Milliyet Sanat

İnsan Çeşitliliği

<< Önceki | Sonraki >>
İnsan Çeşitliliği Kitap Adı : İnsan Çeşitliliği
Yazar : Barış Özener
Yayınevi : Alfa Yayınları
Tür : Çizgiroman
Fiyat : 18 TL
Irksal farklılıklar mı, evrimsel adaptasyonlar mı?
Kitap Hakkında
Barış Özener’in üniversitede verdiği insanın biyolojik çeşitliliğini konu alan derslerinde gözlemlediği en önemli sorun, öğrencilerinin derslerin içeriğine ilişkin elle tutulur Türkçe bir kaynaktan yoksun oluşlarıdır.Özener, var olan kaynakların ortak noktasının antropolojinin en sorunlu kavramlarından biri olan “ırk” kavramını antropolojinin güncel tartışmaları açısından ele almaktan uzak olduklarını da düşünerek İnsan Çeşitliliği kitabını yazma kararı almıştır.
 
 Günümüz fiziki antropologlar yaşayan popülasyonlar arasındaki farklılıkları “ırklar” olarak adlandırmaktan vazgeçip sahip olduğumuz çeşitlilikleri ve adaptasyonları, evrimsel nedenleri ve sonuçlarına göre ele alıyor. Alfa Yayınları’ndan çıkan İnsan Çeşitliliği kitabının yazılmasındaki çıkış noktası da bu dönüşümün tarihine odaklanmak ve biyolojik antropologların günümüzde insan çeşitliliği konusuna nasıl yaklaştıklarını etraflıca ele almaktır
 
Arka Kapak;
 
Vücut boyutlarımız, göz rengimiz ve deri rengimiz gibi gözle görülür özelliklerimizin yanı sıra, çeşitli hastalıklara verdiğimiz tepkiler popülasyonlar arasında çeşitlilik gösterir. İnsanlar arasında gözlenen bu çeşitliliğin nedenleri biz antropologlar tarafından hala açıklanmayı bekleyen sorunların başında gelmektedir. Bu kitapta, ortaya çıkan bu çeşitlilikten sorumlu faktörlerin ne olduğu ve bu çeşitliliğin ne anlama geldiği üzerinedir.
 
İnsanları ırklara ayırarak sınıflandırmak çok mu gerekli?
Antropoloji bilimi için Irk kavramı ne ifade ediyor?
Neden postu olmayan tek primat türüyüz?
Neden Afrikalılar ve Avrupalılar bu derece farklı ten rengine sahiptir?
İnsan neden en yavaş büyüyen memeli türüdür?
Bazı kan gruplarına sahip insanlar neden bazı hastalıklara karşı daha dirençlidir? Tıp bilimi neden Darwinci evrime ihtiyaç duyar?
Hamilelikte sabah bulantıları neden evrimsel bir adaptasyon olarak kabul edilir? Teknoloji ve şehir yaşamı insan evrimini nasıl etkiledi?
 
BARIŞ ÖZENER
 
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümünde profesör olan Barış Özener, 1975 yılında Ankara’da doğdu. Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafyası Fakültesi Fiziki Antropoloji Bölümünde tamamladı. Yüksek lisansını aynı bölümde, doktora eğitimini ise Hacettepe Üniversitesinde tamamladı. Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anatomi Anabilim Dalında ve Cumhuriyet Üniversitesi Antropoloji Bölümünde görev yaptıktan sonra, halen İstanbul Üniversitesi Antropoloji Bölümünde öğretim üyesi olarak görevini sürdürmektedir. Çalışma alanı; insanın fiziksel ve biyolojik çeşitliliği ile insan davranışlarının evrimsel temelleri üzerinedir
 
Tümü