Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Seçkin Selvi | Hava muhalefeti
21 Ocak 2015 - 10:01 | "Vietnam'a Sevgiler", Versus Tiyatro.
Geçtiğimiz hafta yağan kar, sadece okulların tatil edilmesine neden olmadı. Yazarınız da sağlık kaygısıyla tiyatrolara gidip oyun izleyemedi. O yüzden bu hafta oyun eleştirisi yok, ama sanat haberlerinin gecikmesine de gönlüm elvermediğinden tiyatrolardan ve sergilerden yeni haberleri sunuyorum

Versus Tiyatro’da İki Oyun

 
Versus Tiyatro iki oyunla seyirci karşısına çıkıyor. Ocak ayında başlayan oyunlar Şubat boyunca da sürecek.
 

Vietnam’a Sevgiler

 
İlk oyun “Vietnam'a Sevgiler” 13 Ocak saat 20:00'de Hayal Perdesi Sahnesi’nde seyirci karşısına çıktı. Nagazaki’den bir atom bombası kurbanının Vietnam’dan bir napalm bombası kurbanı ile mektuplarla kurmaya ve sürdürmeye çalıştığı bir ilişkinin öyküsü.
 
Kapitalist dünya değişik zamanlarda, farklı ülkelerde insanlar üzerinde aynı zorbaca deneyleri mi sürdürmektedir?
 
Yanıklar, sadece tende midir?
 
Bir yanığın acısı ne kadar derindedir?
 
Mehtap, taşlar, küçük kuşlar, fareler, bir kiraz ağacı hayata tutunmaya yeter mi?
 
Ölüm, intihar ne zaman kurtuluştur? Kurtuluş olabilir mi?
 
“Ağaç kabuksuz olmaz!”
 
Yazan: Edita Morris,Çeviren:Ülkü Tamer,Yöneten:Metin Balay, Dekor,afiş tasarım: Gökhan Kodalak, Desenler: Hiba Ibraheem, Oynayanlar: Olcay Yusufoğlu,Kayhan Berkin.
 
Oyun tek perde ve 55 dakikadır.
Hayal Kahvesi: 0212. 245 10 48
 

Woyzeck

 
 
Woyzeck oyunu Talimhane Tiyatrosu’nda 23 Ocak saat 20:30 ve 1001 Sanat'ta 30 Ocak saat 20:00’de perde açıyor.
 
‘’İnsan nedir?’’ sorusuyla cebelleşen ,oyun-oyuncu-seyirci kavramlarını muğlaklaştırıp natüralist oyunculuğu gerçeğin özüne ulaşmak için bozan ‘toplu oyunculuk’ anlayışına sahip VERSUS,WOYZECK oyununu temel mesele olarak  şiddetin nesnesi olan insanların aynı zamanda şiddetin öznesi olması durumunu bir çöplük/kabus soyutlaması içinde ele alıyor.
 
Yazan: Georg Büchner,  Çeviren: Hasan Kuruyazıcı, Süpervizör: Metin Balay, Yöneten: Kayhan Berkin, Afiş&Dekor Tasarım: Gökhan Kodalak, Müzik: Eser Eyüboğlu, Işık tasarım: Önder Ay, Sponsor: Demirsan, Oyuncular: Arda Öztürk, Efsun Kaygusuz, Güneş Kozal, Gökhan Gürün, Kayhan Berkin, Kerim Urun, Kubilay Çamlıdağ, Olcay Yusufoğlu, Oral Özer, Şevket Süha Tezel.
Talimhane Tiyatrosu: 0212.238 85 09
1001 Sanat:0212.504 10 01
 
 

D22’de Ocak Ayı Oyunları

 
 

Derme Çatma Sahne’den “Karo Kadın”

 
Tiyatro D22 sahnesi Ocak ayında kendi prodüksiyonlarının yanında iki önemli oyuna da ev sahipliği yapacak.
 
Karo Kadın, yaratıcısının kendini sorgulayıp anlamaya çalıştığı bir yolculuğun ürünlerinden biri ve bu yolculuk esnasında tamamlanacak üçlemenin ikinci eseridir. Eser günümüzün yapay, köşeli sınırları arasına sıkışıp şekillenmek zorunda kalarak özünden uzaklaşmış kadının kendini bulma çabasını ele alıyor. Karo kadınlarının sözde diğeri ile iletişim kuruyormuşçasına davranırken, öteki aracılığı ile kendini anlamaya çalışma süreci bir performansa dönüşmeye başlıyor.
 
