuliya Sahnesi
Komik, derin, yaratıcı, farklı! LBT’ndan bir kabare!
Lefkoşa Belediye Tiyatrosu, Anton Çehov’un kısa oyunlarına, komedilerine yaslanarak bir kabare ile karşınıza çıkıyor. Kabarenin ‘direnmek’ olduğuna inançla, umutsuzluk dayatan her şeye inat komedi diyor; bu sefer ölüme başkaldırarak.
Çehov’un kendi çağında, kendi toplumunun gündelik yaşamından, çelişkilerinden kotardığı kısa oyunlarını, Yiğit Sertdemir bugüne ve hatta çok daha geniş bir zamana taşıyor. Yeni bir hikâye kurarak; incelik, derinlik ve mizahı yanına yol arkadaşları kılarak. Yazarın dediği gibi, “Sanat ve dehanın olduğu yerde, ihtiyarlık, yalnızlık, hastalık yoktur. Hatta ölüm dehşetinin bile yarısı kaybolur.”
Yazan: Anton Çehov, Çeviren: Yılmaz Gruda, Kurgulayan&Yöneten: Yiğit Sertdemir, Dramaturji&Şarkı Sözleri: Aliye Ummanel, Müzik&Hareket Düzeni: Osman Ateş, Dekor&Kostüm Tasarım: Özlem Yetkili, Işık Tasarım: Fırat Eseri, Reji Asistanı: Burçin Yel, Orkestra: Hüseyin Kırmızı, Hüseyin Altan, Ali Suyolcu, Behiç Anibal, Oynayanlar: Deniz Çakır-Barış Refikoğlu, Aytunç Şabanlı-Osman Ateş, Özgür Oktay-Döndü Özata, Hatice Tezcan-İzel Seylani, Asu Demircioğlu-Cem Aykut, Melihat Melis Beşe-Melek Erdil, Umut Ersoy-Havva Güleş.
Not: Bu oyunla ilgili yazımı Milliyet Sanat Dergisi Ekim 2018 sayısında okuyabilirsiniz.
Sherlock-Hamid - Bakırköy Belediye Tiyatrosu
13 Eylül 20.30 YDÜ AKKM
İstanbul, Makriköy; 1900 yılları...
Yüce Sultan Abdülhamid Han Hazretleri en büyük zevki olan Sherlock Holmes hikayelerini sahnede izlemek ister. Bu devletlu isteğin memurluğu bula bula zavallı Makriköylü Mithat Efendi’yi bulur. Halbuki kumpanyası hapiste, kendisi içmekte... Amma ve lakin fermana karşı boynu kıldan ince... Yetmez gibi İstibdadın sopası Makriköy’ün tepesinde, uçan kuştan haber alan jurnalciler peşinde, Mithat Efendi’nin kellesi tehlikede... Kelleyi kurtarmak için koca Makriköy’de bir Sherlock, bir Watson mu bulunamayacak?
Yazan: Ahmet Sami Özbudak, Yöneten: Berfin Zenderlioğlu, Dramaturg: Irmak Bahçeci, Dekor&Işık tasarım: Kerem Çetinel, Kostüm tasarım: Sadık Kızılağaç, Müzik: Burçak Çöllü, Koreograf: Dicle Doğan, Oynayanlar: Kadir Hasman, Ali Rıza Kubilay, Yunus Emre Kılınç, Nurhayat Atasoy, Didem German, Nazan Koçak
Seni Seviyorum Türkiye – Bakırköy Belediye Tiyatrosu
18 Eylül 20.30 YDÜ AKKM
Bu ülkeyi sevme çabası üzerine bir oyun
“Seni Seviyorum Türkiye”, son dönemde sıkça karşılaştığımız bir soruya bir çamaşırhanede cevap arıyor: Gitmek mi zor, yoksa kalmak mı? Ellerinde kirli torbalarıyla bir çamaşırhaneye gelen beş kişi beş kişi ülkenin değişken koşulları içinde kendi varoluşlarını hayata geçirme ve kanıtlamanın arayışı içindeler. Çamaşırhanede geçirdikleri süreçte koşullara ve birbirlerine tahammülün ve baş etmenin sınırları içinde yer yer absürde varan konuşmalarla kendilerini ifade etmeye çalışıyorlar.
Yazar-Dramaturg: Ceren Ercan, Yöneten: Yelda Baskın, Sahne-Işık Tasarımı: Cem Yılmazer, Koreografi: Melih Kıraç, Müzik Tasarımı: Okan Kaya, Kostüm tasarımı: Selin Ölçen, Asistanlar: Ercan Koçak, Emre Sırımsı, Oynayanlar: Alican Yücesoy, Defne Şener Günay, İrem Sultan Cengiz, Emre Koç, Damla Karaelmas, Fotoğraflar: Emre Mollaoğlu, Afiş –Broşür tasarım: Ethem Onur Bilgiç.
