“365 Gün 365 Cinayet…”
Yazar : Mümtaz Arıkan
Yayınevi : İthaki Yayınları
Tür : Roman
Fiyat : -
Ayla Duru Karadağ’ın editörlüğünü üstlendiği kitap, adından da anlaşıldığı gibi, yılın 365 günü, o günlere denk düşen yaşanmış cinayet olaylarını resimli olarak aktarmakta. Resimlerin ve metinlerin gerçeğe uygun olmasına titizlik gösterildiğini belirten Arıkan’ın tamamen elle resimlediği kitabı meraklısını ihya edecek türden bir çalışma ve bir nevi arşiv niteliğinde.
İnsanlık tarihi cinayetle başlar; Arıkan, bu bilgiden yola çıkarak yedi yılını dünya tarihinin seyrini etkileyen cinayetleri araştırarak, resimleyerek ve öyküleyerek geçirmiş. Faili meçhullerden seri katillere, kan donduran sadistliklerden nefret cinayetlerine uzanan bu cinayet takvimi Arıkan’ın bilgisayar kullanmadan, tamamen elde hazırladığı titiz bir çalışmanın ürünü...
“Dünyanın her köşesinde, kadınlar, erkekler, hatta çocuklar tarafından işlenmiş sayısız cinayet bulunmakta. Gerçekleştirilişi, türleri, araştırılması, istatistikleri, kriminoloji biliminin konusudur ve bu kitabı ilgilendirmektedir” diyen Arıkan; kitapta, uzun dünya tarihi boyunca işlenmiş önemli cinayet ve suikastlara da yer veriyor. Bu arada Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet tarihi sırasındaki cinayetlerle, suikastları da unutmayan Arıkan, kitapta terör cinayetlerinden de örnekler sunuyor.
Niçin cinayet işlenir?
Niçin cinayet işlenir? Nedenleri ve sonuçları nelerdir? Canilerin bir kısmı planlı hareket ederken; diğerleri, sinirlenince freni tutmayanlar mıdır? Aralarında suçlu beyin sahipleri ve maşa gibi kullandıkları kiralık katiller var mıdır? Bazı insanlar öldürme içgüdüsüyle doğuyor olabilir mi? Faili meçhul cinayetlerin çözümlenmesinde adli tıp (forensic) nasıl yardımcı olmaktadır? Parmak izi, kan grupları ve son 25 yıldır uygulanan DNA teknolojisinin katkıları nelerdir?
Tüm bu soruların ekseninde, okurunu tarihin bilinmedik sayfalarında gezintiye çıkaran Arıkan’ın kitapla ilgili dikkati çektiği bir başka konu da: “Birçok edebiyatçı, sinema ve plastik sanatlarla uğraşan kişi, cinayet konusunda yapıt vermiştir. Sophokles’in trajedilerinden Shakespeare’in oyunlarına, Edgar Allan Poe’nun öykülerinden Dostoyevski’nin, Agatha Christie’nin, Ahmet Ümit’in romanlarına ve Hitchcock’un filmlerine değin cinayet temaları işlenmiştir. Bununla birlikte, cinayet işleyenler arasından da Caravaggio gibi ressamlar, Chessman, Charriere (Kelebek), Cevat Şakir Kabaağaçlı (Halikarnas Balıkçısı) gibi yazarlar, Yılmaz Güney gibi sinemacılar çıkmıştır. Ancak, Batı’da geniş olan gerçek cinayet yazını Türkiye’de ihmal edilmiştir.” Tamamen gerçek olaylara yer veren “365 Gün 365 Cinayet”, bu literatürdeki eksikliği biraz olsun gidermek amacını taşıdığını belirten Arıkan; “Baştan sona tarafımdan resimlenerek yazılmış, bunun için yüzlerce yerli-yabancı kaynağa başvurulmuştur. Hazırlanması 7 yılı bulan kitapta; önemine göre, bazı cinayetlere ve canilere birden fazla yer ayrılmıştır.”
Mümtaz Arıkan kimdir?
1947’de Üsküdar’da doğdu. Ankara Kurtuluş Lisesi’nde öğrenciyken, Son Baskı ve Tasvir gazetelerinde ilk resimli romanları ve sinema yazıları yayımlandı (1967). Daha sonra İstanbul’da Güzel Sanatlar Akademisi’nin Grafik Bölümü’nü bitirdi. Bir yılı bulan bir süre, Lütfi Akad’ın TV için çekilen Ömer Seyfettin’in Hikâyeleri dizisinde çalıştı. Daha sonra da Muzaffer Aslan’ın filmlerinde asistan olarak görev yaptı. Doğan Kardeş, Hürriyet ve Gırgır’da çalıştı. Çizgiroman, karikatür, illüstrasyon, afiş gibi ürünler verdi. 1980’de bir davet üzerine Bahreyn’e gitti ve ülkenin tanıtımı için yapılan çizgi filmlerde çalıştı. 1983’ten itibaren Cumhuriyet gazetesinde çalışan Mümtaz Arıkan, “Tarihte Bugün” çizgi bandını 30 yıl hazırladı. 2004-2005 yılları arasında, “Tarihte Bugün” belgesel çizgi programı, NTV kanalınd