Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » Dağıtım tekelinden sinemanın geleceğine

Dağıtım tekelinden sinemanın geleceğine

Dağıtım tekelinden sinemanın geleceğine11 Nisan 2016 - 01:04
Kaan Müjdeci'nin İstanbul Film Festivali'nde gösterilen belgeseli 'Kapalı Gişe', sinema salonlarının tekelde toplanmasının Türkiye sinemasının geleceğini olumsuz etkilediğini vurguluyor
NİL KURAL
 
35. İstanbul Film Festivali’nde Türkiye sineması Özel Gösterimler bölümünde gösterilen belgesel ‘Kapalı Gişe’, dün izleyiciyle buluştu. ‘Sivas’ filmiyle tanınan Kaan Müjdeci ile birlikte sinema yazarları Evrim Kaya, Şenay Aydemir ve Fırat Yücel’in de imzasını taşıyan ‘Kapalı Gişe’, sinema salonlarının büyük bölümünün tek bir zincirin elinde olması üzerinden Türkiye sinemasının karşılaştığı karanlık tabloyu ortaya koyuyor.
 
Bu tekelleşmenin filmlerin sinema salonlarını izleyiciyle buluşamamasını, bağımsız sinema salonlarının durumunun zorluluğunu ve sinema izleyicisinin ilgisini tartışan filmin ardından gerçekleşen Cem Erciyes moderatörlüğündeki panelde, filmin yönetmenlerinden ‘Sivas’ adlı ödüllü ilk filmle tanınan Kaan Müjdeci, söze “Filmde konuşan Onur Ünlü, Sevilay Demirci’nin de olduğu isimler, büyük risk aldılar” diye başladı ve filmde yer alan isimlere teşekkür etti. Panelde “Ne yapılmalı?” sorusu üzerinde duruldu.
 
Yapımcı Yamaç Okur, bu soruya cevaben “Bu işi düzenlemesi gereken kurumlar var. Mesela Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi kurumların görevini tam yapması için meslek birliklerinin dilekçelerle başvurması gerekiyor.  İkincisi rekabet kurumu. Raporlar verdik. Onlar da görevini yapmıyor. Bireysel ve örgütlü olarak görevlerini hatırlatmak lazım,” diye konuştu.
 
Yapımcı Serkan Çakarer, bu sorunların dünyada da yaşandığını dile getirdi: “Bunun dijitalleşmenin bağımsız yapımları negatif etkilediğini düşünüyorum. Aynı anda çok miktarda kopyayla gösterime giriyor. AVM’lerin olumsuz etkilediğini düşünüyorum. Sayısının artması ve buralarda belli tipte filmlerin gösterilmesi, bağımsız filmleri etkiliyor.” Çakerer, 2011 ve 2012’de iki ciddi piyasa araştırması yapıldığını ve Türkiye’de sokaktaki insanın yüzde 54’ü veya 56’sı sinemaya gitmediği sonucunun çıktığını belirtti. 2014’de yapılan araştırmada Türkiye’de bir insanın sinemada yılda geçirdiği zaman 1 dakikadan az olduğunu vurgulayan Çakarer, yeni bir sinema izleyicisi oluşması için çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi. 
 
Ünlü: “Özerk bir sinema kurumundan yanayım”
 
Türkiye sinemasının önemli yönetmenlerinden Onur Ünlü, sektörün sorunlarının çözümü için “Genel bir sakatlık var. Ben özerk bir sinema kurumundan yanayım. Devletin bize yardım etme ihtimalini bir kenara bırakmalıyız,” diye konuştu.