Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Seçkin Selvi | İstanbul Devlet Tiyatroları geniş repertuar yelpazesi içinde çeşitli oyunlar sunmaya devam ediyor

İstanbul Devlet Tiyatroları geniş repertuar yelpazesi içinde çeşitli oyunlar sunmaya devam ediyor

02 Şubat 2018 - 09:02
Kurumun değişik salonlarında dönüşümlü olarak oynanan oyunlardan bir bölümünü aktarıyorum.

 

 

 “Tamamen Doluyuz”

 
 
 
Sam, konservatuarın oyunculuk bölümünden mezun bir gençtir. Kendi alanında iş bulamadığı için, şehrin en lüks restoranlarından birinde rezervasyon görevlisi olarak çalışmaktadır. Tek isteği mesleğini yapabilmek ve gittiği oyunculuk görüşmelerinin birinden olumlu cevap almaktır. Ancak hali hazırda, çalıştığı restoranın bakımsız bodrum katında, üç kişinin işini tek başına üstlenerek, Noel tatilinin yoğun rezervasyon trafiğine yetişmeye çalışmaktadır. Üstelik, bir yandan patronlarının mantıksız istekleri, zengin müşterilerin akıl almaz kaprisleriyle ilgilenip, bir yandan da ailesini ve dostlarını mutlu etmeye çalışmaktadır. Bakalım Sam içine düştüğü bu trajikomik ortamdan kendini kurtarıp, asıl işine geri dönebilecek midir?
Yazan: Becky Mode, Çeviren: Lale Eren Dalsar, Yöneten: Elif Erdal, Dekor-kostüm tasarımı:Batuhan Bozcaada,Işık tasarımı: Akın Yılmaz, Müzik:Orhan Enes Kuzu, Dramaturg: Günay Ertekin, Oynayan: Efe Erkekli.
 
* * *
 

“Alyoşa”

 
Türkiye’nin ilk gravür sanatçılarından Aliye Berger'in yaşamından kesitler sunan Alyoşa’nn yazarı Hayati Çitaklar, yönetmeni Ahmet Somers. Dekor tasarımı Behlüldane Tor'a, kostüm tasarımı Medina Yavuz Almaç'a, ışık tasarımı Kerem Çetinel'e ait. Müziklerini Fırat Akarcalı'nın yaptığı oyunun dijital animasyon tasarım ve uygulamasında Şirin Dağtekin Yenen ve Erkan Cerit imzası bulunuyor. 
 
Aliye Berger'in fırtınalı yaşamına bir tanıklık, yaratıcı kişiliğine bir saygı duruşu niteliğinde olan oyunda karakterlere Seray Gözler, Asuman Çakır, Erhan Tuna, M. Coşkun Ülgen, Melike Durak Aras, Gözde Yıldırım, Onur Somay ve Şebnem Bilgeer hayat veriyor.
 
* * * 
 

“Elektra”

 
"İntikam tanrıçaları! Kutsal evlilik yatağının nasıl kirletildiğini gördünüz./ Gelin yardım edin. Babamın öcünü almak için kardeşimi gönderin./ Bu acıyı tek başıma yüklenecek halim kalmadı."
 
İstanbul Devlet Tiyatrosu 2017-2018 tiyatro sezonunun 10'uncu yeni oyunu olarak Antik Yunan yazarı Sophokles'in eseri Elektra'yı sahneliyor. Zeynep Avcı’nın çevirdiği, Işıl Kasapoğlu’nun yönettiği oyunun dekor tasarımını Hakan Dündar, kostüm tasarımını Nalan Alaylı, ışık tasarımını Cem Yılmazer yaptı. Oyunun müzikleri Alper Maral tarafından hazırlandı.  Fikret Urucu, Özlem Öçalmaz, Uzay Gökhan Irmak, Kübra Tektaş, Tolga Pancaroğlu, Melisa Akman,  Sibel Ferlibel, Ece Akeren, Simge Ayvazoğlu, İlda Özgürel, Deniz Keresteci, Kerime  Obenik ve Kontrtenor Nuri Harun Ateş’in rol aldığı oyun klasik tragedyaların en önemlilerinden biridir.
 
Babasının intikamını alma arzusuyla yanıp kavrulan Elektra kentte esaret altında bir yaşam sürer. Elektra'nın tek amacı sürgün olan erkek kardeşi Orestes'in yurda dönmesi ve anneleri ile âşığını öldürmesidir. Babasının katilleriyle uzun yıllar yaşamak zorunda kalan Elektra, ölmüş babasının onurunu kurtarmak için intikamını nasıl alacak ve nefret ettiği annesiyle nasıl hesaplaşacaktır?
 
* * *
 

“Coriolanus”

 
William Shakespeare'in yazdığı, Özdemir Nutku'nun çevirisini yaptığı oyunun rejisi İngiliz asıllı Avustralya'lı yönetmen Malcolm Keith Kay'e ait. Oyunun dekor tasarımında Behlüldane Tor, kostüm tasarımında Medina Yavuz Almaç, ışık tasarımında İ. Önder Arık imzası bulunmakta. Müzik direktörlüğünü Çağrı Beklen'in, koreografisini Tamer Serkan Subaşı'nın yaptığı oyunun dramaturgu Yeşim Gökçe. 
 
