Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Milliyet Kitap » » King gene korkunun kralı
Haziran 2015

King gene korkunun kralı

Sevin Okyay
Stephen King’in yeni kitabı “Diriliş/Revival” modern bir Frankenştayn hikayesi. İptila, fanatiklik ve hayatın öte yanında neler olabileceği üstüne...
"Diriliş"
Stephen King
Çev: Canan Kim
Altın Kitaplar
Roman
 
SEVİN OKYAY
 
Hazır sıcaklar bastırmışken Stephen King’in adına layık bir kitapla sizi biraz terletelim dedik. Gerçi cinayetler de var, katiller de ama “Diriliş/Revival” tam manasıyla bir polisiye değil. Buna karşılık esrarı yerli yerinde. King’den bize karanlık bir bayram hediyesi diyelim...
 
Hikaye yarım yüzyıl önce küçük bir New England kasabasında başlıyor. Ablası Clair’in ona aldığı oyuncak askerlerle oynayan altı yaşındaki Jamie Morton’un üzerine bir gölge düşüyor. Çocuk başını kaldırınca, yeni rahipleri olan hoş bir adam görüyor. Charles Jacobs, ilk kez rahiplik yapacağı bu kasabanın kilisesini, cemaatini değiştirmeye kararlı. Kızlar Peder Jacobs’a hemencecik âşık olurken, erkek çocuklar da güzel karısı Patsy’ye vuruluyor. Minik oğulları ‘Kuyruk’ Morrie’yi ise, büyüklü-küçüklü herkes seviyor.
 
Mütevazı bir rönesans
 
Jamie’yi asıl etkileyen ise o gün rahibin garajında gördükleri oluyor. Charles Jacobs, küçük oğlana garajdaki yapay kır manzarasını gösteriyor. Koskoca yeşil bir alanın tam ortasında gerçek sudan oluşmuş mavi bir göl var: Barışçı Göl. Bir de, suların üstünde yürüyen elektrik İsa figürü. Ayrıca, koyunlar, elektrik direkleri, vs. Jacobs, her türlü elektrik malzemesi ve aletiyle dolu garajda Jamie’ye, elektriğin Tanrı’nın bir armağanı, sonsuzluğa açılan kapı olduğunu söylüyor. Sonra da elektriğin mucizeleri başlıyor. Rahip ilk olarak, Jamie’nin, bir kaza sonucu sesi giden ağabeyi Con’un sesini geri getiriyor. Kasabada bulunduğu üç yıl içinde de, hem kilisede hem de Metodist Gençlik Birliği’nde ‘mütevazı bir rönesans’ yaşanıyor. Her şey yolunda gibi gidiyor.
 
Sonrasında, bir gün her şey altüst oluyor. Alışverişe çıkan Patsy ve oğlu Morrie, 1965 yılının Ekim ayında korkunç bir araba kazasında ölüyor, Peder Charles Jacobs da kısa süre sonra verdiği vaazda Tanrı’yı inkar ediyor; kasabadan kovuluyor. Jamie ise, 13 yaşından itibaren gitarına aşkla bağlı. Ritm gitarist olarak iş buluyor ve gruplarda çalmaya başlıyor; göçebe bir hayat sürüp uyuşturucu müptelası oluyor. 30'lu yaşlarının ortasında bir eroin müptelasıyken, Charles Jacobs ile yeniden karşılaşıyor. Sabık Peder, kendini elektriğe vurmuş. Kasabada ilk gördüğünden beri özel bir bağlılık hissettiği Jamie ile, ikisi için de hayırlı görünmeyen bir anlaşma yapıyorlar. Hikayeleri başlangıcından bitimine kadar 50 yıl sürüyor.
 
Sıradan hayat anıları
 
“Diriliş” Stephen King’in 58. romanı. Bu kitabın fikrinin çocukluğundan beri aklında olduğunu söylüyor. Mary Shelley’nin "Frankenstein"ından da çok esinlenmiş. Hikayesine sıcak bir hava vermeye çalışmış, çünkü insanları korkutmanın en iyi yolunun, onların karakterlere sempati duymasını sağlamak olduğunu biliyor. Hemen ardından da, kitabın çok korkutucu olduğunu, artık onu düşünmek istemediğini belirtmiş. Bizimle oyun oynuyor olabilir, olmayabilir de.
 
Bu arada esin kaynağı da sadece Shelley değil tabii. “Diriliş”ten HP Lovecraft, Arthur Machen ve Ray Bradbury’nin de sesleri geliyor. Bu arada unutmadan söyleyelim: King, “Diriliş"ten bir önceki kitabı “Mr. Mercedes” ile, yarışmadaki rakipleri Ian Rankin, Stuart Neville ve Karen Slaughter’ı geride bırakarak Edgar Ödülü’nü aldı. Dileriz bize daha ödüllü/ödülsüz pek çok kitap sunar. Kendisi sadece iyi bir korku yazarı değil, iyi bir yazardır da. “Diriliş”in okurunu etkilemesinin nedenlerinden biri de, bize sunduğu küçük sıradan hayat anları.