Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Seçkin Selvi | Eskişehir Şehir Tiyatroları’nda “Gergedan”

Eskişehir Şehir Tiyatroları’nda “Gergedan”

21 Şubat 2015 - 01:02
Eskişehir Şehir Tiyatroları, Ionesco'nun ikonik oyunu 'Gergedan'ı sahneliyor
Eugène Ionesco’nun yazdığı, Hasan Anamur’un çevirdiği, Dünya Tiyatrosu klasikleri arasında yer alan “Gergedan” adlı oyunun yönetmen koltuğunda Barış Erdenk oturuyor. Oyunun Dekor Tasarımını Emre Keskin, Kostüm Tasarımını Funda Karasaç, Işık Tasarımını Osman Uzgören ve Hareket Düzenini Sibel Erdenk üstlendi. 
 
Oyun, bireysel özgünlüğü ve özgürlüğü olmayan, kalıpların arkasına sığınarak varoluşuna bir anlam yüklemeye çalışan modern insanın çaresizliğini ele alıyor. Oyunda Şehir Tiyatrosu sanatçıları, Mert Kırlak, Hakkı Kuş, Özlem Boyacı, Mete Ayhan, Mustafa Kılıkçı, Yalçın Özen, Emel Alnady, Ayhan Bekdemir, Gülşah Eraraç, Berkay Gökçek, Gamze Kılıkçı, Orçun Tiryaki, Mert Tiryaki, Didem Seçil Üner ve Sanem Yeles rol alıyorlar.
 
0222. 330 45 00 - 0222.222 00 38
 

ŞAFT’ta kara komedi  "Siz Tek Ben Hepiniz"  

         
 
Cansu Diktaş’ın kurucusu olduğu ŞAFT, ilk özgün oyunları “Siz Tek Ben Hepiniz”  adlı kara komedi ile çok ses getirmeye hazırlanıyor.
 
Oyun, aklı hastanesindeki Aslı karakterinin mülakatına bir saat kala başlar. Hayalî karakterleriyle birlikte buradan nasıl çıkacağını bulmaya çalışmaktadır. Eğer doğru zamanda doğru cevapları bulabilirlerse Aslı'nın buradan çıkmasına yardımcı olacaklarına inanmaktadırlar. Seyirci kara komedi türündeki oyunda, ritmin her an yükseldiği bir köşe kapmacaya davet ediliyor. Büyük resmi en yakında oturanların bile görmekte zorlandığı bir akıl oyunu başlıyor. Zaman zaman verdiği incelikli ipuçlarıyla bir yol gösterirken aslında seyirciyi tokat gibi bir sona hazırlayan “Siz Tek Ben Hepiniz” Şubat’tan başlayarak Mart sonuna kadar her Çarşamba Tatavla Sahne’de perde açıyor. 
 
Yazan-Yöneten:Giray Altınok, Dekor Tasarım: Cihan Aşar,Işık Tasarım: Koray Erhan Doğrul, Görsel Tasarım: Melda Deniz Safioğlu, Müzik & Afiş Fotoğraf: Oğuz Çelik , Fotoğraf Ömer Safioğlu, Oynayanlar: Cansu Diktaş, Eraslan Sağlam, Başak Parlak, Kemal Uçar, Lemi Filozof, Barış Özdemir.
 
Firuzağa Cad. Taktaki Yokuşu 2B Cihangir
0212. 233 52 30   www.tiyatrotatavla.com
 
 

Aşk ve Faşizm

 
 
GalataPerform'un Genel Sanat Yönetmeni Yeşim Özsoy Gülan’ın İstanbul Uluslararası Tiyatro Festivali için tasarladığı "Aşk ve Faşizm" Şubat ve Mart’ta garajistanbul'da seyirciyle buluşuyor. Yeşim Özsoy Gülan, Gianina Carbunariu (Romanya), Linda McLean’i (İskoçya) ve Helena Tornero’yla (İspanya) beraber oluşturulan oyun metni farklı bir sahneleme yöntemiyle sergileniyor.  Yazarların skype üzerinden yaptıkları sohbetlerden yola çıkarak birbirlerine paralel geliştirdikleri dört farklı metin, reji ve sahneleme aşamasında tek oyun olarak biraraya geldi. Karanlık/aydınlık, kapalılık/açıklık, örtü/örtüsüzlük kavramlarıyla ışık, hareket ve metni birlikte işleyen oyun, günümüz faşizmine öznel ve eleştirel bir yorum getiriyor.
 
