Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » Altın Portakal'ın başkanı Türkan Şoray

Altın Portakal'ın başkanı Türkan Şoray

Altın Portakal'ın başkanı Türkan Şoray02 Ağustos 2013 - 02:08
50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin ulusal jürisine Türk sinemasının “Sultan” lakaplı usta oyuncusu Türkan Şoray başkanlık edecek1964 yılında gerçekleştirilen Altın Portakal’ın ilk festivalinde Metin Erksan’ın yönettiği “Acı Hayat” filmiyle “en iyi kadın oyuncu” seçilen Türkan Şoray’ın ‘kadın oyuncu’ dalında 4 Altın Portakalı bulunuyor.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı&AKSAV Şeref Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Altın Portakal’ın Türkan Şoray’la 50 yıl öncesine dayanan bir gönül bağı olduğunu; 50. Festivalin jüri başkanlığını Türk sinemasının sultanının yapacak olmasından büyük onur ve mutluluk duyduğunu bildirdi.

49. Festivalin açılışını yapmak için uzun bir aradan sonra geçtiğimiz yıl Antalya’ya gelen Türkan Şoray’ın yer aldığı festival kortejine geçtiğimiz sene 250 bin kişinin üzerinde katılım olmuştu.

Altın Portakal’la yaşıt sinema kariyeri

Sinema oyuncusu - yönetmen Türkan Şoray’ın sinema kariyeri ünlü yönetmen Türker İnanoğlu'nun teşviki ile 1960 yılında başladı. Başrolünde yer aldığı "Köyde Bir Kız Sevdim", Şoray’ın sinemaya adım attığı ilk film. Altın Portakal ödülü getiren, yönetmenliğini Metin Erksan'nın yaptığı Acı Hayat (1964) filmindeki rolü, Şoray'ın kariyerindeki en önemli basamaklardan biri kabul ediliyor.

200’ün üzerinde filmde rol alarak Türk sinemasında olduğu kadar dünya sinemasında da bir rekora imza atan Türkan Şoray’ın yönetmen olarak imza attığı filmler arasında. “Dönüş” (1972), “Bodrum Hakimi” (1973), “Azap” (1973) ve “Yılanı Öldürseler (1981) yer alıyor.

Şoray 90'lı yıllarda televizyon dizilerinde de yer almaya başladı. Bu çalışmalar arasında en çok ses getiren ve uzun ömürlü olanları, başrollerini Şener Şen'le paylaştığı İkinci Bahar ve Haluk Bilginer’le paylaştığı Tatlı Hayat oldu. Türkân Şoray NTV'de yayınlanan Sinema Benim Aşkım programının sunumuna da imza attı.

Kitaplara konu bir yaşam

Şoray’la ilgili yayımlanan kitaplar arasında kendi kaleminden çıkma "Sinemam ve Ben" (biyografi); Agâh Özgüç’ün imzasını taşıyan "Türkan Şoray, Bir Yıldız Böyle Doğdu" (belgesel roman); yine Agâh Özgüç imzası taşıyan “Türkan Şoray” (biyografi); Atilla Dorsay’ın kaleme aldığı "Sümbül Sokağın Tutsak Kadını" (biyografi); Feridun Andaç’ın kaleme aldığı "Türkan Şoray ile Yüz Yüze", Atilla Dorsay’ın “Türkan Sultan’a Armağan” adlı eserler yer alıyor.