Türkiye ve Japonya’nın ilk ortak film projesi
06 Şubat 2015 - 11:02 | Nil Kural ve Keiichi Kosaki. Fotoğraf: Hüseyin Özdemir4 Şubat'ta başlayan İstanbul Japon Film Festivali dolayısıyla konsolos Keiichi Kosaki ile Türkiye ve Japonya'nın kültür projelerini konuştuk. Projeler arasında 1890 yılında yaşanan bir deniz felaketinin filmi de var
NİL KURAL
4 Şubat’ta başlayan İstanbul Japon Film Festivali dolayısıyla 21 Aralık 2014’de göreve başlayan Japonya Başkonsolosluğu kültür bölümünden konsolos Keiichi Kosaki ile Türkiye ve Japonya arasındaki kültür projelerini konuştuk.
Japonya ve Türkiye arasında kültürel ilişkilerinde ne gibi projeleriniz var?
Darüşşafaka’da düzenlenen Japon Haftası’nı ve İstanbul’da başlayan sonradan da İzmir ve Bursa’da da devam edecek Japon Film Festivali’ni düzenliyoruz. Japonya Konuşma Haftası’nı 24. kez organize edeceğiz. Japonya’da eğitim almak isteyen Türk öğrenciler için tanıtım fuarı yapacağız. Mart ayına kadar projelerimiz bu şekilde. Baltalimanı’nda bir Japon bahçemiz var. İstanbul Belediyesi’ne ait, çok güzel bir yer. Geçen kasım ayında bir günlük bir Japon festivali yaptık. 1200 kişi katıldı.
Sanırım ortak bir film projeniz var.
Evet. 1889 yılında Osmanlı döneminde, Japon İmparatoru Osmanlı padişahı ile ilişkiler için bir gemi gönderiyor. Buna karşılık ziyareti olarak aynı yıl Osmanlı’dan Japonya’ya Ertuğrul Fırkateyni gitti. Haziran ayında Japonya’ya varıp mektup verdikten sonra maalesef sonraki yıl Türkiye’ye dönerken Kushimoto adlı bir kentte tayfuna yakalanarak battı ve 600 kişi vefat etti. Japonya’da bilinen bir olaydır. Kushimoto kentindekiler denizcileri kurtarmaya çalıştı. Bunu bir dostluk hikayesi olarak biliyoruz. 2015, bu olayın 125. yılı oluyor. Hatta haziran ayında Deniz Kuvvetleri’ne ait bir gemi gönderilecek. Bu yılın kasım ayına doğru gösterime çıkacak bir ortak film projesi var. Bu filmin şubat ayında Türkiye’de de çekimleri olacak. Türkiye tarafındaki oyuncular henüz açıklanmadı ama Japonya tarafı açıklandı. Filmi Japonya’dan ödüllü yönetmen Mitsutoshi Tanaka yönetecek. Japon Filmleri Festivali’nde Tanaka’nın iki filmi gösterilecek. Tarihlerinde ilk defa Japonya ve Türkiye ortak film yapıyor. Bu hikayenin bir devamı da var.
Devamını anlatabilir misiniz?
1985 yılında İran-Irak Savaşı döneminde Irak’ta Saddam Hüseyin “48 saat içinde Tahran’ı bombalayacağız” dedi. Herkes kaçmaya başladı. O dönemde Tahran’da mahsur kalan Japonlar vardı çünkü Japonya yasa gereği onları kurtarmak için savaş uçağı gönderemedi. Ama bu durum Türkiye’de o dönemin cumhurbaşkanı Turgut Özal’a iletildi. “Ertuğrul faciasında siz bizi kurtardınız, biz de sizler için uçak göndereceğiz” diyerek uçak gönderdi Özal. İki özel uçak gönderildi ve Japonlar kurtarıldı. Bu ikinci bölüm de olacak filmde.
Japonya sineması her zaman gündemde. Dünyadaki ve Türkiye’deki etkisini kaybetmemesi üzerine ne düşünüyorsunuz?
1990’larda Japonya sineması için kış dönemi diye geçiyor. Finansman da olmadığı için herkes dizi sektörüne yöneldi. Şimdi 2000’lerden itibaren durum değişmeye başladı ama henüz dünyada tanınmasalar da genç kuşak yönetmenler çıkıyor.
Haruki Murakami Türkiye’de de çok popüler bir yazar. Siz başarısının sırrını ne olarak görüyorsunuz?
Ben de çok okuyorum. Onun eserlerindekiler çok kolay empati duyulabilecek karakterler. Yer Japonya olmasına rağmen kültür ve ülkenin duvarlarını kolayca aşabilecek karakterler kullanıyor, evrensel bir tarafı oluyor.
Etiketler: Nil Kural Keiichi kosaki istanbul japon film festivali Japonya sinema ertuğrul firkateyni kushimoto