Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Vitrindekiler »Kitap » Musul Yanıyorken Haberciler Ateş Altında

Musul Yanıyorken Haberciler Ateş Altında

<< Önceki | Sonraki >>
Musul Yanıyorken Haberciler Ateş Altında Kitap Adı : Musul Yanıyorken Haberciler Ateş Altında
Yazar : Kemal Batur
Yayınevi : Fam Yayınları
Tür : Araştırma
Fiyat : -
Bu kitabın ana konusu bir habercilik hikayesi ve yolculuğudur. 2003 yılında Irak’ta yaklaşan savaş ve işgali yerinde izlemek ve görmek adına, gazetecilik güdüleriyle yapılan bir iş çalışmasıdır…
Kitap Hakkında

Kitap  Kuzey Irak’a yapılan zorlu ve uzun bir yolcuğu da anlatır. O yıllarda Türkiye Gazetecilerin Habur Sınır Kapısı’ndan Irak’a geçişine izin vermiyordu. Bu nedenle bir haberci olarak, Suriye, Irak (O zaman Saddam’ın denetimindeydi) Musul üzerinden Kürt Bölgesi'ne geçmek gerekiyordu. Bu tehlikeli yolda karşılaşılan durum ve olaylar konu edilmektedir.

 

2003 yılı Irak Kuzey Cephesi’nde 62 günde yaşanan diplomatik ve politik sureçlerle birlikte, sıcak savaşın cephe yönünü de gözler önüne sermekdedir.

Bir gazateci ve habercilerin sıcak çatışma bölgelerinde karşılaştığı zorluklar konu edilmektedir..

 

İnsan ve gazeteci arasında yaşanılan gel-gitlerin psikolojik dengesi ile dengesizliği de konu edilmektedir.

 

Ayrıca o yılların konjoktürel durumuna göre, Kuzey Irak’ta çalışan Türk Basınına çıkarılan zorluklar da irdelenmektedir..

 

Savaş (Saddam dönemi) öncesi ve sonrası Musul’daki olayların ve çatışmalar ayrıntıları ile gözler önüne sermektedir..

 

Yaklaşık 20 günde askeri olarak düşen Irak’ta, özelde ise Kerkük ve Musul’da tapu ve nüfus dairelerinin yakılması ve talan edilmesine tanıklık etmektedir..

 

Özellikle bitmek üzere olan bir habercilik tarzının, genç gazetecilere örnek teşkil edecek ayrıntılar içermektedir.

 

Ayrıca Ortadoğu veya çatışma bölgelerinde çalışan habercilerin karşılaşabileceği olağanüstü durumlar, nasıl davranış ve hareket etmeleri konusunda ipuçları içermektedir..

 

Aslında 2003’deki Irak işgalı ve kaosunun nasıl bütün Ortadoğu’ya yayıldığının temellerini de irdelemektedir…

 

Bu çatışma ortamlarında bir yandan haber yapma telaşı yaşanırken, vicdani ve insani durumlarla olan ikilemler de gözler önüne serilmektedir.

 

Kitabın ana ekseni o dönem bölgede çalışan bütün Türk Basını Gazetecilerini de konu edinmektedir.. Arkadaşlıklar, Habercilik yarışı ve rekabeti, yolculuklar ve yaşamların paylaşımını sayfalarda işlenmektedir.

 

Özellikle savaş bölgelerinde yapılan en küçük hataların ölümcül tehlikeler yarattığın da belirtmek gerekir..

 

Kitabın ana finalini ise 12 Nisan 2003’de biz gazetecilerin içinde bulunduğu basın aracının Musul’da silahlı Baas Milislerince taranmasını oluşturmaktadır..

 

Bu saldırı sonucu can kaybı olmazken, Muhabir-Kameraman Kemal Batur parmağını kaybederken, Kameraman Mesut Gengeç başından aldığı yara ile şans eseri kurtulmuştu. Aynı araçta bulunan Serdar Akinan ile Nevzat Bingöl çelik yelekleri sayesinde kurtulmayı başarmışlardı…

 

KEMAL BATUR

 1972 yılında Bingöl merkeze bağlı Gözeler köyünde doğdu. İlkokulu burada okudu. Ardından Bingöl Merkez Ortaokulundan mezun oldu. Lise eğitimini Malatya Yeşiltepe Lisesinde tamamladı. 1989-1990 öğretim döneminde Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünü kazandı. 1990 yılında henüz üniversitede birinci sınıfta iken Sabah gazetesinde gece muhabiri olarak işe başladı. Sırası ile Sabah, ATV, Kanal D, Star TV, NTV ve Flash TV’de muhabir ve kameraman olarak çalıştı. 2003 yılında ABD’nin Irak işgalini Sky Türk televizyonu adına izlerken Musul’da araçları tarandı. Olayda mucize eseri can kaybı olmazken Kemal Batur elinden, Show TV kameramanı Mesut Gengeç başından yaralandı. Kemal Batur 1994 yılından itibaren Ortadoğu’da habercilik yapmaktadır. Türkiye, İran, Irak, Suriye, Lübnan, Azerbaycan, Kıbrıs ve Libya’daki çeşitli haberleri yerinden izlemiştir. Gazetecilik yaşamına freelance olarak devam etmektedir,

-------------------------------------------------------------------

Bu kitabı 2 Nisan 2003 tarihinde, Süleymaniye’nin güneyinde bulunan Kifri’de mayın patlaması sonucu hayatını kaybeden BBC televizyonu, Tahran bürosunda çalışan, değerli arkadaşım Foto-Muhabir ve kameraman Kaveh Golestan’a adıyorum. Ayrıca 2003 Irak işgalini takip ederken hayatını kaybeden habercileri saygı ile anıyorum.

Tümü