He-Go - Altıdan Sonra Tiyatro
20 - 21 Eylül 20.30 Bandabuliya Sahnesi
Kumbaracı50’den eleştirel bir komedi.
Bir oyunu izlerken hem kahkaha atacaksınız, hem siyasal-sosyal bir yığın çağrışım yapacaksınız, hem çok akıcı ve güncel bir dile kulak vereceksiniz, hem farklı kişiliklerin kendi içlerinde ve birbirleriyle hesaplaşmalarına tanık olacaksınız, hem de bütün bunlar çok zekice kurgulanıp seksen dakika içinde kotarılıp sunulmuş olacak, evet fırlama bir oyun bu.
Yazan: Halil Babür, Yöneten: Yiğit Sertdemir, Oynayanlar: Alican Yücesoy, Ayşegül Uraz, Halil Babür, Dekor ve Kostüm Tasarımı: Ebru Özdemir, Işık Tasarımı: Yiğit Sertdemir, Yönetmen yardımcısı: Gülhan Kadim, Afiş Tasarımı: Önder Sakıp Dündar, Fotoğraf: Murat Dürüm, Video Klip: Onat Esenman, Beste: Halil Babür, Şarkı düzenleme ve kayıt: Burçak Çöllü, Efekt tasarım: Onur Kahraman, Asistanlar: İnsan Karaca, Ozan Talay, Mutlu Ünsal.
Akşam Yemeği - Semaver Kumpanya
25 Eylül 20.30 YDÜ AKKM
İronik ve gerilimli bir yüzleşme oyunu
15 yaşındaki oğlunuz ile kuzeni, evsiz bir kadının vahşice ölümüne sebep olursa hayatınıza nasıl devam edersiniz? Oğlunuzu, ailenizi ve sahip olduklarınızı koruma pahasına her şeyi örtmeye mi çalışır yoksa onu ele mi verirsiniz?
Oyun, seyirciyi şık bir restoranda, akşam yemeğine davet ediyor. Masada iki evli çift ve devasa bir sır var. Mönüde ise leziz yemekler, şarabın yanı sıra orta sınıfın ikiyüzlü ahlak anlayışı ve konforunu kaybetme korkusu.
Yazar: Herman Koch'un romanından uyarlayan Kees Prins, Çevirmen: Can Çelebi, Yönetmen: Volkan M. Sarıöz, Dramaturg: Bilgesu Kasapoğlu, Dekor Tasarımı: Başak Özdoğan, Kostüm Tasarımı: Ayşenur Arslanoğlu, Müzik: Okan Kaya, Ses Tasarımı: Sibel Altan, Işık Tasarımı: Mustafa Karakoyun, Oyuncular: Mustafa Kırantepe, Sarp Aydınoğlu, Serkan Keskin, Sezin Bozacı, Şebnem Hassanisoughi.
Göçmenleeeer – Dostlar Tiyatrosu
27 Eylül 20.30 YDÜ AKKM
Rant kapısı olarak göçmenler
“Göçmenleeer”i belgesel tiyatro olarak sahneye taşıyan Genco Erkal göçmenler sorununu, mültecilik olgusunu bambaşka bir açıdan ele alıp başka gerçekleri şamar gibi çarpıyor suratımıza. O gerçekler, göçmenleri bir rant kapısı olarak görüp kullanmaya kalkanları irdeliyor. Can pahasına kaçıp kurtulmaya çabalayan o insanları siyasal pazarlık ve şantaj malzemesi yapan çıkarcı politikacıları, vurgun yapmak adına dini alet ederek saf insanları ikna etmeye çalışan organ mafyasını, kadın pazarlayıcılarını, kusurlu can yeleklerinden para vurmaya kalkanları ironik bir dille getiriyor karşımıza.
Yazan: Matei Vişniec, Çeviren: Zeynep Irgat-Osman Senemoğlu, Yöneten: Genco Erkal, Dekor-kostüm tasarımı: Claude Leon, Dramaturji: Genco Erkal, Video ve ses tasarımı: Ümit Kıvanç, Müzik: Nâzım Çınar, Işık Tasarımı: Hakan Özipek, Görüntü araştırma: Melih Tatlıcan, Oynayanlar: Şirvan Akan, Ayşe Lebriz Berkem, Lütfi Can Bulut, Cem Çetin,Genco Erkal, Yiğit Yarar.
Etiketler: 16. Kıbrıs Tiyatro Festivali