Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Özge Yılmaz | 2013 sanat gündemi
27 Aralık 2012 - 09:12 | Fon: Brezilyalı sanatçı Jonathas de Andrade'nin 12. İstanbul Bienali'nde sergilenen "2'de 1" isimli enstalasyonu.
2012’yi kapatıp yeni yıla girerken önümüzde yine yoğun bir sanat takvimi var. Yıl boyunca gündemi belirleyecek organizasyonlar ve sergiler için geriye saymaya başladıkBir yılı geride bırakırken, bu haftanın yazısına da yılbaşı ruhu hakim olsun istedim. Fark şu ki, alıştığımız “geçtiğimiz yılın özeti”, “bu yıl neler oldu” gibi yazılar yerine bu yazıda gelecek yılı konuşacağız. 2013’ün sanat takvimi çok yoğun ve iştah kabartıcı görünüyor. İşte daha yıl başlamadan bizi meraklandıran, 2013’te en çok konuşacağımız sanat olayları:

13 - 17 Şubat 2013 tarihinde gerçekleşecek olan ARCOmadrid sanat fuarında konuk ülke Türkiye olacak. FOCUS ON TURKEY başlıklı özel seçkinin küratörlüğünü Vasıf Kortun üstleniyor. Katılımcı galeriler harıl harıl FOCUS ON TURKEY’ye hazırlanırken Pilot Galeri’de bir heyecan daha var. Zira Kortun’un İspanya’daki seçkisinin yanı sıra FOCUS ON TURKEY çerçevesinde Madrid’de gerçekleşecek bir diğer önemli olay da Halil Altındere’nin 8 Şubat’ta çağdaş sanat müzesi CA2M’de açılacak olan solo sergisi. Ferran Barenblit küratörlüğünde düzenlenecek olan bu sergi, Altındere’nin eski ve yeni yapıtlarını bir araya getiren, retrospektif niteliğinde bir çalışma olacak.

1 Haziran 2013’de yılın en önemli sanat olaylarından biri olan 55. Venedik Bienali start alacak. Küratörlüğünü Massimiliano Gioni’nin yaptığı ve 24 Kasım’a dek görülebilecek Venedik Bienali’nde, bu yıl Türkiye pavyonunda yer alacak olan sanatçı ise Ali Kazma. Emre Baykal küratörlüğünde hazırlanacak olan Türkiye pavyonu ve tüm Venedik Bienali, 2013’te en çok yazıp çizeceğimiz, konuşup düşüneceğimiz konulardan biri.

3. İstanbul Bienali’yle İstanbul 14 Eylül - 10 Kasım tarihleri arasında yine çağdaş sanatın çekim merkezi olacak. Bienalin bu yılki küratörü Fulya Erdemci. Bienal sonbaharda ama 2013’ün ilk günlerinde 13. İstanbul Bienali’ni konuşmaya başlayacağız; zira bienalin Erdemci tarafından belirlenen kavramsal çerçevesi, 8 Ocak’ta düzenlenecek bir basın toplantısıyla açıklanacak. Bienal döneminde her zaman olduğu gibi galeriler ve diğer sanat kurumları da bienal paralelinde özel projeler gerçekleştirecek. Bienal ve yan etkinlikleriyle İstanbul yoğun günler yaşayacak.

2013’te gündemi belirleyecek diğer konulara gelince; ilk başta baharda Galeri Zilberman’da yeni bir sergi açacak olan Şükran Moral’dan söz edebiliriz. Moral’ın yine sarsıcı bir sergi hazırlığı içinde olduğunu biliyoruz. Kutluğ Ataman’ın Galeri Manâ ile yaptığı işbirliğinin ilk sergisi de 2013 sonbaharında izleyiciyle buluşacak. Rampa’da baharda açılacak olan Hatice Güleryüz sergisi de sanatçının Türkiye’de açacağı ilk solo sergi olma özelliğini taşıyor ve izleyicileri sürprizi bol bir sergi bekliyor. Bu sergilerin yanı sıra, 2013 ve sonrasında İhsan Oturmak adını sıklıkla duyacağımızı tahmin etmek zor değil. Bu yılın yıldız ismi İhsan Oturmak, adını Louis Vuitton’un Paris’teki sanat merkezi Espace Culturel Louis Vuitton’da açılan ve çağdaş Türk sanatına odaklanan “Yolculuklar: Günümüz Türkiye'sinde Gezintiye Çıkmak” sergisiyle duyurmuştu. Oturmak, şimdi de İKSV’nin Cité Internationale des Arts programıyla Paris’e gidiyor. Sanatçının Paris’te geçireceği residency dönemi ve sonrasında gerçekleştireceği projeleri de 2013’ün merak yaratan konularından.