Milliyet Sanat »Yazarlar » Seçkin Selvi | Cihangir'de şenlik var
Cihangir'de şenlik var
02 Aralık 2016 - 06:12Mahallenin Gençleri, “İki Efendinin Uşağı Alaturka” ile Bo Sahne’de kendisini mahalleli hisseden herkesi oyunlarına bekliyorlar
İKİ EFENDİNİN UŞAĞI ALATURKA- Yazan: Carlo Goldoni, Rekin Teksoy’un çevirisinden uyarlayan: Kıvanç Kılınç, Yöneten: Muhammet Uzuner, Müzik: Berktay Akyıldız, Kostüm Tasarımı: Veli Kahraman, Kostüm uygulama: Semiramis Ergün, Dans: Utku Demirkaya, Işık Tasarımı: Onur Alagöz, Işık Kumanda: Dila Kavasoğlu, Makyaj tasarımı: Arzu Gamze Kılınç, Logo ve Afiş Tasarımı: Cihan İşbaşı-Graphix, Oyun Fotoğrafları: Özgür Altınkaynak, Sanem Arslantürk, Oyuncular: Baran Ergün, Begüm Gülsoy, Berrak Tuna Altuna, Burak Uyanık, Gökhan S¸ıhlı, Mehmet Akif Kızıs¸ar, Melda Demirtas¸, Ogˆuz Nisanogˆlu, Onur Mahir, Orkestra: Piyano: Berktay Akyıldız, Kanun: Mehmet Orçun Cengiz, Klarnet: Ulas¸ Uysal, Bas: Ceren Akyıldız, Teknik ekip: Hasan Say, Celal Öztürk.
Toplumun her alanındaki bunaltıcı, yıkıcı, yok edici sorunlar gibi tiyatromuzun da işten çıkarmalarla, çeşitli sansür ve baskılarla, el yakan salon kiralarıyla, salonsuzlukla yaşadığı sorunlar at başı yürüyor. Ve ne güzeldir ki yine toplumda olduğu gibi tiyatroda da yüreklerini koyup direnenler, siperleri savunmaya devam ediyor. En karamsar, en umutsuz günlerimize, bundan beteri de olmaz dediğimiz günleri bile arar hale gelmemize karşın, yoktan var edilen salonlarda yeni topluluklar sahneye adım atıyor. Ne mutlu bize…
Gençlerin büyük bir coşkuyla oynaması gelecekteki başarılarını da muştuluyor.
Bu topluluklardan biri de Mahallenin Gençleri. “Biz, genciz. Yeni mezun olduk ve tiyatro yapmak istiyoruz. Biz, çok heyecanlıyız. Seyirciyle buluşmanın tadını mezun olurken almıştık. Oyunumuzun Bursa ve Mardin Uluslararası Gençlik Festivallerinden davet alması ve mahallemizdeki tiyatrolardan BO SAHNE’nin bize içtenlikle kapılarını açması heyecanımızı daha da körükledi,” diyerek seslerini ilk kez duyuran Mahallenin Gençleri bu sefer profesyonel olarak seyirciyle buluştu.
Alaturkalaştıran, ama bayağılaştırmadan yapılan uyarlama başarının anahtarlarından biri oluyor.
Topluluk ilk oyunlarının bir klasik komedyadan uyarlama olmasının tesadüf olmadığını belirtiyor ve Commedia dell'Arte’ye edebi bir zenginlik ve boyut katan Carlo Goldoni’nin 1745’te başlayıp 1753’te tamamladığı 'İki Efendinin Uşağı' isimli oyunu 2016 yılında Kıvanç Kılınç’ın başarılı uyarlaması, Muhammet Uzuner’in ortaoyununa yaslanan dinamik rejisi ve Berktay Akyıldız’ın özgün müzikleri ile “İki Efendinin Uşağı Alaturka” adıyla mahalleli oluveriyor. İyi ki de oluyor.
Burak Uyanık müthiş bir Arlecchino.
“Olanaklarımız kısıtlı, paramız yok” bahanesine sığınıp derme çatma panolarla yapılmış dekorlarda oynayan, ne zamana ne zemine uyan uydurma kostümlerle sözüm ona dönem oyunları sahneleyenlere karnımız tokken aynı zor koşullarda hazırlanan Mahallenin Gençlerine mahallenin büyükleri aynı coşkuyla el vermiş. Veli Kahraman’ın tasarladığı, ufacık dokunmalarla, minik lekelerle Commedia dell’Arte ve Orta Oyunu çağrışımı yapan giysiler, oyunculardan birinin annesinin el emeği, broşürleri yine bir yakınlarının matbaasında hazırlanmış, hem de ta İzmir’de.
Mahallenin Gençleri keyifli bir hikâyeyi keyif alarak ve keyif vererek aktarıyorlar.
Arzu Gamze Kılınç’ın makyaj tasarımı, kostümleri bütünlerken Commedia dell’Arte tiplerine de gönderme yapıyor. Onur Alagöz’ün tasarımı olan ışık fazla oyuncaklı olmayan yapısıyla Ortaoyununun gölgesiz özelliğini gerçekleştiriyor. Üstüne üstlük bir de canlı müzik eşliğinde oynayabiliyorlar oyunu. Piyanoda Berktay Akyıldız, Kanunda Mehmet Orçun Cengiz, Klarnette Ulas¸ Uysal, Basta Ceren Akyıldız, özgün müziğe ustalık ve coşku katarak oyuna omuz veriyorlar. Onların müziği ve Utku Demirkaya’nın dans ve hareket düzeni oyuncuları olduğu kadar seyicileri de coşturuyor. Tabii bütün bu oluşumu kotaran Muhammet Uzuner’i yönetmen olarak kutlamak gerekiyor.