Konsept ve yönetmenliği İlkay Türkoğlu'na ait, yaratısı Şebnem Yüksel ile işbirliğinde yapılan Karo Kadın’a Ömer Sarıgedik canlı ses performansı ile eşlik ediyor. Performans öncesinde; Karo Kadın’la tümlenecek şekilde giyinme, süsleme, form ve biçim değiştirme unsurları üzerinden düşünülüp tasarlanan performatif bir sergi gerçekleşecektir. Sergi, Sıla Karakaya’nın interaktif karton bebek yerleştirmesi ve Hayati Çitaklar’ın Kupa Kızı’yla başlayan dans üçlemesinin karakter resimlerinden oluşmaktadır.
 
Konsept/Yönetmen: İlkay Türkoğlu / Koreografi/Performans: Şebnem Yüksel & İlkay Türkoğlu / Ses Tasarım: Ömer Sarıgedik / Yapım Tasarım: Sıla Karakaya / Dramaturji: Hayati Çitaklar / Işık Tasarım: Alev Topal
 
KARO KADIN, 20 Ocak Salı akşamı saat 20:30’da D22 sahnesinde yer alıyor.
 
 

Siyah Beyaz ve Renkli Tiyatro’dan “Tesir”

 
Mutluluğun maddesi aranıyor!
İnsanın bir kimyası var, hırsın, beklentinin, ızdırabın, aşkın da kimyası var. Peki bu kimya bir hapa sığdırılsa, yalnızlaşan insanın avutulabilir mi. Kimya insanı, dahası aşkı yaratabilir mi? Yoksa insan söz konusu olduğunda bilim sonu bilinmeyen bir hikayemi oluverir.
 
Aşkı ve yalnızlaşan insanı bir antidepresan deneyi ile sorgulayan oyun “Tesir” İngiliz yazar Lucy Prebble'nin eseri. Siyah Beyaz Renkli Tiyatro tarafından Türkiyede ilk kez sahnelenecek oyunu Çağrı Şensoy yönetiyor.
 
Yazan: Lucy Prebble / Çeviren: Sanem Öge / Yöneten: Çağrı Şensoy / Yapımcı: İsmet Vural / Prodüksiyon Tasarımı: Ceren Sena Akgün / Yönetmen Yardımcısı: Tuğçe Yolcu / 
Sahne ve Işık Tasarım: Emir Uğurçay / Müzik: Alican Okan / Video Tasarım: Ceyda Günalp / Kostüm: Işıl Çelik / Koreografi: Gül Batırbaygil / Fotoğraf ve Afiş: Ege İşlek / 
Oyuncular (Alfabetik Sırayla): Aslı Yılmaz / Güneş Sayın / Metin Yavuzoğlu / Salih Bademci.
 
"Tesir", 28 Ocak Çarşamba akşamı saat 20:30’da D22’de.
 
Etkinlik biletleri Biletix’den ve Tiyatro D22 gişesinden temin edilebilir. 
http://www.biletix.com/etkinlik/ST203/TURKIYE/tr - D22 Gişe: (212) 2931992
Şair Ziya Paşa Yokuşu No:13A Galata Kuledibi Beyoğlu/İstanbul Gişe: 0212 293 19 92
 
 

2014-2015 Sezonunda Üç Oyun

 
 

Kuş Kafesi

 
George ve Albin eşcinsel bir çifttir. George'un oğlu muhafazakâr bir siyasetçinin kızıyla evlenmeye karar verince ailelerin tanışması gerekir ve işler içinden çıkılmaz bir hale gelir. Yazan:Jean Poiret, Yöneten:Atilla Şendil, Işık:Serpil Coşkun, Kostüm:Pelin Turancı, Koreografi:Ilgın Angın, Oynayanlar;Savaş Özdural,Levent Ünsal,Mustafa Dinç, Can Esendal,Pelin Turancı,Taylan Atlıhan, Arzu Akın Bahadır,Ilgın Angın,Arda Oğul Meriçliler.
 
 

Kelebekler Özgürdür

  
Doğuştan görme engelli olan Don Baker, 35 yaşında ilk kez kendi başına yaşamaya başlamıştır. New York'taki küçük dairesinin karşısına Jill adında bir oyuncu taşınmıştır. Don ve Jill kısa bir süre sonra yakınlaşırlar. Jill dünyada hiç kimsenin görmek istemeyenler kadar kör olmadığını Don'dan öğrenir. Ve şimdiye kadar hiç görmediği bir dünyayı görür. 
Yazan: Leonard Gershe, Yöneten;Murat Sarı, Çeviren:Nüvit Özdoğru, Işık Tasarım; Serpil Coşkun, Koreograf:Seda Alpay, Dekor Kostüm Tasarım: Akın Tezer Tunalı, Oynayanlar;Kerem Kobanbay,Buket Dereoğlu, Bedia Ener,Hakan Çeliker.
 
