Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Milliyet Kitap » » ''Okurumuzun zihninde yer etmek isteriz''
Mart 2013

''Okurumuzun zihninde yer etmek isteriz''

Henüz çiçeği burnunda bir yayınevi KRP Yayıncılık. Ankara'da kuruldu ve şimdilik Hyperion markası altında kitaplarını okurla buluşturuyor. Eğitimden sağlığa, kişisel gelişimden popüler edebiyata uzanan bir yayın yelpazesine sahip olan yayınevini kurucusu Kerem Erdal anlattıFotoğraf: Yunus Dalgıç

KRP Yayıncılık ne zaman ve nasıl bir amaçla kuruldu?

KRP Yayıncılık 2010 yılının sonunda kuruldu ve 2011 yılından beri aktif olarak faaliyette. Ben Türkçe'de eksikliğini hissettiğim bazı türlerin okuyucusuyken ve bireysel olarak da bazı yazı denemelerinde bulunurken kendimi yayıncılık işinin içinde buluverdim. KRP Yayıncılık’ta hem Türkiye’de görmek istediğimiz hem de okuyucuların ilgisini çekecek kitapları yayımlamak amacıyla yola çıktık.

KRP Yayıncılık’ın alt markaları da söz konusu. İlk aşamada Hyperion alt markasıyla kitaplar yayımlıyorsunuz. Hyperion nasıl doğdu?

Yayımlayacak olduğumuz farklı türde ve farklı okuyucu kitlelerine hitap eden kitaplar için farklı markalar tescil ettirdik. Hyperion’ın yanı sıra Neptün, Olasılık, Arkhelos, Karpuz, Yosun, Mızıka gibi alt markalarımız bulunuyor. Yayın skalamızı genişlettikçe bu markaların altında kitaplar çıkaracağız. Mesela çocuk yayıncılığına girmek istiyoruz ve çocuk kitaplarımızı Mızıka adlı markamız altında çıkaracağız. İlerleyen tarihlerde fantastik türdeki kitapları Neptün çatısı altında yayımlamak istiyoruz.

Hyperion’ın nasıl bir yayın çizgisi vardır?

Hyperion’ın yayın listesinde eğitim, sağlık, kişisel gelişim ve popüler edebiyat alanlarında eserler yer alıyor. Hyperion çatısı altında yayımlanan kitapların çoğunluğu çeviri. Ama mesela yeni yayımladığımız telif bir kitabımız var: Serkan Aydın’ın yazdığı “+45 Anlayarak Hızlı Okuma”. Kitabın girişinde hızlı okumanın nerelerde faydalı olabileceğini anlatıyor yazar. Ardından egzersizler geliyor. Sonrasında ise kendinizi test edebileceğiniz bir bölüm var. Ayrıca kitapla birlikte bir de eğitim CD’miz var.

Hyperion’ın ismi nereden geliyor?

Hyperion, eski Yunan’da Güneş Tanrısı. Aydınlanma ve ışığı temsil ediyor. Kuvvetli bir karakter. Bu marka altında genel olarak kişisel gelişim ve eğitim alanlarında da yayın yapmayı planladığımız için onun ismini kullanmak istedik.

Hyperion’dan yakın zamanda yayımlanmış kitaplar nelerdir?

Simon Morden’in Philip K. Dick Ödülü’nü kazanmış “Yaşamın Denklemleri” adlı bilimkurgu romanını yayımladık. Bilim kurgu türünde çok başarılı bir roman. Yazarı bir bilim adamı ve okuyucularımızdan güzel yorumlar alıyor. Bunun dışında “Yılanlar ve Merdivenler” adlı bir polisiye romanımız var. Yazarı Sean Slater (Gerçek adı Sean Sommerville), hayatı boyunca yazarlığa heves etmiş ve bunun için çalışmalar yapmış, aynı zamanda Vancouver’de görev yapan gerçek bir polis. Açıkçası bu tür özellikleri olan yazarlar bizi oldukça heveslendiriyor.

Gelecek ay içinde “Kansersiz Yaşamın Sırrı” adlı bir kitap yayımlayacağız. Beslenme Uzmanı Patrick Holford ve Liz Efiong tarafından hazırlanmış bu kitap kanserin nedenlerini ve ilaç kullanmadan pratik yöntemlerle özellikle kanserden korunma yollarını anlatan bir kaynak niteliğinde. Gerçekten çok faydalı olacağına inandığımız bir kitap. Ayrıca 20’li yaşların hayatımızdaki önemiyle ilgili bir kitabımız ve kişilik bölünmesi teşhisi konmuş bir sanatçının yaşam öyküsünü anlatan başka bir kitabımız daha yayımlanacak.

Bir kitabı yayımlamadan önce nelere dikkat ediyorsunuz?

Tercih ettiğimiz kitapların öncelikle diline dikkat ediyoruz. Dil bizim için çok önemli. Çeviride de işinin ehli çevirmenlerle çalışmaya dikkat ediyoruz. Dikkat ettiğimiz bir diğer nokta kitabın konusunun ve kurgusunun orijinalliği, çekiciliği.

Bugüne kadar kaç kitap yayımladınız?

Hyperion çatısı altında 5 kitap yayımladık. Şimdilik her ay 2 kitap yayımlamak istiyoruz.

KRP Yayıncılık’ın hedefleri nelerdir?

Bir yılın sonunda okuyucumuzun zihninde yer etmek isteriz. İnsanların ‘biz bu yayınevinin kitaplarını aldığımızda çevirisi düzgündür, içeriği iyidir ve bana bir şeyler katar’ demelerini amaçlıyoruz.

Yakın dönem projeleriniz nelerdir?

Şu anda Hyperion, yayın türü itibarıyla çok geniş bir kitleye hitap ediyor. Ancak ilerleyen zamanlarda Hyperion dışındaki markalarımızı da devreye sokmayı planlıyoruz. Mesela fantastik alanında biraz yer ettikten sonra bu türdeki kitapları Neptün başlığı altında yayımlayacağız demiştik. Yine diğer markalarımız altında özellikle çocuk ve genç okuyucular için eserlere de yer vermek istiyoruz. Bu türlerde pek çok eser şu an takibimizde.

Yayıneviniz çatısı altında Türk edebiyatı da olacak mı?

Evet olacak. Yakın zamanda bu alanda da iyi eserlerle okurumuzun karşısına çıkacağız; ancak teliflere ilişkin işlemler henüz tamamlanmadığı için yerli yazarlarımızın isimlerini açıklayamıyorum. Kitap tanıtımlarımızı baskıdan bir süre önce web sitemizden ve sosyal ağlar üzerinden duyuruyoruz.

"Büyük bir kopukluk yaşamıyoruz"

Edebiyat ve yayın dünyasının başkenti İstanbul. Merkezden uzakta, Ankara’da yayıncılık yapmanın zorlukları var mı?

Günümüz teknolojisinde il