Yöneten ve Kurgulayan: Yeşim Özsoy Gülan, Çevirmenler: Semra Selim, Ferdi Çetin, Pınar Savaş, Dramaturji: Ferdi Çetin, Işık-Mekan Tasarımı: Yüksel Aymaz, Hareket Tasarımı: İlkem Ulugün, Müzik: John Plenge, Kostüm Tasarımı: Yeşim Özsoy Gülan, Ferdi Çetin, Oyuncular: İncinur Daşdemir, Evrim Doğan, Enginay Gültekin, Burcu Halaçoğlu, Elif Ongan Tekçe, Sanem Öge, Özlem Saraç, Selin Zafertepe.
 
Yazarların Oyun Başlıkları- “Contained by Skin” / “Tenin Tuttuğu”- Linda McLean, “Metro is Everywhere” / “Her Yerde Metro” – Gianina Carbunariu, “Women Who Walk With Wolves” / “Kurtlarla Yürüyen Kadınlar” - Yeşim Özsoy Gülan (Merve Pehlivan’ın hayatı ve mektupları üzerine yazılmıştır, “Mimosa”/ “Şımarık”- Helena Tornero.
 
Rezervasyon: 0212 244 44 99
 
 
 
 
 

Dört Bacaklı Şey / Four Legged Thing (18+) 

 
Adem ve Havva hep aramızda… Yeni Metin Yeni Tiyatro projesinin kazanımlarından genç yazar Ersin Karahaliloğlu ilk oyunu 'Dört Bacaklı Şey' ile GalataPerform repertuarında. Yazarın bu ilk oyununu Fransız yönetmen Emmanuel Daumas yönetti. Yazar, kadın erkek ilişkilerini absürt bir kurgu içerisinde uçuk bir dille eleştiriyor. Bir ev, bir kadın, bir adam ve bir masa oyunda yaradılış, dünya ve anlamlandırma üzerine bir estetik yaratıyor.
 
Oyuncular: Ceren Demirel, Ercüment Acar, Sahne Tasarımı: Manuella Mangallo. - 22 Şubat 20.30.
 
 

AGAMEMNON: Süpermarketten Döndüm 

Oğlumu Bir Temiz Dövdüm... (18+)

 
“Umut bir rüya değildir; bir projedir.” Rodrigo Garcia. İspanyol oyun yazarı Rodrigo Garcia'nın kült olmuş metni bu sezon GalataPerform sahnesinde. Yeşim Özsoy Gülan’ın süpervizörlüğünde Burak Safa Çalış'ın sahneye koyduğu ve oynadığı oyunda şehirli bir adamın hayata tutunmaya çalışırken yakalayamadıklarını ironik ve sert bir dille anlatıyor. Uzun bir yemek masasında başlayan oyunda hikaye bir süpermarketten yıldızlı bir tarlaya kadar uzanıyor. -  24 Şubat, 20.30.
 
Gişe: 0530. 260 25 24
 
 

Galeri EKSEN’de Karma Sergi: KIRMIZI

02-16  Mart
 
Zafer Karakuş, Tuval üzeri yağlıboya, 110 x 140 cm.
 
Günümüzde sanat ve sanatçının nötralize edilmek istendiği bir ortam yaşanırken, Galeri Eksen "Kırmızı" konseptiyle oluşturulan bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Akıl ve bilinç tutulmasının fazlasıyla yaşandığı şu zamanlarda derin uyuşukluk içinde olan sanat ortamını sanatçılar "Kırmızı" rengin getirdiği dinamizmle hareketlendirmek istiyorlar. Resmin sadece plastik bir sorun olmadığı yolundaki düşüncelerini, bireysel yaratıcılıklarını öne çıkararak, ateşli ve inatçı kimlikleriyle birlikte eleştirel ve muhalif bir tavır ortaya koyuyorlar.
 