Commedia dell’Arte’nin Arlecchino’su, iki efendiye birden hizmet eden uşak Burak Uyanık’ın, Colombina ise hizmetçiyi oynayan Berrak Tuna Altuna’nın son derece başarılı oyunculuklarıyla hayata geçiyor. Oyuncuların tümü heyecanlarını başarıya dönüştürmeyi biliyorlar. Ah keşke, şiveli oynamasalardı ya da şiveleri çok iyi çalışsalardı diyorum. O noktada bir amatörlük var. Zamanla üstesinden geleceklerini umarım. Mahallenin Gençleri bütün mahallelere açık, alkışlanası bir ekip.
Adres: Ağa Hamamı Sokak, No: 5/3 Cihangir-Beyoğlu, İstanbul
Tiyatro Terminal’den Yeni Oyun
Çağdaş alman yazar Roland Schimmelpfennig'in sıradışı oyunu Altın Ejderha İzmir'de.
Altın Ejderha, göçmen politikaları konusunda dünya ile birlikte aynı utancı paylaşan Avrupa’ya bir doğu lokantasının çalışanları ve müşterilerinin ilişkileri üzerinden bakıyor. Bir binanın girişinde hızlı yemek servisi veren ve bütün çalışanları Uzak Doğulu olan Altın Ejderha lokantası ve aynı binada yaşayan- çeşitli yaş ve sınıftaki Avrupalı komşular bütün toplumun küçültülmüş bir modelini sunuyor.
Yazan: Roland Schimmelpfennig, Çeviren:Sibel Arslan Yeşilay, Yöneten: İbrahim Güngör,
Dekor-Kostüm Tasarım: Feyza Tatar, Işık Tasarım-Uygulama: Hasan Bayrakçı, Müzik-efekt tasarım:Utku Güçoğlu, Oynayanlar: Batuhan Köksal, Jülide Derya, Pervin Güner Aygün/Jülide Kara, Atila Acar, Orkun Kocabıyıkoğlu.
Rezervasyon: 0507 02 983 02
Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin
Kadıköy’ün yeni salonlarından Theatron’da yer alan BAM Topluluğu’nun oyununda oyuncular birer hikâye anlatıcısı konumunda.
...ayağını sertçe yere vurmaya başladı... Tak! Tak! Tak! Tak!
...kalbim bir tuhaf atmaya başladı... Küt! Küt! Küt! Küt!
...ter mi, gözyaşı mı bilmiyorum... karanlıkta bir ses duyuyorum... Pıt! Pıt! Pıt! Pıt!
‘Fü’, ‘Aynur Hanım’ın Bebeği’ve ‘Şekersiz’ adlı oyunlarıyla tanıdığımız Murat Mahmutyazıcıoğlu, bu sezon yeni bir ekiple yeni bir oyununu sahneliyor. Topluluğun adı oyuncuların isimlerinin ilk harflerinden oluşuyor: BAM. Oyun ise bir İstanbul hikâyesi: ‘Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin’.
Oyun İstanbul’da yaşayan aynı aileden üç kuşak kadının sürekli değişen ve yükselen bir ev ekseninde birbirlerine söyleyemedikleri ve iç seslerinden oluşan bir dertlenme, arkada her geçen yıl daha da başkalaşan ve tanınamaz hale gelen bir şehir: İstanbul… Bir genç kız, anne ve anneannenin, kendilerine bir adım mesafeden anlattıkları elli yıllık bir hikâye.
Yazan-Yöneten: Murat Mahmutyazıcıoğlu, Yönetmen yardımcısı: Tuğba Sorgun, Kostüm: Meltem Tolan, Işık: Cansu Kahvecioğlu, Afiş, Fotoğraflar, Tanıtım filmi: Serkan Ertekin, Oyuncular: Başak Kıvılcım Ertanoğlu, Ayfer Dönmez, Melis Öz.
Rezervasyon: 0541 739 47 24
Söğütlüçeşme Caddesi no:64 Bulvar Çarşısı – Kadıköy
Tiyatro Öteki Hayatlar'dan yeni oyun "Kürklü Venüs"
David Ives’ın yazdığı ve sinema izleyicilerinin Roman Polanski’nin 2013 yılında çektiği film uyarlamasıyla aşina olduğu oyun H. Can Utku çevirisi ve rejisiyle Türkiye’de ilk kez Öteki Hayatlar tarafından sahneleniyor. İncelikli bir mizahı insanın daha karanlık yanlarıyla birleştiren, oyunun ve oyunculuğun nerede başlayıp bittiğini sorgulatan metin mazoşizmin isim babası Leopold von Sacher-Masoch’un “Kürklü Venüs”kitabını sahneye uyarlamak isteyen bir yönetmen ile başrol için seçmelere gelen bir oyuncu etrafında şekilleniyor. Oyun içinde oyun biçimindeki kurgusuyla dikkat çeken metinde, ezen–ezilen ilişkisinin kaygan zeminli yapısı üzerinden kadın-erkek ilişkisi irdeleniyor. Konunun evrenselliğiyse çeviride metnin Türkiye’ye uyarlanmasıyla bir kez daha çiziliyor. Yönetmen Thomas Novachek, Bülent olarak Artun Özsemerciyan tarafından canlandırılırken, Vanda Jordan da Funda ismiyle ve Berrin Dinçer’in oyunculuğuyla karşımıza çıkıyor.