Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Asu Maro | Özgün bir yönetmenin ‘Ayna’sından

Özgün bir yönetmenin ‘Ayna’sından

19 Haziran 2023 - 05:06
.
Bu sene benim için çok özgün, çok etkileyici bir sinemacıyla tanışma yılı oldu; Belmin Söylemez ile. İlk uzun metrajı “Şimdiki Zaman”ı elbette duymuş ama ilk 2022 yılında “Ayna Ayna”yı izlemiş bir sinema izleyicisi olarak “Daha önceleri nerelerdeydiniz?” densiz sorusunu sormama ramak kalmıştı ki, Uçan Süpürge’deki toplu gösterim sayesinde yıllardır çektiği kısa filmleri, belgeselleri izleme şansım oldu.
 
“Bilge ve Öğrencisi: Bir Reji Asistanının Günlüğü” adlı kısa belgeselinde anlattığı gibi sinemaya 21 yaşında Bilge Olgaç’ın asistanı olarak başlamıştı. Reklam sektöründe metin yazarlığı yapmış, basın kuruluşlarında kurgucu, yönetmen olarak çalışmış ve müthiş bir gözleme ve de mizah duygusuna sahip belgeseller çekmişti. Türkiye’de erkeğin gurur simgesi bıyığa yüklenen anlamları ele alan “Bıyık” ve İstanbullular olarak ‘kanayan yaramız’ taksilere içeriden bakan “34 Taksi” mesela.
 
 
İlk uzun metrajı “Şimdiki Zaman”dan sonra gelen “Ayna Ayna” ile 2022 Antalya Film Festivali’nde Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü’nü, 2023 İstanbul Film Festivali’nde de En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazanan Belmin Söylemez, bugün bu filmle İzmir’e konuk oluyor. “Ayna Ayna”, günümüz İstanbul’unda yolları kesişen üç kadını hikâyesini anlatıyor. Bir Osmanlı dizisine seçilmeye çalışan oyuncu adayı Aylin (Manolya Maya), kamuya açık alanlarda “Frida’ya Mektuplar” oyununu sergileyen gerçek adını bilmediğimiz Frida (Şenay Aydın) ve gittikçe muhafazakârlaşan bir semtte tiyatro yapıp oyunculuk dersleri vererek var olmaya çalışan Lale (Laçin Ceylan).
 
Film bugün saat 21.30’da 3. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali kapsamında İstinyepark Teras Renk 6’da gösteriliyor. Ulusal Yarışma kapsamında. Yine bugün saat 19.00’da aynı salonda Ömer Faruk Sorak imzalı “Kendi Yolumda” var ulusal yarışma filmlerinden. Gökhan Özoğuz’un bir tamirci çırağı olarak dünyaya gelseydi gene ‘Athena Gökhan’ olabilir miydi konulu rüyasından yıla çıkıyor film.
 
Sinemayla müziği buluşturan festival
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İZFAŞ, İZELMAN ve Kültürlerarası Sanat Derneği işbirliği ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü katkılarıyla düzenlediği 3. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali’nin direktörü Vecdi Sayar, tematik bir festival olmanın hakkını sonuna kadar veren zengin bir program hazırlamış bu yıl. İstinyepark’ın salonlarından birinde daha çok ulusal yarışma, diğerinde ise müzik ve dans temalı filmlerin yer aldığı uluslararası yarışma filmleri, ekiplerin katılımıyla gösteriliyor. Gösterimler Karaca Sineması, Fransız Kültür Merkezi, İzmir Sanat ve Elhamra Sanat Merkezi’nde de devam ediyor. Üstelik ücretsiz olarak.
 
Türkiye’de üretilen belgesellerden bir seçki var programda, ‘mübadele’nin 100. Yılı nedeniyle BM Mülteciler Yüksek Komiserliği iş birliğiyle gerçekleşen ‘İki Arada Bir Derede’ adlı bölüm var, dünya festivallerinden önemli filmler var, onur ödülü verilen ve anılan yönetmen ve oyuncuların önemli filmleri var (Bugün saat 19.00’da Visconti’nin son filmi “Masum”var mesela, Fransız Kültür’de), daha birçok bölüm var, söyleşiler, paneller var. Sonb olarak bugün saat 21.30’da İzmir Sanat’ta Cemal Ünlü ile “Şarkılarla Mübadele’nin 100. Yılı” plak dinletisinin gerçekleşeceğini belirtelim, gerisini de siz en iyisi http://www.ifmfest.com/ adresinden inceleyip seçin. Festival 22 Haziran’a kadar da devam ediyor.
 
Etiketler: ayna  Asu Maro