Hayat Bilgisi herkese lazım
Önce şu cümleleriyle dikkatimi çekti bu yeni okul: “Müziği seviyorsunuz, ama ne dinleyeceğinizi, nereden neyi alacağınızı bilmiyorsunuz. çağdaş klasik müzik, indie, pop-rock, caz, belki hepsinden biraz, ama iyisi. Danışmanlarımız, size yalnızca plak ve CD listeleri çıkarmakla kalmayacaklar, bizzat diskoteğinizin oluşturulmasını üstlenecekler.”
İlginç, değil mi? Benim ara ara klasik müzik uzmanı arkadaşlarımın başına ekşidiğim olur mesela, “Bana illa ki dinlenmesi gerekenlerden bir seçme yapsana” diye. Zaman zaman da cazkolik olanları yıpratırım, “Ne dinleyeyim, hadi bana bir liste” şeklinde. Biliyorum, kolaycı bir davranış ama bir yandan da garantili...
Size özel kütüphane
Sonra baktım, bu hizmeti profesyonel olarak vermeyi vaat eden Hayat Bilgisi Okulu’nun ilgi alanları çeşitli: Misal, kütüphane danışmanlığı veriyor. Nereden okumaya başlayacağınızı bilemeyip bocalıyorsanız, belki belli bir alanda çalışmak istiyorsanız, ne bileyim, klasik dünya edebiyatı, çağdaş sanat, fotoğraf, kadın yazarlar, dünya coğrafyası, uçaklar diye örneklendirmişler bu durumu da, sizin için kütüphanenizi kuruyorlar.
Tahmin edileceği gibi, bunu sinema için de yapıyorlar. Size sevdiğiniz ve seveceğiniz filmlerden bir küçük sinematek kuruyorlar...
Gezi ile ilgili olan da çok dikkat çekici: “Diyelim ki bir haftalığına Berlin’e (ya da Singapur’a ya da Johannesburg’a) gidiyorsunuz, ama nerede ne yenir içilir, hangi etkinlikler takip edilmeli, nereleri görmeli, hangi operalar kaçırılmamalı, hangi sergi olay yaratıyor bilmiyorsunuz, buyrun, danışın.”
Roman danışmanlığı
İşte beni ve başka bir takım arkadaşlarımı da ilgilendireceğini sandığım bir servis daha: Roman danışmanlığı! Yazıyor ya da yazmaya niyetleniyorsanız ama bir türlü nereden başlayıp nasıl yol alacağınızı kestiremiyorsanız, “Yazınsal tarzınıza uygun roman terapistimiz, sizi dinlemeye, seçeneklerinizi görmenize yardım etmeye, roman yazım süreci boyunca da sadık okurunuz ve eleştirmeniniz olmaya hazır” diyor Hayat Bilgisi ekibi.
Hani “Yok artık, bunun da danışmanı mı olur?” diyebilirsiniz ama bence pekala da akıllıca ve gerekli bir hizmet.
Ayrıca Hayat Bilgisi Okulu, bu kişisel danışmanlık hizmetlerinden önce, birçok başlıkta dersler veren gerçek bir okul olarak hayatımıza girmekte. Yayıncılık, reklam, fotoğraf, sanat yönetimi, tiyatro, müzik endüstrisi ve menajerliği, medya, tasarım bu başlıklardan bazıları. Katılacağımdan değil ama “CEO ne düşünmeli” diye bile ders gördüm programda... Ayrıca işin başında, önce YKY’den, sonra g yayın grubundan tanıdığımız Cem Akaş ile Azmi Karaveli, Esra Aliçavuşoğlu, Esra Özdoğan ve Zeynep Ögel var. Hocalar arasında ise Özalp Birol, Bülent Erkmen, Nuri Çolakoğlu, Kurtcebe Turgul, Ahmet Levendoğlu, Ragıp Duran, Can Sertoğlu, Hakan Erdem... Güvenmek için sebep çok, yani.
Cem Akaş, “Yeni şeyler bilmek lazım diyenler için bir merkez, belki de bir tür ‘yurttaş üniversitesi” diye tanımlamış okulu ki, ben en çok bunu sevdim... Yaşınız, işiniz, konumunuz, eğitiminiz ne, bunun bir önemi yok. Belki hayatınızda bir viraj almak istiyorsunuz, belki nefes alacak yeni bir pencere açmak, belki sadece ne işinize yarayacağını düşünmeden yeni şeyler öğrenmek. Hayat bilgisi herkese, her zaman lazım... Okul Asmalımescit’te şubatta açılıyor, http://hayatbilgisi.co/ adresine bir göz atın bence.