Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » Robin Williams'ın ardından

Robin Williams'ın ardından

Robin Williams'ın ardından14 Ağustos 2014 - 10:08
Williams'ın ölümünün yarattığı şok dalgası sürerken, komedyenlerin depresyona eğilimli olup olmadıkları da tartışma konusu
Dünyaca ünlü Oscar ödüllü oyuncu Robin Williams'ın ölümünün ardından tüm dünyada hem yorumlar hem de taziyeler sürüyor. Oyuncunun ölümü üzerine sosyal medya üzerinden hayranları onun unutulmaz filmlerinden alıntıları, sözlerini ve fotoğraflarını paylaşmaya devam ederken ABD basını da depresyon hastalığının gün geçtikçe yayılmakta olduğuna dikkat çekti. Washington Post gazetesi, oyuncunun ölümünün ardından Robin Williams'ın yüksek depresyon riskindeki bir grupta olduğunu belirterek, ABD'de 2011 yılında yapılan bir araştırmayı paylaştı. Araştırmaya göre intihar eden 100 bin kişiden en yüksek oran olan 28 bini depresyon sebebiyle vefat eden orta yaşlı beyaz erkeklerdi. Orta yaşlı ya da daha ileri yaşlardaki beyaz erkeklerin başarılı bir kariyerin sona ermesinin ardından kronik depresyon yaşayarak hayatlarında zor bir döneme girdiklerini belirten makale, tüm dünyada yayılmakta olan depresyon hastalığına dikkat çekti.
 
Öte yandan oyuncunun ölümü beraberinde komedyenlerin daima neşeli görünmelerine karşın, gülümsemelerinin ardında büyük trajedileri sakladıkları tezini de gündeme taşıdı. Yine Washington Post'ta yayımlanan bir başka makalede, Robin Williams'ın aslında göründükleri kadar mutlu olmayan büyük bir komedyen topluluğuna dahil olduğundan bahsedildi.
 
 
Sanatçının hayranları ise ona olan sevgilerini dile getirmeyi sürdürdüler. Hayranları sanatçının Oscar ödülü kazandığı filmi 'Can Dostum/Good Will Hunting' filmindeki ikonik bank sahnesinin çekildiği Boston’daki mekanda özel bir anma töreni düzenlediler.
 
Komedyenlerin karanlık yanı
 
Bir süredir araştırmalara konu olan komedi-depresyon ilişkisi, Williams'ın ölümüyle tekrar gündeme taşındı. Ocak ayında prestijli psikiyatri dergisi British Journal of Psychiatry'de yayımlanan bir araştırma, komedyenlerin ortalama bir insana göre çok daha fazla psikoza sahip olduğunu ortaya koymuştu. Stephen Fry, Sarah Silverman ve John Cleese, klinik depresyondan muzdarip olduğunu paylaşan komedyenler arasında. Konu ile ilgili çıkan makaleler, komik insanların bu özelliklerini kullanmadıklarında çevreleri tarafından kabul edilmeyeceklerine inandıklarını ve bu yüzden sorunlarını bastırma yoluna gittiklerini öne sürüyor.