 

Cyrano de Bergerac

 
Cyrano tüylü şapkasına ve harikulade tafrasına rağmen size yakındır ve sizin içinizdedir. Devrin hay ve huyu karşısında başınızı dimdik tutmak mı istiyorsunuz? Eğilmekten  kambur, sürünmekten kötürüm olmak hoşunuza gitmiyor mu? Hak bildiğiniz şeye aşık, batıl dediğiniz şeye düşman mısınız? O halde Cyrano'yu seveceksiniz, çünkü onda kendinizi bulacaksınız. Belki onun gibi " İstemem eksik olsun" demeyeceksiniz, fakat onun bu sefilliğe indirdiği tokatta, pespayeliğe karşı duyduğunuz hiddetin zaferini ve bu zaferin lezzetini duyacaksınız. Cyrano, size kendini feda etmenin ve bu feda da ölçü ve sınır tanımamanın esrarengiz sihrini hissettirecek.
Yazan: Edmond Rostand, Yöneten: Atilla Şendil, Işık Tasarım:Yüksel Aymaz, Dövüş Koreografi:Ateş Yaylıoğlu, Gaskon Marşı:Turan Erverdi, Oynayanlar: Savaş Özdural, Işık Yönt, Ayhan Aktaş,Cem Kurtoğlu, Levent Ünsal,Mustafa Dinç, Pelin Turancı, Taylan Atlıhan, Şendal Yıldız, Tanju Yıldırım, Müjde Başkale, Arda Meriçliler, Adem Türker,Can Esendal.
 
Gişe Rezervasyon: 0216 541 43 59
 

İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda 

Barış Gezegeni

 
 
Ülker Köksal’ın yazdığı, Levent Niş’in yönettiği çocuk oyunu ‘’Barış Gezegeni’’  20, 21, 22, 23, 25 Ocak’ta Üsküdar Stüdyo Sahne’de izlenebilir.
 
Dekor-kostüm tasarımı Mihriban Oran’a, ışık tasarımı Önder Ay’a, beste Ayla Çelik’e, dans düzeni Alpaslan Karaduman’a ait olan oyunda Levent Niş, Birol Engeler, Özge Aktaş, Tuğçe Topçu, Arif Mustafa Güney, Bahar Çokyaşa, Sumru Yılmaz, Sinem Koşar, Özcan Akgöz, Salih Şimşek, Mehmet Konu, M. Onur Kocabaş, Murat Ceylan, İpek Şen, Hasret Bolat, Özgün Bayraktar, Emre Akarsu, Gülçin Arslan, Rukiye Rabia Kaya rol alıyor.
 
 Altı yaramaz çocuk anne ve babalarından habersiz çıktıkları yolculuktan çoktan pişman olmuşlardır. Neyse ki Mavi Ada’dan gelen Sevgi ve Barış onları kurtarır. Çocukların masalsı bir dünyanın içinde birçok kişiyle karşılaştıkları ve çok şey öğrendikleri asıl yolculuk ise yeni başlar.
 
 

100. Yıl Darülbedayi Atölyesi

Kerem Yılmazer Sahnesi’nde

 
Kuruluşundan bu yana, gerek usta-çırak ilişkisi gerekse çeşitli dönemlerde bünyesinde barındırdığı kurs ve okullarla yeni sanatçıları, geleceğin tiyatro seyircisini yetiştirmeyi asal görevi kabul eden Şehir Tiyatroları, “100. Yıl Darülbedayi Atölyesi”ni şehre kazandırıyor.  
 
Tiyatro sanatının farklı biçim ve biçemleri üzerine akademik çalışmalar yürütmüş sanatçılarını buluşturacak olan atölye, hem kendi bünyesinde bulundurduğu sanatçıların gelişimini, hem de yaratıcılık ve farkındalık oluşturma amacıyla çocuk ve gençlere yönelik çalışmalar yapmayı hedefliyor. “100. Yıl Darülbedayi Atölyesi”, Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde hizmete girecek. “Çağdaş Gösteri Sanatları Birimi”, “Yetişkinlere Tiyatro”, “Gençlere Tiyatro” ve “Çocuk Eğitim Birimi” başlıklarında dört ayrı kategoride gerçekleşecek eğitim çalışmalarında şekillenen performans ve gösterileri sezon boyunca aynı sahnede çeşitli etkinliklerle seyirciye sunulacak. Ücretsiz verilecek kurs programlarına sınavla öğrenci kabul edilecek. 
 

