Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » 5 unutulmaz Robin Williams performansı

5 unutulmaz Robin Williams performansı

5 unutulmaz Robin Williams performansı15 Ağustos 2014 - 10:08
Hollywood Reporter dergisi, Robin Williams'ın 5 unutulmaz sahnesini listeledi. Türkiye için ise liste biraz daha farklı

Robin Williams'ın hayatını kaybettiğinin öğrenilmesiyle başlayan toplu yas halinde, yurtdışında birçok yayın kendisini en akılda kalan rolleri ve sahneleriyle hatırladı. Türkiyeli seyirciler de sosyal medyadan kendilerini en çok etkileyen anlarını paylaştı. Örneğin ABDli Williams hayranları, oyuncuya ün kazandıran "Mork and Mindy" dizisini hep anarken, Türkiye'de 1979-80 tarihleri arasında yayınlanan dizi pek bir iz bırakmamış. Yıldız oyuncuların animasyon seslendirmede harikalar yaratabileceğini gösteren "Alaaddin"deki son derece başarılı performansını da, filmi çoğunluk olarak dublajlı seyretmiş olduğumuz için değerlendiremiyoruz. İşte Türkiye'ye özel, 5 unutulmaz Robin Williams performansı:

 

1) "Dead Poets Society / Ölü Ozanlar Derneği": Her genç erkeğin sahip olmak istediği anlayışlı ve yardımcı baba figürü, İngilizce öğretmeni John Keating'i canlandırdığı film, Williams denilince ilk akla gelen şeylerden biri. Masaya çıktığı sahneyi mi sayalım, öğrencileri sınıftan dışarı çıkarıp 'Carpe Diem'i anlattığı anı mı, okuldan kovulma sahnesini mi? Burada 'Carpe Diem'i paylaşıyoruz (Sezai Aydın seslendirmesiyle).

 

2) "Good Will Hunting / Can Dostum" (1997): Matt Damon ve Ben Affleck, filmin senaryosunu yazarken Williams'ın "Ölü Ozanlar Derneği"ndeki personasından etkilenmişlerdi. Terapist Sean Maguire, anlayışlı baba Keating'in 10 yıl daha yaşlı, daha depresif ama yine aynı şekilde yardımcı olmaya çalışan versiyonuydu. Williams böylece tüm yolunu bulamayan genç erkeklerin hakiki mürşidi olarak imajını perçinledi.

 

 

3) "Good Morning Vietnam / Günaydın Vietnam" (1987) : Vietnam'daki Amerikan ordularının moralini yükseltmekle görevli radyo DJ'i Adrian Cronauer'in anılarından yola çıkarak çekilen "Günaydın Vietnam", Williams'ın kendini stand-up ve televizyondan sonra beyazperdede de gerçek anlamda kanıtladığı filmdi. İnanılmaz enerjisinin yanı sıra tüm rollerine biraz nüfuz eden hüznünü de yaydığı "Günaydın Vietnam", başarısının en önemli kısmını Williams'ın performansına borçluydu.

 

 

4) "Mrs. Doubtfire / Müthiş Dadı" (1993): Özellikle aksan ve ses taklidiyle ön plana çıkan Williams'ın, fiziksel komediyi de doruğuna çıkardığı "Mrs. Doubtfire", tüm zamanların en komik filmleri listelerinde kendisine düzenli olarak yer buluyor. Mrs. Doubtfire'ın göğüslerinin ocaktan alev aldığı an olsun, maskesi olmadığı için yüzüne pasta kremasından maske yaptığı sahne olsun, film başından sonuna bir Williams şovu.

 

 

5) "What Dreams May Come / Aşkın Gücü" (1998): "Aşkın Gücü" ismiyle Türkiye'de vizyona giren birçok filmden en tanınmışı olan film, Williams'ın performansı, Ennio Morricone'nin müzikleri ve müthiş bir görsel çalışmanın çok da ilginç olmayan bir senaryoyla birleşimiydi.