Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » Marmaris Kısa Film Festivali devam ediyor

Marmaris Kısa Film Festivali devam ediyor

Marmaris Kısa Film Festivali devam ediyor18 Ekim 2019 - 09:10
15 Ekim Salı günü başlayan 5. Marmaris Uluslararası Kısa Film Festivali’nin açılış filmi gösterimi, “Göç ve Mültecilik” paneli ve kortej geçidi yapıldı.

Bu yılki teması “Göç ve Mültecilik” olan festivalin açılış filmi, mülteciler ve mültecilerin sorunlarına odaklanan “Kıyıya Vuran Tahta Valiz” oldu. Yönetmenliğini Tahsin İşbilen’in yaptığı 45 dakikalık belgesel mülteci, sığınmacı, göçmen gibi kavramlara açıklık getirirken; köprü durumundaki Türkiye’nin özel durumuna Ege Denizi’ndeki ölümler üzerinden göz atıyor.

 

13:30’da Armutalan Kültür Merkezi’nde yapılan gösterimin ardından filmin yönetmeni Tahsin İşbilen, yapımcı Cem Arıkan ve Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyi’nin katılımı ile “Göç ve Mültecilik” konulu bir panel düzenlendi.

 

Yönetmen Tahsin İşbilen “Kıyıya Vuran Tahta Valiz” ile dünyadaki 71 milyon mültecinin sesini duyurmaya çalıştıklarını söyledi. İşbilen; “Her değişim sinemanın ilgi alanına giriyor. Mülteciliği anlatırken sorunların yeniden üretildiği başka bir dünyaya şahit oluyoruz.

Filmlerimizi yaparken acıma temelli değil, hak temelli filmler yapabilmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

 

Filmin yapımcısı Cem Arıkan ise; “İzmir’de özellikle mülteci çocuklara süt ve temel gıdanın ulaştırılabilmesi için önemli çalışmalar yürütüyoruz. Göç tarihi insanlık tarihi ile aynıdır. Göçün neden olduğu önemli değişimler siyasi arenayı da şekillendirmiştir. Türk sineması 1950’lerde göç olgusunu işleyeme başladı. Almanya’ya çalışmak için giden işçiler, işçi göçleri sinemamızda geniş yer buldu. Mültecilere yönelik nefret söyleminin önüne ancak nitelikli işler üreterek geçebiliriz.”

dedi.

 

Konak Kent Konseyi Mülteciler Komisyonu’nun kuruluş hikayesine değinen Mete Hüsünbeyi ise mülteci ve sığınmacı arasındaki farkları; Suriye, Lübnan, Afganistan ve Ürdünlü mültecilerin yaşadığı dramlar üzerinden anlattı. Hüsünbeyi ayrıca İzmir Basmane’deki Oteller Sokağı’nın mültecilerin nasıl geçiş güzergahı ve ikinci evi haline dönüştüğünü çarpıcı örneklerle dile getirdi.

 

Festival Korteji Marmaris’e renk kattı

“Göç ve Mültecilik” panelinin ardından festivalin gelenekselleşen etkinliklerinden Kortej Geçidi düzenlendi. 16:45’te Armutalan Kültür Merkezi önünden başlayan kortej, festival konuklarının ve sinemaseverlerin geniş katılımı ile Kordon Caddesi boyunca devam ederek Anatolia Meydanında sona erdi.

 

Festival kapsamında gün içerisinde Yüksel Bağcı Perküsyon ve Ritm Topluluğu’nun genç sanatçıları ile Marus Dans Akademisi’nin dansçıları gösteriler sahneledi.

 

20 Ekim’e kadar devam edecek 5. Marmaris Uluslararası Kısa Film Festivali’nde 51 ülkeden 216 kısa filmin gösterimi yapılacak. Festivalde Ulusal Kısa Film Yarışması ve Liseler Arası Kısa Film Yarışması’nın yanı sıra Altın Koza Film Festivali Seçkisi, Hollanda Filmleri Özel Gösterimi, Ulusal ve Uluslararası Kısa Film Seçkileri de izleyici ile buluşuyor. Festivalin ödül töreni 20 Ekim Pazar günü Armutalan Kültür Merkezi’nde yapılacak.

 

Marmaris Uluslararası Kısa Film Festivali, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Marmaris Belediyesi’nin desteği ile MarmariSANart Topluluğu tarafından düzenleniyor.