Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Asu Maro | Yuvayı dişi kuş yapmazmış...

Yuvayı dişi kuş yapmazmış...

18 Eylül 2015 - 03:09
Metin Solmaz'ın 'Türkiye'ye Ait 100 Büyük Yanılgı' kitabıyla başlayan, Ağaçkakan Yayınları’nın ‘Hazır Bilgi’ serisi, bu anlamdaki tembelliğimize de çare olacağa benziyor. Google’lamaktan bile kolay, çünkü kesin bilgiler
Hitler vejetaryen değilmiş, Einstein matematikten kalmamış... Uyurgezerleri uyandırırsanız ölmezlermiş... Erkekler yedi saniyede bir seks düşünmezmiş... Tarih Kitaplarımızın kahramanı Ulubatlı Hasan bir efsaneden ibaretmiş...
 
Elimde bir kitap var, her sayfasını çevirdiğimde ne çok ‘yanılgım’ olduğunu fark ediyorum...
 
Metin Solmaz’ın ‘Türkiye’ye Ait 100 Büyük Yanılgı’ diye bir kitap yazdığını gördüğümde eğlenceli bir şey okuyacağımı biliyordum.
 
Siberalem.com, idefix.com, www.uzuncorap.com’un kurucularından, 2004’ten sonra da Overteam’i, en son da Ağaçkakan Yayınları’nı hayatımıza katan Metin’in en sıkıcı konuyu bile renklendirmeyi başaran bir yeteneği var, çünkü. Ne mutlu bize ki, Milliyet Sanat’ın da yazarlarından...
 
Kendi reklamımızı araya sıkıştırdıktan sonra, Ağaçkakan Yayınları’nın ilk numarası olan ‘100 Büyük Yanılgı’ya dönüyorum... 
 
Yanılgılar
 
Neler var içinde, neler... Kimini kitaplardan, kimini sağdan soldan, kimini çocukken bize bir şey öğretmeye ya da yaptırmaya çalışan ana babalarımızdan öğrendiğimiz, fark etmeden alıp bünyemize yerleştirdiğimiz bir dolu yanılgı...
 
Sağlıkla ilgili olanları insanı son derece özgürleştirebilecek cinsten...
 
Kışın dondurma yenmeyeceği boş inanışından, cereyanda kalınırsa hasta olunacağı hurafesine kadar uzanıyor... Burnum akmaya başladığı için elimi attığım C vitaminiyle grip ilacını kenara bıraktım ilk iş, kitabı okuyunca.
 
Taşa, çimene, yere de özgürce oturabilirsiniz, böbreğiniz için endişelenmeden...
 
Hayvanlara dair şahane bilgiler var; misal kelebeklerin ömrü bir gün değilmiş, en çok buna sevindim.
 
Kedilerin nankör filan olmadığını zaten hayatım boyunca bilirdim ama “İnsan düşünen hayvan” cümlesi ağzımızdan çıkarıvermeden iki kere ‘düşünmemiz’ gerektiğini fark ettim. 
 
Kadın - erkek rekabeti
 
Bir de hayatın bütün sorumluluğunu kadının üstüne yıkma meraklılarına bir haberim var; yuvayı dişi değil erkek kuş yaparmış.
 
Hatta bu bir rekabet konusuymuş erkekler arasında. Çünkü hanımefendiler yuvalardan hangisini beğenirlerse oraya yerleşir, onu inşa eden erkek kuşla çiftleşip yumurta yaparlarmış. Evlendirme programlarında “Evi var mı?” diye soran hanımlara kızmayınız, özetle. Gerçek dişi kuş onlar.
 
Hitler’in vejetaryen olmadığını öğrendiğime de sevindim doğrusu. Üstelik yavru güvercinden boğa testislerine kadar zengin de bir gırtlak fantezi dünyası varmış, görünüşe göre. 
 
Ama yer çekimini bulan Newton’ın başına elma düşmesi hoş bir hikayeydi, onu öyle hatırlamaya devam  edebilirim belki...
 
Böyle böyle, her biri birbirinden nefis 100 yanılgıyı almış, ters yüz etmiş Metin Solmaz. Kendi başına değil, kitabın girişinde tek tek saydığı uzmanların desteğiyle. Faydalı bir eser olmuş.
 
‘Bizi biz yapan değerlerimiz’ hurafeler, boş inanışlar, resmi tarih yalanları olmamalı, öyle değil mi?
 
‘Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp’, buyrun size kulak vermekte  fayda olan, ama sanırım sadece  söyleyip geçtiğimiz, pek de gereğini yapmadığımız inanış.
 
Ağaçkakan Yayınları’nın ‘Hazır Bilgi’ serisi, bu anlamdaki tembelliğimize de çare olacağa benziyor. Google’lamaktan bile kolay, çünkü kesin bilgiler... Sırada Ahmet Büke’nin ‘100 Tuhaf Kitap’ı ve Tolga Arvas’ın ‘100 Lakap’ı var. Takipteyiz.