Oyunda, soylu bir savaş kahramanı olan Coriolanus, suç işlemediği halde utanç verici duruma düşürülerek, politikacılar ve halk tarafından cezalandırılır ancak o yine de inandıklarını dillendirmeye devam eder. Roma'nın sözde demokrasisinin eğitimsiz ve aç halkı, başlarında güzel ama boş vaatlerde bulunan politikacılarla Coriolanus'un karşısına dizilirler. Fakat karşılarında savaş yaralarını gösterip oy toplamak varken onları küçümseyen bir general bulurlar. Oyundaki karakterlere Tolga Evren, Deniz Ulaş Tansel Öngel, Ece Okay, Eylem Yıldız, Özgür Yalım, Cengiz Daner ve Salih Dündar Müftüoğlu ile beraber kalabalık bir oyuncu kadrosu hayat veriyor. 
 
* * *
 

“Huzur”

 
Kenan Işık'ın Ahmet Hamdi Tanpınar'ın aynı adlı eserinden tiyatroya uyarladığı Huzur'un yönetmeni M. Nurullah Tuncer. Dekor tasarımında Behlüldane Tor, kostüm tasarımında Şirin Dağtekin Yenen, ışık tasarımında ise İ. Önder Arık imzası bulunmakta.  Müzikleri Orhan Enes Kuzu'ya ait olan oyunun koreografı Ö. İlyas Odman. Oyundaki karakterlere Nimet İyigün Nalbant, Kubilay Karslıoğlu, Hakan Elmasoğlu, Orkun Gülşen, Damla Ece Dereli, Nesli Yılmaz, Ozan Hikmet Özcan, Burak Çağlar, Derya  Yırtıcı, Yusuf Can Sancaklı, Tolga Kortunay, Fatih Altınağaç, Gökhan Türkal, Burcu Bahar Aydın, Göze Şenol, Emir Üstündağ, Can Feza Gündüz ve Furkan Sarı hayat veriyor.
 
İkinci Dünya Savaşının çıkmasına saatler kala Mümtaz, hasta yatağında yatmakta olan kuzeni İhsan’ın ilaçlarını yaptırmak üzere dışarı çıkar. İlaçların hazırlanmasını beklerken girdiği eskici dükkânında, geçirdiği son bir yılın olayları, bu olaylara etki eden tüm kişiler, hayatını şekillendiren her şey zihninde yeniden, aynı şiddetle canlanır. Mümtaz düşle gerçek arasında gidip gelirken aşkı, hayatı ve ölümü yeniden sorgulamaya başlar. Yanı başındaki savaş tehdidi altında, çağının aydını olarak Mümtaz, bir yandan bireysel sıkıntıları ile toplumsal sorumluluklarının arasında sıkışmıştır. Huzur, Mümtaz’ın huzuru arama hikâyesidir.
 
* * *
 

“Romeo ve Juliet”

“Biricik sevgim, biricik nefretimden doğdu. / Tiksinilen bir düşmanı birden sevmekle, harika bir sevgi doğdu böyle.”
 
William Shakespeare'in yazdığı, Özdemir Nutku'nun çevirisini yaptığı oyunun rejisi Makedon yönetmen Dejan Projkovski'ye ait. Oyunun dekor tasarımında M. Nurullah Tuncer, kostüm tasarımında Medina Yavuz Almaç, ışık tasarımında Serhat Akın imzası bulunmakta. Oyunun müzikleri Goran Trajkoski, koreografisi Olga Pango tarafından hazırlandı. Oyunda iki düşman ailenin çocukları olan Romeo ve Juliet'in trajik aşkları farklı bir yorumla seyirciye sunuluyor. Oyundaki karakterlere Damla Ece Dereli, Atakan Akarsu, Seda Yıldız, Ahmet Dizdaroğlu, Zeliha Güney, Nuray Durmuş, Kerim Altınbaşak, Murat Turhan, Muhammed Çakay, Bilal Ercan, Yunus Emre Terzioğlu, Ozan Erdönmez, Can Deniz Erzaim, Burak Pamuk ve Cem Bayurgil hayat veriyor. 
 
* * *
 

“Karmakarışık”

 
Richard Phillips adında saygın bir bakan rakip partinin sekreteriyle küçük bir kaçamak yapmak için bir otel odası tutar. Ancak otel odasında bir cesetle karşılaştıklarında olaylar içinden çıkılmaz ve karmakarışık bir hal alır. 
 
"Küçük bir yalan sizden ne götürebilir ki, hiç hafife almayın belki de tüm ciddiyetinizi alıp, gülünç hallere sokabilir sizi. Bir kaçamak, bir yalan, bir ceset ve sürpriz yapan bir eş... Karmakarışık olmanın kaçınılmaz tarifi..."
 
Yazan: Ray Cooney,  Çeviren: Haldun Dormen, Kemal Uzun, Yöneten Haldun Dormen, Dekor Tasarımı: Savaş Çevirel, Kostüm Tasarımı: Mihriban Oran, Işık Tasarımı: Serhat Akın, Koreografi: Yeşim Alıç, Yönetmen Yardımcısı: Erkan Taşdöğen, Oynayanlar: Erkan Taşdöğen, Fatih Kahraman, Rüyam Dirin, Özden Çiftçi, Ali Ersin Yenar, Ebru Demirdöven, Aral Seskir, Sinan Cem Çabuk, Cem Şahin, Suzan Sabancı.
  
İletişim: 0212. 292 39 00
 
* * *
 

Mitos Boyut’tan Yeni Kitaplar

 
Mitos Boyut Yayınevi Ocak 2018’de Sermet Çağan’ın “Ayak Bacak Fabrikası” ve “Savaş Oyunu”, Matéi Visniec’in “Mültecileeer”, Ali Cüneyt Kılcıoğlu’nun “Kaderimin Oyunu Mu Bu”, August Strindberg’in “Hayaletler Sonatı”, Doğan Soyumer’in “Hasırlı Han Meselesi” adlı yapıtlarını yayınladı.