Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Asu Maro | Sefer iptal ettiren köpek

Sefer iptal ettiren köpek

09 Mart 2023 - 10:03
.
Dün sabah saatlerinde Twitter’da aynı vapurda çekilmiş çeşitli videolar dolaşmaya başladı. Adı Beyoğlu olan şehir hatları vapuru, sabah 09.15 seferini yaparak Kadıköy’den Beşiktaş’a gitmesi beklenirken hareket etmemiş. Neden? Bir sokak köpeği binmiş vapura. Neyse ki şu kurduğum cümlenin karşılığı hâlâ birçok insan için “Eee?”. Hepimizin bildiği gibi İstanbul’da sokak köpekleri yaşamakta. Zararsız, aşılı, kısırlaştırılmış, ‘küpeli’ler. Vapur da evimizin salonu değil, orada köpekle karşılaşmakta çok şaşılacak bir şey yok. Bu şehirde hayvanlar mağazalarda ısınırlar, metro istasyonlarında uyurlar, toplu taşıma araçlarına binerler. Bakınız dünyaca ünlü gezgin köpeğimiz Boji. Sonunda Ömer Koç tarafından sahiplenildiğini okuduk ama ondan önce kendisi otobüsten inip tramvaya binerek şehri dolaşırdı, insanlar da fotoğraflarını çekip sosyal medyada paylaşırdı. Fakat insanın oyunları biter mi, birisi tramvaya dışkı bırakarak Boji’ye iftira atmış, neyse ki kamera görüntüleri gerçeği ortaya çıkarmıştı.
 
Bu sabahki vakada ise kaptan seferi bir köpekle birlikte yapmak istemiyor. Anons yapılıyor, deniyor ki “Gemideki sahipsiz köpek nedeniyle sefer alınamamaktadır. Gemimiz boş olarak hareket edecektir”. “İnin” diyor insanlara özetle. İçeride bir hareketlilik, bir isyan hali. Doğal olarak. Sabah sabah işine yetişmeye çalışan insanlar var, inmek istemiyorlar, köpekten rahatsız değiller. Köpek de muhitin tanınmış bir siması. “Bu arkadaş zaten hep Beşiktaş - Kadıköy arasında gider gelir” diyor bilenler.
 
Bütün bu koşuşturma, bağırış çağırış içinde köpeciğin yüzünde şaşkın bir ifadeyle oturup etrafı izleyişi gerçekten görülmeye değer. Üşümüş, ıslanmış, yağmurdan kaçıp içeri sığınmış, iki tur ısınıp inecek büyük ihtimalle. Ya da karşı yakada işi var, bilemiyorum. Ama yani hayvan olanca sakinliğiyle gıkını çıkarmadan orada otururken, kimseyi rahatsız etmezken, yolculardan hiçbiri şikâyetçi olmazken, insanları işinden gücünden ederek yarım saat o seferi yapmamak gerçekten anlaşılır gibi değil.
 
Sevindirici gelişme: İlerleyen saatlerde Şehir Hatları’ndan açıklama geliyor. “Zaman zaman iskelelerimizde misafir ettiğimiz dört ayaklı dostumuzun vapura binmesinin ardından yaşanan gecikmeden dolayı özür dileriz” diyorlar, süreci takip ettiklerini belirtiyorlar.
 
Bu sırada hâlâ Twitter’ın Türkiye gündeminin başköşesinde “kaptan” maddesi var. Konuyla ilgili farklı görüşler çarpışırken “Sokakta başıboş hayvan olmaz, toplum sağlığı, insan güvenliği önce gelir” diyenler de kaptanı kutluyor. Bütün enerjilerini bir sokak köpeğinin seyahat etme - ısınma - kuruma hakkına karşı çıkmaya harcayacak kadar dertsiz tasasız bir ülkede yaşayan bu arkadaşlara imrenmemek elde değil.
 
Madem günlerden de 8 Mart (idi), hem Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun diyelim hem de bu vesileyle bianet’in yerel, ulusal ve internet basınına yansıyan haberlerden derlediği verilere göre 2022’de Türkiye’de 327 kadın ve 39 çocuğun erkekler tarafından öldürüldüğünü sözlerimize ekleyelim. Toplum sağlığı ve insan güvenliğinden söz etmişken…
 
Etiketler: köpek  Vapur  iptal