Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Ebru Demetgül | Talihsiz olaylar serisi
26 Mart 2013 - 12:03 | Fotoğrafçı Michael Wolf, Google Street View üzerinden hiç görmediği hayatlara ait talihsizlikleri belgeliyor.
World Press Photo ödüllü fotoğrafçı Michael Wolf, "dünyanın en sıkıcı şehri" olarak nitelediği Paris'te aradığı ilhamı bulamayınca, Google Street View'a başvurmuş. Kendisiyle birlikte fotoğraflara bakanları da "röntgenciye" dönüştürüyor...
Michael Wolf, şehir yaşamının depresif yüzünü kendine has tekrarlarıyla yansıtan, ödüllü ( World Press Photo 2010 / 1. ) bir sokak fotoğrafçısı. ‘Modern hayat’ adı altında yaşadıklarımızın artıklarını topluyor. Küçük pencereli plazalar, metro camına yastık diye yaslanıp uyuya kalan yolcular, kolilerde yaşayan evsizler, yemek sırasına dizili fabrika işçileri… Sanki mutsuzluktan beslenen Wolf, 16 yıl Hong Kong’ta yaşadıktan sonra karısının işi nedeniyle 2008 yılında Paris’e taşınıyor. Bu asık suratın Paris’ten alacağı dram pek bereketli değil. Dünyanın en sıkıcı şehri olarak ilan ettiği Paris’te fotoğrafını çekecek hiçbir şey bulamıyor ve fotoğraf tarihine kazınmış klasik kareler de korkutuyor onu. Binalar düzgün, sokaklar temiz, her şey 100 yıl öncekiyle aynı. Ve yasalar uyarınca bir sokak fotoğrafı içerisinde yer alan kişi sayısı 5’in altında kalırsa hukuksal süreç başlatılıyor.



2008’in Ağustos ayında Google Street View uygulamasıyla aradığı heyecanı buluyor Michael Wolf. Bu uygulama; tepesine kameralar yerleştirilmiş Google aracının dolandığı sokakların belli bir seviyeden, 5 metrede bir çekilmiş sonsuz sayıda fotoğrafından oluşuyor. Oturduğunuz yerden fotoğrafı çekilmiş tüm sokakları, şehirleri gezebilir hatta şu linkten Google’ın oluşturduğu fotoğraf albümlerine bakabilirsiniz: http://maps.google.com/help/maps/streetview/gallery/index.html



Bu sokak görüntülerinin bir özelliği de net şekilde röntgencilik ürünü olmaları. Google tüm fotoğrafların üzerinde hak sahibi fakat çekerken bir izin istemiyor. 280,000’in üzerinde Alman vatandaşı evlerinin sansürlenmesini talep etmişler bu sebepten, yüzlerini sansürlettiren kişiler de mevcut. Bu karışık sahiplik mevzusu üzerine bir katı da Wolf koyuyor ve kullanmak istediği Google Street View görüntülerinin fotoğrafını çekiyor bilgisayar ekranından. Ekran görüntüsü değil, tripod ve fotoğraf makinesi kullanarak monitörünün portelerini çekiyor bir anlamda. Seçtiği fotoğrafların bir çoğu bakanı da röntgenci haline getiriyor. ‘Bunu görmeme ne gerek vardı’ diyeceğimiz türden fazla ve gereksiz bilgi. Her an her şeyimizin dijital olarak bir yerlerde depolandığı bu arşivci çağ, daha çarpıcı özetlenemezdi.

Michael Wolf’un fotoğrafları topladığı “A Series of Unfortunate Events / Bir Talihsiz Olaylar Serisi” ne ait ilk sergi “We are Watching You / Seni İzliyoruz” başlığını taşıması nedeniyle Google yetkilileri tarafından uyarı almış. “Arı kovanına çomak sokmak” olarak nitelendirdikleri bu sergi, yürüttükleri arşivlemenin de ne denli hak gözetmeyen bir iş olduğunu kanıtlıyor.

Google Street View'u protesto edenler de Wolf'un çalışmasında yerlerini alıyorlar.


Fotoğrafların bir kısmı o an yakalanan ‘talihsiz’ anlar iken bir kısmı uygulama arayüzünün görüntüyle birlikte yarattığı ironiyi vurguluyor. Birkaçı ise Google Street View aracını el hareketiyle protesto edenlerden oluşuyor. Wolf, oturduğu yerden hiç görmediği şehirlerin sokaklarına bile mouse’la girebiliyor ve ulu orta yaşadığımız ‘talihsizlikleri’ biriktiriyor.