 
Sanat; tabulara karşı baş kaldırarak var olur. Var olmakla,varlık olmak arasındaki ince çizginin farkındalığına sahip sanatçılar; varlıklarını korkusuzca ortaya koyarken, kendi anlatım biçimlerine vizyonlarını da ekleyerek tuvallerini kırmızıya boyadılar. Ortada bir sorun varsa, altını mutlaka kırmızı çizgiyle çiziyorlar.Sisteme entegre olmayı ilkesel olarak reddederken, iktidardan yana tavır sergileyen sanatçiları da eleştiriyorlar. Sanatçıyla iktidar arasında belli bir mesafe olmasını savunurken, aralarında mutlaka kırmızı bir çizginin olması gerektiğini vurguluyorlar. Çünkü iktidardan nemalanan bir sanatçının sanat adına ortaya hiç bir şey koyamayacağını düşünüyorlar.
 
Kırmızı; gücü simgeleyen bir renktir. Dolayısıyla "sanat" da bir güçtür. İki güç bir araya geldiğinde önündeki bütün engelleri ezer geçer.Sanat ve sanatçıya saygı duymayan, onu "yok" sayan zihniyete, sanatın gücünün dünyayı değiştirebileceğini göstermek istiyorlar. 
 
"Kömür" ateş ve sıcaklığı çağrıştırır, ateş de kırmızıyı. Dolayısıyla maden ocaklarındaki faciaya da dikkat çekiyorlar.  Dünyada bir petrol kavgası var. O siyah renkli sıvı için bir çok insan kanı heba ediliyor. Uluslararası ilişkilerde kırmızı çizgileri "laf" değil, güç belirliyor. Çizgiler kanla çiziliyor. Toplum tarafından, siyasetçilere bir çok kez sarı kart gösterildiği halde, onlar bunu doğru algılamadılar. Aslında "kırmızı kart" görmüş olduklarını kabul etmeyip yollarına hâlâ devam ediyorlar. Bu sergide  sanatın en uzak rotayı gösterme gücünün farkında olan sanatçılar bu konuda bir pusula görevi üstlenirken hep birlikte "Kırmızı" diye bağırıyorlar.
 
Maçka Cad. no:29 Nişantaşı
0212. 219 08 50
 

Sanatorium’da Erol Eskici 'NOSTOMANIA'

24 Şubat – 28 Mart 2015
 
 
1984 Hakkari doğumlu sanatçı Erol Eskici’nin SANATORIUM’daki ilk kişisel sergisi “Nostomania”, sanatçının son iki yıllık çalışmalarını bir araya getiriyor. Sanatçı, şiddetli bir eve dönme arzusuna işaret eden ‘nostomania’ kelimesinin ışığında, çocukluk dünyası ile ideolojinin aygıtlarının hüküm sürdüğü yetişkin dünyasını karşı karşıya getiriyor. Politik bir alt katmanın inceden inceye hissedildiği “Nesil İnşası” serisi ile diğer çalışmalar izleyicileri uzun süre üzerine düşünecekleri bir sanatsal ve toplumsal gerçeklik okumasına davet ediyor.
 
Genelde akrilik tekniğiyle çalışan sanatçının resimlerinde büyük önem taşıyan ve mevcut iktidar yapılarını deşifre etmekte yararlandığı diğer bir unsur da mimari. ‘Devletin eli’ne dönüşebildiği gibi çocuğun sığınağı işlevini de görebilen; her defasında karşımıza farklı formlar ve işlevlerle çıkan mimari, ölçeklerin orantısızlığı nedeniyle izleyicide endişe verici bir tuhaflık hissi uyandırdığı gibi, çocukluğun sanattaki zorunlu yeniden inşasına da işaret ediyor. 
 
Asmalı Mescit Mah. Asmalı Mescit Cad.
No:32/A Beyoğlu – 0212. 293 67 17
info@sanatorium.com.tr / www.sanatorium.com.tr
 
 

Olbinski Afişleri

 
 
Evgeniy Onegin  - Piyotr İlyiç Çaykovski