Çilek Ormanı Kukla Tiyatrosu KARMADRAMA'da

 
 
Kuzguncuk Sanat Tiyatrosu, Ocak ayı boyunca her Cumartesi saat 11.00'de kukla oyunu "Çilek Ormanı" ile KarmaDrama'da yer alıyor.
 
KarmaDrama, Derici Zeynel Sokak 8/A Kadıköy-İSTANBUL
0532 448 30 72 - 0532 285 66 66
 
 

Nesrin Sağlam Sergisi

7 - 28 Ocak 2015

 
İsimsiz, Tuval üzerine yağlıboya, 120x70 cm.
 
1973’te Almanya’da doğan, 1995’te MSÜ Resim Bölümünden mezun olan Nesrin Sağlam’ın 2013-2014 yılları arasında yaptığı son dönem çalışmalarını kapsayan sergide ağırlıklı olarak sanatçının portre, peyzaj ve natürmort resimleri yer alıyor. Sağlam, resimlerinde otobiyografik özellikler taşıyan mekânlar, objeler ve doğa görüntüleri ile odağına insanı yerleştiriyor. Yaşadıkları, kendisi ve hatıraları Sağlam’ın imzasını taşıyan resimlerin konularını oluşturuyor.
 
Valikonağı Cad.Pasaj 73 Nişantaşı, 0212. 225 23 37
 
 

Serkan Bayer ve Hakan Bayer'den ''Diptik'' Sergisi

13 Ocak – 15 Şubat 2015
 
 
Çoğunlukla minimalist bir yaklaşımla eserlerini üreten iki kardeş, soyuttan somuta bir geçiş süreci içerisinde var olan dünyayı,manüpüle edilmiş yeni maddeler ve biçimler arasında, elektriksel ya da manyetik alandaki çekim kuvvetlerini göstermekte kullanılan ikona çizgilerini yansıtarak eserlerini oluşturuyor. Görünmeyene atıfta bulunan sanatçı Serkan Bayer, "Dördüncü boyutu teknoloji ile değil bilgelikle idrak edebileceğimizi" söylerken, Hakan Bayer ise "Doğanın kendisi bizlerin sonradan varedip ortaya koyduğumuz yeni yaklaşımlarda sadece birer geometrik şekilden ibarettir, doğal ve kendi sürecinde olması gereken dönüşüm; hızlı bir biçimde yapaylaşması ve bizlerden uzaklaşması, makinenin ve teknoloji ruhunun bu kadar yükseldiği bir dönemde kaçınılmaz bir gerçek olduğunu çalışmalarına yansıtmaktadırlar." diyor. Serkan Bayer'in Rasdelka çizgilerinde dördüncü boyut yani ruhani boyutu yakalayabileceğiniz, Hakan Bayer'in eserlerinde ise teknoloji ve makineleşmeyle insanın kendi elleriyle yarattığı yeni biçimler içerisine hapsolduğunu,gerçek ve somut olandan uzaklaştığını görebileceğiniz eşsiz bir sergi sizlerle buluşuyor.
 
Yalıkavak, Palmarina No: D105 Merkez Mah. Çökertme Cad. Bodrum / Muğla
 

Pınar Akkurt Sergisi: Toplanma

 
 17 - 31 Ocak 2015
 
 
artSümer, tasarımcı Pınar Akkurt’un 2011’den bu yana Karaköy Lokantası’nın köşe vitrini için tasarladığı bir dizi yerleştirmeyi toplu olarak misafir ediyor.
 
Akkurt, tekrarlanabilir ve anlamlı bir bağlam oluşturabilmek için bu yerleştirmelerin lokantanın özünü yani mutfağı temsil etmeleri gerektiğine karar vermiş. Yerleştirmeler, verdiği kararın getirdiği malzeme kısıtlamalarına rağmen bütün tutarlılıkları içerisinde şaşırtıcı şekilde tekrardan uzak ve Akkurt tasarımla sanat arasındaki kalabalık sayılamayacak ve tanımsızlığı nedeniyle korkutucu olabilecek bu alanda oldukça rahat görünüyor.
 
Pınar Akkurt 1978, İstanbul doğumlu. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım bölümünden mezun oldu. İstanbul’da yaşıyor. İşleri toplu halde www.pinarita.com adresinde görülebilir.
 
kemankeş mah. mumhane cad. no:67 laroz han,karaköy 
salı'dan cumartesi'ye 11:00-18:00
 0212.249 10 36 – 0539.340 60 89
info@artsumer.com  www.artsumer.com
 
 

Olbinski Afişleri

 
 
Sinderella, Gioacchino Rossini