Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Milliyet Kitap » » Kuzey İrlanda’da tedirgin yıllar
Şubat 2021

Kuzey İrlanda’da tedirgin yıllar

Sevin Okyay
Adrian McKinty,Sean Duffy serisinin üçüncü kitabı “Yarınsız Ülke”de 1980’lerin ilk yarısında kazan gibi kaynayan Kuzey İrlanda’da bir “kilitli oda” esrarını bir de bombalama girişimini anlatıyor.

 

Polisiye okumayı sevenler bir süre sonra bu kitapların muamma çözücüleri konusunda tercihte bulunmaya başlar. Bir türlü eskimeyen Maigret’den tutun da George Smiley, John Rebus,Harry Bosch ve ‘Commissario’Guido Brunetti’ ye varana kadar, isimleri saymakla bitmez. Belfastlı Adrian McKinty’nin Detektif Sean Duffy’si bu kahramanlardan biri. Dipnot Polisiye’den çıkan “Yarınsız Ülke / In the Morning I’ll Be Gone” da bu serinin üçüncü kitabı. Hukuk mezunu, Oxford’da siyaset ve felsefe okumuş Adrian McKinty’nin Sean Duffy’den başka serileri de var, “Michael Forsythe” dizisi ve “Deniz Feneri Üçlemesi” gibi. Ama bugüne kadar tek bir Adrian McKinty kitabı okuduysanız ya da adını duyduysanız o kitap büyük ihtimalle “Zincir / The Chain”dir. Çok satan ve ödüller alan “Zincir”, okuyanı hem tedirgin eder hem de cevap vermek istemediği sorulara iter. Şahsen benim için genel polisiye şemsiyesi altına girmiyor, ama belki de okurları bunun için etkiliyordur, bilemem. “Yarınsız Ülke”de ise kendimizi karakterlerin yerine koyup sınayabiliyoruz. 

 
 
Eski dosluklar, ihanetler
 
Sean Duffy serisi “The Cold, Cold Ground / Soğuk Toprak” ile başladı. “Yarınsız Ülke”de Duffy, Ulster Kraliyet Polisi’nde Cinayet Masası’ndan uzaklaştırılalı ve rütbesi dedektif müfettişlikten komiser yardımcılığına düşürüleli bir yıl olmuştur. Duffy, kızağa çekilme nedeninin kuralları çiğnemesi değil, DeLorean olayında bazı üst düzey FBI ajanlarının “suyunu bulandırmak”olduğunu bilir.Sonunda istendiği gibi bir itiraf name imzalar ve erken emekli olur.İspanya’ya gitmeye
karar verir. O sırada Maze Hapishanesinden İRA’li mahkûmlar topluca firar etmiştir. Bir kısmı yakalanır ama birkaç tanesi sırra kadem basar. İçlerinden biri de okul arkadaşı, İRA’in çok yetenekli patlayıcı ve bomba yapım uzmanı Dermot McCann’dir. Maze’den kaçan 10 kadar İRA mensubu Kaddafi’nin ülkesine sığınmış, eğitim görmüştür. Her an olmadık bir yeri bombalayıp İngiltere-Kuzey İrlanda ilişkilerinde her şeyi yeniden sıfır noktasına getirmeleri beklenir.Eski dostluklar ve ihanetler 1984’ün en büyük suç olayına mı bağlanacaktır yoksa? 
 
 
 
‘Kilitli oda’ olayı
 
Duffy kararsızlık ve umutsuzlukla boğuşurken kapısı çalınır, kendini İngiliz Gizli Servisi’nden biri kadın (Kate), diğeri erkek (Tom) iki MI5 elemanıyla karşı karşıya bulur. Ondan McCann’in yerini bulmasını isterler. Ağır şartlar koşar, ama karar veremez. O sırada polisin intihar demeyi tercih ettiği bir cinayet olayı çıkar karşısına. McCann’in boşandığı karısının küçük kardeşi Lizzie üç yıl önce ailesinin barında çalıştığı bir akşamın ertesi sabahı, kapılar kilitli ve içeriden sürgülü olarak ölü bulunmuştur. Klasik bir “kilitlioda”olayı.Kızınannesi,Protestan RUC’nin Katolik polisi Sean Duffy bu olayı çözerse ona Dermot’u teslim etme sözü verir. MI5 marifetiyle yeniden müfettiş rütbesine kavuşan Duffy kilitli oda esrarını çözecek olursa ödülünün belki deDermot’u bulmak olacağını bilir.Bu arada, Mrs.Thatcher’ında bir konuşma yapacağı 1984 Brighton Muhafazakâr Parti Konferansı da iyice yaklaşmıştır. Serinin ilk iki kitabınıda Dipnot’ta bulabilirsiniz.