Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » Dorsay'ın objektifinden Yeşilçam portreleri

Dorsay'ın objektifinden Yeşilçam portreleri

Dorsay'ın objektifinden Yeşilçam portreleri26 Ekim 2015 - 10:10
Duayen sinema yazarı Atilla Dorsay'ın çektiği fotoğrafların yer aldığı 'Efsaneler ve Renkler' sergisi Saint Benoit Lisesi'ndeki La Galerie'de açıldı
DERYA ÜLKAR
 
'Seven Ne Yapmaz'ın Sevda'sı Hülya Koçyiğit, ‘Selvi Boylum Al Yazmalım'ın Asya'sı Türkan Şoray, ‘Şoför Nebahat’in Nebahat'i Fatma Girik, Yeşilçam’ın unutulmaz rejisörleri Lütfi Akad, Memduh Ün, Safa Önal ve daha birçok isim Atilla Dorsay’ın objektifine yansıyan en doğal halleriyle 'Efsaneler ve Renkler' sergisinde buluştu.
 
Türk sinema tarihinin önemli isimlerinden sinema eleştirmeni gazeteci ve yazar Atilla Dorsay’ın Yeşilçam’dan 50 sanatçının ismin portrelerinin yer aldığı 'Efsaneler ve Renkler' isimli sergisi Saint Benoit Lisesi'ndeki La Galerie’de açıldı. Aynı zamanda Atilla Dorsay'ın sergideki fotoğraflarının yer aldığı ‘Yeşilçam’dan 100 Portre’ kitabının tanıtımı olan açılışa, Fransa Başkonsolosu Mureil Domenach'ın yanı sıra Saint Benoit Lisesi Müdürü Pierre Gentric ve aralarında Hülya Koçyiğit, Türkan Şoray'ın da bulunduğu Yeşilçam oyuncuları ve yönetmenleri de katıldı.
 
Fotoğraf: Derya Ülkar
Serginin açılışında konuşan Saint Benoit Lisesi Müdürü Pierre Gentric, "Bu sergi, içinde farklı renkleri barındıran, zamansız ütopik bir efsane gibi," derken, Fransa Başkonsolosu Muriel Domenach ise Türk sinemasının Fransız sinemasıyla çok güçlü bağlarının bulunduğunu vurguladı.
 
Fotoğrafların büyük çoğunluğunu film festivallerinin basın toplantılarında ve buluşmalarda çektiğini söyleyen Atilla Dorsay, portreleri çok sevdiğini söylerken çalışmaları hakkında, "İnsanların mümkün olduğu kadar yakınlarına gidip onların adeta ruhunu, düşüncesini, hayat tarzını anlatmaya çalışıyorum," diyor. Dorsay'a sergi fikrinin nasıl ortaya çıktığını sorduğumuzdaysa, "Bu sergiyi bana okul önerdi. Malum 232. yılları. Ben de memnuniyetle kabul ettim,” şeklinde açıklıyor. Kitapla serginin aynı ana denk gelmesinin kendisini çok mutlu ettiğini söyleyen Dorsay, kitapta yer alan fotoğrafları çekerken amacının kişileri en doğal halleriyle oldukları gibi özgün bir bakış farklı bir perspektif, değişik bir kadraj yakalayarak yansıtmak olduğunu dile getiriyor.
 
Açılışa katılan Yeşilçam’ın önemli isimlerinden Hülya Koçyiğit sergide olmaktan çok keyif aldığını söylerken, "Atilla Dorsay bir duayen, yılların birikimine sahip. Hepimizde emeği ve birlikte anılarımız var. Ve bugün anılarımızla karşılaşıyoruz," diyor. Füsun Demirel serginin kendileri için sürpriz olduğunu söylerken, Yeşilçam'da aynı zamanda kamera arkasında da çalışan Gülsen Tuncer ise, "Bu sergide yer alabilmek benim için çok onur verici çünkü bir anlamda Yeşilçamlı'lığım tescil edilmiş oluyor," diyor.
 
Yeşilçam'ın akıllarda yer etmiş şarkıları eşliğinde gezilen sergide ve birebir Yeşilçam'daki filmlerin çekiminde kullanılan kameralar, film bobinleri ve ses mikserinin de yer aldığı sergi, Saint Benoit Lisesi La Galerie’de 30 Kasım’a kadar ziyaretçilere açık olacak.