Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Ebru Demetgül | Cosplay - Kendi dışında bir benlik yaratmak

Cosplay - Kendi dışında bir benlik yaratmak

14 Ocak 2013 - 11:01 | Cosplay fotoğrafçısı Andy Rak'ın bir çalışması.
Özel üretilen kıyafetler ve aksesuarlar kullanılarak fanatiği olunan Anime ve Manga karakterlerinin taklit edildiği kostüm sanatı Cosplay, Japonya’da başlayıp Amerika’da çığırından çıkmış
Cosplay (Costume Play); özel üretilen kıyafetler ve aksesuarlar kullanılarak fanatiği olunan Anime ve Manga karakterlerinin taklit edildiği kostüm sanatı olarak biliniyor. Japonya ve Doğu Asya yapımlarından etkilenen bu alt kültür ürünleri fantazi, drama, büyü, aşk vb. tüm Anime ve Manga temalarını yansıtabiliyor. Cosplay kostümleri çizgilerden kurgulanarak hayata geçiriliyor. Cosplayerlar neredeyse tüm varoluşlarını taklit ettikleri karakterler üzerine oluşturuyorlar. Peruk, makyaj, kostüm vs derken kendilerinden uzaklaşıp o karakter gibi davranmak bir sonuçtan çok katı bir kural olmuş durumda. Ne kadar inandırıcı olabiliyorsanız o kadar başarılısınız.

Cosplay çalışmaları sokakta, alışveriş merkezlerinde, özel stüdyolarda, her yerde sergilenebiliyor. 1998 yılından bu yana başta Japonya olmak üzere pek çok ülkede Cosplay Cafe adı verilen Cosplay sergi noktaları kurulmuş. Comiket dergi fuarı Japonya’nın en büyük Cosplay sergi alanı. Performansların ispatlandığı en etkili alan da fotoğraflar. Çoğunlukla kendi kendilerini çekiyorlar, Anime sahnelerini kopyalıyorlar, karakterlerin fan kitlelerini kendi üzerlerine çekmeyi başarıyorlar. Bu fotoğraflar hiç de amatör değil. Bu sebepten bugün artık böyle bir fotoğraf kategorisi var: Cosplay Portraits. İnternette Manga ve Anime forumlarında zaten oldukça yer kaplayan bu çalışmalar, fotoğraf sitelerinde de içeriği zenginleşen bir türe dönüşmüş durumda.

"Behindinfinity" lakaplı ünlü Cosplayer Jin'in bir çalışması.


Naruto, Ouran, Bleach, Vampire Knight ve Death Note en çok taklit edilen Anime ve Manga örnekleri. Cosplayer’lar kostümsüz halleriyle oldukça utangaç insanlar. Bunu tahmin etmek çok da zor değil. Bir Anime karakterine dönüştükleri an üzerlerine yağan ilgiden, sevgiden adeta mest oluyorlar. Günlerce yüz mimiklerini ve duruşlarını çalışıyorlar. Birbirlerine olan destekleri de oldukça fazla, neredeyse bir aile gibiler. Avrupa’da pek rağbet görmediklerini söyleyebilirim. Her absürdlük gibi Cosplay de Japonya’da başlayıp Amerika’da çığırından çıkmış.

Alice Harikalar Diyarı'ndan Şapkacı (Mad Hatter) karakteri ve ünlü Anime kahramanı Naruto, Filipinli Cosplayer Jin'in favori karakterlerinden.


“Behindinfinity” takma adıyla çalışmalarını sergileyen Jin, en meşhur 3 Cosplayer’dan biri. Filipinli ve 20’li yaşlarında. Flickr’la beraber dünyanın en çok rağbet gören portfolyo sitelerinden olan Deviantart’ta yaklaşık 9 milyon izleyicisi var. Jin en çok Death Note ve Naruto karakterlerini kulanıyor, Alice Harikalar Diyarında karakterleri de koleksiyonunda yer alıyor. Jin’e ait normal bir fotoğraf yok, gerçek yüzünü görmek mümkün değil, günlük hayatını da böyle mi devam ettiriyor bilmiyorum. Ama bu haliyle, kendi olamadan, inanılmaz bir hayran kitlesine sahip.

Andy Rak'in fotoğrafları, anime karakterleri nefes alan, gerçek kişilere dönüştürmede çok başarılı.


Andy Rak, Amerikalı. Bir Cosplayer değil fakat olanları oldukça başarılı bir şekilde fotoğraflıyor. Anime dünyasını en iyi şekilde görselleştirenlerden biri. 12 milyona yakın izleyiciye sahip. Ağırlıklı olarak Final Fantasy’nin dünyasını kullanıyor. Anime Expo ve Fanime gibi fuarlardan buluyor modellerini. Fotoğrafları, neredeyse Anime’lerin orijinal çizimlerinden daha çok şey ifade ediyor bakan kişiye. Tamamen hayal ürünü olan bu karakterleri nefes alan bir kişiye dönüştürmek Cosplay’in asıl etkileyici olan tarafı.

"Black Butler" ve "Code Geass R2 - Mutuality", Singapurlu Cosplayer Kanasaiii'nin gerçek dünyaya uyarladığı mangalardan ikisi.


Kanasaiii, Singapurlu bir Cosplayer ve yaşı bilinmiyor. Kostümleri kendisi hazırlıyor, bir çok farklı kılığa giriyor. Kendisinin ve arkadaşlarının tamamen “o” karakterlere dönüştüğüne inandığı anları fotoğraflıyor. Anime’lerdeki yüzlerin hatta vücut yapılarının garipliği kendi başına yeterince düşündürücüyken bunu kendine uygulamak oldukça zorlayıcı olmalı. Kalabalıklar içinde bir "kendi" yaratmak için kendinden vazgeçmenin garip bir yolu galiba bu. Cosplay portrelerini bulabileceğiniz birçok adres mevcut fakat sizle özellikle şu linki paylaşmak isterim: http://cosplayer-confessions.tumblr.com/. Cosplayer’ların kendileri ile ilgili itirafları yayımladıkları bu Tumblr hesabı haberdar olunası cümleleri barındırıyor: “Bazen düşünüyorum da, sanırım ben sadece bir Cosplayer olarak iyiyim.”