DansMavi
İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin Ocak ayında sahnelemeye başladığı DansMavi, üç kısa baleden oluşuyor. İlk eser "Creatures". Modern balenin önemli isimleri Maurice Bejart ve Nacho Duato ile senelerce dansçı olarak çalışmış Patrick De Bana’nın koreografisini yaptığı eserin müzikleri Dem Trio, Madjid Khaladj, Dhafer Youssef, Kayhan Kalhor ve Brooklyn Rider’a ait. De Bana eserin, içsel güzelliğe ulaşmakla ilgili herşeyi içerdiğini ve aynı zamanda ruh ile kalp arasındaki çelişkiyi de vurguladığını söylüyor. Benim seyrettiğim akşam Ebru Cansız ve Deniz Özaydın ikili dansları icra ettiler. İkisi de çok iyiydi. Ebru Cansız modern eserlerde her zaman çok beğendiğim bir dansçıdır. 3-4 sene önce sahnelendiğinde, yine bu eserde Deniz Özaydın’ı çok beğenmiş hatta bir anlamda keşfetmiştim. Kostüm ve ışık tasarımını Patrick De Bana yapmış, kostüm uygulamayı Gizem Betil, ışık uygulamayı ise Şener Akyamaner gerçekleştirmiş.
İkinci eser benim, her seyrettiğimde büyük keyif aldığım "Circle of Fifths". Koreografisi eski Newyork City Ballet dansçısı Christopher D’Amboise’a ait. Kendisi, Hollywood yapımı ‘7 Kardeşe 7 Gelin’ müzikal filminde kardeşlerden birini canlandırmış, Amerika’nın en ünlü bale sanatçılarından biri olan Jacques D’Amboise’ın oğlu. "Circle of Fifths", ya da Beşliler Dairesi, müzik teorisinde, gamların kolaylıkla kurulması için bir yöntem. Bu dairede iki komşu gam bir “beşli aralık”la birbirinden ayrılıyor. Koreografide de özellikle solist dansçıların hareketlerinde daire figürü kullanılıyor. D’Amboise müzik olarak Philip Glass’ın ilk kez dinlendiği vakit bile etkileyici olan Keman ve Orkestra için Konçertosu’nu kullanmış. Kostüm Holly Hynes’a uygulaması Gizem Betil’e, ışık Mark Stanley’ye, uygulaması yine Şener Akyamaner’ ait. Dansın müzikle uyumunu öne çıkaran, minimal kostüm ve genelde dekorsuz olarak sahnelenen neoklasik bale türünün mükemmel bir örneği olan Circle of Fifths’te solist rolleri Melih Mertel, Deniz Zirek ve Can Bezirganoğlu dans etti. Deniz Zirek, fiziğinin baleye uygunluğu ile her zaman zevkle izlenen bir dansçı. Bana göre, neoklasik bale eserlerinin vazgeçilmez dansçısı. Bu eserde de, sahnedeki hakimiyetine hayran kaldım. Son senelerin en başarılı erkek baş dansçılarından Melih Mertel ile yaptıkları ikili dans kusursuzdu. Can Bezirganoğlu ve topluluğun uyumunu, enerjisini de beğendim. Muhakkak, muhakkak seyredilmesi gereken bir eser.
Gecenin son eseri "Minyatür" idi. Yine Patrick De Bana’nın koreografisi. Müzik Antonio Vivaldi ve anonim. Dekor Ferhat Karakaya’ya, kostüm Gizem Betil’e, ışık Metin Koçtürk’e ait. De Bana Minyatür’ü Doğu ve Batı, Barok müziği ve sanatının açık bir alış verişi olarak tanımlıyor. Benim biraz durağan bulduğum bu eserde, Melike Manav dans ediyor. 2011’den beri başrollerde seyrettiğimiz Manav, başarılı genç dansçılardan. Bence klasik bale de olduğu kadar, modern eserlerde de gayet iyi bir performans sergiliyor. Manav’la beraber Deniz Zirek, Ayça İnal, Deniz Özaydın ve Nuri Arkan da eserde dans ediyorlar.
DansMavi, 4-6-8 Şubat 2014 tarihlerinde Kadıköy Süreyya’da seyredilebilir.