Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Milliyet Kitap » » Gerçek sihrin peşinde bir macera
Ekim 2018

Gerçek sihrin peşinde bir macera

Televizyon dünyasında rüştünü ispat etmiş bir isim olarak Neil Patrick Harris, ilk kitabı “Sihirli Uyumsuzlar”la edebiyat dünyasına da sevimli bir giriş yapmış bulunuyor. Harris kitabında, duygusal zemini güçlü tutarken sürükleyici bir macera kurgulamayı başarıyor.

E. Nida Dinçtürk

 

How I Met Your Mother” dizisini sevenler, Barney Stinson’ın sihirbazlık numaralarını ne kadar çok sevdiğini de hatırlar. Barney Stinson genelde kızların ilgisini çekmek ya da arkadaşlarını etkilemek için bu numaraları yapardı fakat dizinin bu efsanevi karakterine hayat veren Neil Patrick Harris, gerçek hayatta sihri çok daha anlamlı bir noktada konumlandırıyor. Harris’in iki çocuğu, Gideon ve Harper’a ithafen yazdığı ilk kitabı “Sihirli Uyumsuzlar”, yaşamın sihirli izlerini takip eden bir roman. Kitap soluksuz bir macera ve bir o kadar iç ısıtıcı bir dostluk anlatısı. 

 

Yeni bir gün, yeni dostlar! Kahramanımız Carter, çoğu masalın talihsiz kahramanı gibi anne babasını yitirmiş, kötü kalpli amcasıyla baş başa kalmış bir çocuk. Carter için sihirbazlık aile mesleği fakat aslında o sihre inanmıyor. Sihir adı altında yapılan kandırmacalar, göz yanılsamaları ya da el çabuklukları hoşuna gitmiyor. Kötü kalpli amcası Sly ise hayatını tam olarak bundan kazanıyor ve insanları kandırmayı bir marifet sayıyor. Carter’ı da kendisine yardım etmeye zorluyor fakat Carter’ın buna hiç niyeti yok. Küçük Carter, amcasının karanlık gölgesinden uzaklaşıp tek başına yola düştüğünde kendini Mineral Wells kasabasında buluyor ve burada karşısına bir karnaval çıkıyor. Maalesef bu öyle can sıkıcı ve üçkağıtçı bir karnaval ki Carter tüm gösterileri, tüm oyunları gezip hepsindeki kandırmacayı tespit ederken içinden sürekli “Tam da amcama göre” diyor. Fakat o kalabalığın içinde biri dikkatini çekiyor: Bay Vernon. Vernon öyle iyi bir sihirbaz ki kimseyi kandırmaya ihtiyacı yok. Carter’a bazı nasihatler verip bir iki numara gösterdikten sonra, esrarengiz bir biçimde ortadan kayboluyor. Geride sadece iskambil destesinden bir maça ası kalıyor. 

 

Bu sırada geceyi nerede, nasıl geçireceğini, karnını nasıl doyuracağını düşünen Carter, karnavalı işleten kötü kalpli B.B. Bosso’nun eline düşüyor. Carter’ın özel yeteneğini keşfeden Bosso, onu karnavalına katılmaya zorluyor. Bosso gibi kötü kalpli ve yalancı bir gösteri adamının yanında çalışmak istemeyen Carter, Bay Vernon’un verdiği nasihatleri anımsayarak Bosso’nun yanından sıvışmayı başarıyor.

 

Ertesi gün Carter için gerçekten yeni bir gün. Gece uyuduğu bankta sabah üzerinde ödünç bir battaniye ile uyanan Carter o gün, Bay Vernon’un sihir dükkânını keşfediyor. Carter, burada Leila, Theo, Ridley ve diğer Bay Vernon ile tanışıyor. Leila’nın iki babası var: Bay Vernon ve diğer Bay Vernon. Durum, biraz karışık gibi görünse de aslında değil. Neil Patrick Harris, iki baba ve iki çocuktan oluşan kendi çekirdek ailesinden ilham alarak tüm iki babalı ya da iki anneli çekirdek ailelere “Sizi görüyorum” diye fısıldıyor. 
 
 
Bilmeceler bulmacalar
 
Her biri farklı bir yeteneğe sahip olan Leila, Theo, Carter ve Ridley çok geçmeden iyi bir ekip oluyorlar ve Bosso’nun karnavalında dönen kirli oyunları açığa çıkarmaya karar veriyorlar. Ama işleri pek de kolay değil. Bu noktada ekibe tıpkı diğerleri kadar birer uyumsuz olan ikizler Olly ile Izzy de katılıyor ve sonunda ekip, soluksuz bir maceraya atılıyor. 
 
Neil Patrick Harris, ilk kitabı olmasına rağmen ebeveynlikte geçirdiği mesai ve içinde hâlâ yaşatmayı başardığı çocuk sayesinde olsa gerek, çocuk edebiyatı adına başarılı bir eser koyuyor ortaya. Öyle ki duygusal zemini güçlü tutarken sürükleyici bir macera kurgulamayı başarıyor. Bu macerayı da aralara serpiştirdiği oyunlarla, bilmeceler ve tekerlemelerle daha eğlenceli bir hâle getiriyor. “Sihirli Uyumsuzlar”, zaman zaman öyküye ara verip okurlarına ufak tefek numaralar öğretmeye çalışıyor ve onları cesaretlendiriyor: “Sihir bir numara değil, bir beceridir.” İçindekiler bölümü dahi eğlenceli bilmeceler ve tekerlemelerle yazılmış olan kitabın girişinde okuru Mineral Wells’in bir haritası karşılıyor. Bununla beraber, her bir bölümün adı ve kitabın sonundaki bazı yönlendirmelerle okura sürekli çözülecek şifreler, mesajlar için ipuçları dağıtılıyor. Harris, okurlarına sadece bir macera anlatmakla kalmıyor, onları da bu maceraya ortak ediyor. 
 
 
Bir seri doğuyor
 
Harris, bu kitapta ayrıca çocukların toplumda uyum sağlamakta zorlandıkları birçok konuyu da bir araya getiriyor. Çocuk edebiyatında çoğunlukla kitapların tek tek üstlenmeye çalıştığı sorumlulukların çoğunu o, tek bir kitapta yükleniyor. Çocuklarda cinsiyet algısı, evlatlık edinme ve engelli bireyler gibi çocuklarla genelde konuşulmayan ya da zor konuşulan konuları Harris, oldukça hayatın içinde bir noktaya yerleştirerek anlatıyor ve hatta bu detaylara özellikle vurgu yapmaktan da kaçınarak algıyı normalize etmeyi deniyor. Böylece didaktiklikten uzak durmayı başarırken mesajını yaşamın doğal akışı içinde veriyor ve hedefini on ikiden vuruyor.
 
Şov dünyasında rüştünü ispat etmiş bir isim olarak Neil Patrick Harris, ilk kitabı “Sihirli Uyumsuzlar”la edebiyat dünyasına da sevimli bir giriş yapmış bulunuyor. Üstelik “Sihirli Uyumsuzlar”ın bir serinin ilk kitabı olduğu müjdesini vererek bu işi ne kadar ciddiye aldığını da ispatlıyor. Yani, bizi Neil Patrick Harris ile daha nice sihirli  macera bekliyor