Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » 37. İstanbul Film Festivali jürisi belirlendi

37. İstanbul Film Festivali jürisi belirlendi

37. İstanbul Film Festivali jürisi belirlendi17 Ocak 2018 - 10:01
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 6-17 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen 37. İstanbul Film Festivali’nde Ulusal Yarışma filmlerini değerlendirecek olan Ulusal Yarışma Jürisi belirlendi. 37. İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma jüri başkanlığını, ulusal ve uluslararası birçok festivalden ödüllerle dönen önemli kadın yönetmenlerimizden Pelin Esmer üstleniyor.
 Pelin Esmer başkanlığındaki Ulusal Yarışma Jürisi’nin diğer üyeleri ise görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki, oyuncu Selen Uçer, şair Küçük İskender ve sinema yazarı Barbara Lorey de la Charrière olarak belirlendi.  
 
37. İstanbul Film Festivali’nde çoğu Türkiye ve dünya prömiyerini ilk kez gerçekleştiren filmlerin beyazperdede gösterildiği ve Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması ile Ulusal Kısa Film Yarışması’nı da kapsayan Türkiye Sineması Tema Sponsorluğu’nu bu yıl da Türk Tuborg A.Ş. üstleniyor.
 
Ulusal Yarışma Ödülleri 
 
Ulusal Yarışma Jürisi, 37. İstanbul Film Festivali’nde Altın Lale En İyi Film, En İyi Yönetmen, Jüri Özel Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu ve En İyi Müzik olmak üzere toplam 9 dalda ödül verecek. 
 
Ulusal Yarışma’da Altın Lale En İyi Film 150.000 TL, Onat Kutlar anısına verilecek Jüri Özel Ödülü 50.000 TL, En İyi Kadın ve En İyi Erkek Oyuncu ödülleri 10.000'er TL olarak belirlendi. Türk Tuborg A.Ş. ise En İyi Yönetmen ödülüne layık görülen isme 50.000 TL takdim edecek. 
 
Türkiye’den başvurular için son gün 25 Ocak
37. İstanbul Film Festivali’ne Türkiye’den katılmak isteyen uzun metraj, kısa ve belgesel tüm filmler için başvuru süresi 25 Ocak 2018 tarihinde sona erecek.
 
 
37. İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma Jurisi
 
Pelin Esmer (Başkan)
 
İstanbul’da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun olduktan sonra Yavuz Özkan’nın Z1 Sinema Atölyesi’ne devam etti. Uzun metraj kurmaca, belgesel ve reklam filmlerinde yönetmen yardımcısı olarak çalıştı. 2002’de çektiği ilk belgesel Koleksiyoncu yurtiçi ve yurtdışında pek çok festivale davet edildi. 2005’te Arslanköy’de tiyatro yapan kadınları konu alan ilk uzun metraj belgesel filmi Oyun’u çekti ve bu filmler İstanbul, Tribeca ve Adana film festivallerinde ödüller kazandı. 2007’de Cannes Film Festivali Cinefondation’a davet edildi. Burada senaryosunu yazmaya başladığı ilk uzun metraj kurmaca filmi 11’e 10 Kala’nın dünya prömiyeri 2009 San Sebastian Festivali’nde yapıldı. İkinci uzun metraj filmi Gözetleme Kulesi (2012)  uluslararası galalarını Toronto ve Rotterdam Film Festivallerinde yaptı ve Adana Altın Koza Film Festivali’nde “En İyi Yönetmen” dahil beş ödül aldı. Senaryosunu Barış Bıçakçı ile birlikte kaleme aldığı İşe Yarar Bir Şey (2017) adlı son filmi İstanbul, Tallinn Black Nights, Adana Altın Koza, Boğaziçi Film Festivallerinde pek çok ödül kazandı. 2018’de DAAD’dan aldığı sanatçı bursu ile Berlin’e davet edildi.
 
Gökhan Tiryaki
 
1972’de İstanbul’da doğdu. TRT’de çalıştıktan sonra 1991-1996 yıllarında kameraman olarak TV filmlerinin ve belgesellerin yapımında çalıştı. 1996’dan bu yana görüntü yönetmenliği yapıyor. Bu görevi üstlendiği birçok filmle ulusal ve uluslararası yarışmalarda birçok ödül kazandı. Birlikte çalıştığı yönetmenler arasında Nuri Bilge Ceylan (Ahlat Ağacı, Kış Uykusu, Bir Zamanlar Anadolu’da, Üç Maymun, İklimler), Yılmaz Erdoğan (Tatlım Tatlım, Ekşi Elmalar, Kelebeğin Rüyası), Asif Kapadia (Ali ve Nino), Çağan Irmak (Çocuklar Sana Emanet, Benim Adım Feridun, Unutursam Fısılda, Tamam mıyız?, Dedemin İnsanları, Prensesin Uykusu, Karanlıktakiler, Issız Adam), Pelin Esmer (İşe Yarar Bir Şey), Tolga Karaçelik (Sarmaşık), Taylan Kardeşler (Vavien) ve Atıl İnaç (Zincirbozan) sayılabilir. Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi ve Asya-Pasifik Film Ödülleri üyesidir.
 
Selen Uçer
 
Boğaziçi Üniversitesinden mezun oldu. Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları’nda oyunculuğa başladı. Chicago Roosevelt Üniversitesi’nde burslu olarak oyunculuk ve tiyatro alanında yüksek lisans yaptı. New York’ta, Ensemble Studio Theatre’da stajyer oyuncu olarak çalıştı. Ara (2008, Ümit Ünal), Büyük Oyun (2010, Atıl İnaç), Can (2012, Raşit Çelikezer) filmlerindeki rolleriyle ödüle layık görüldü. Anlat İstanbul, Bornova Bornova, O…Çocukları, Daire, Kutsal Bir Gün gibi filmlerde rol aldı; Çekmeköy Underground, Kumun Tadı filmlerinde konuk oyuncu oldu. Cam, Kuçu Kuçu, Poz, Kurusıkı, Bütün Kadınların Kafası Karışıktır, Işıltılı Haşereler tiyatro oyunlarında oynadı ve birçok ödül kazandı. Oynadığı TV dizileri arasında Evlat Kokusu, Beni Böyle Sev, Hanımın Çiftliği, Deli Saraylı, Düğün Şarkıcısı sayılabilir. Yeditepe Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nde, Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi’nde oyunculuk dersleri verdi.
 
Küçük İskender
 
1964’te İstanbul’da dünyaya geldi. Kabataş Erkek Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde beş yıl öğrenim gördü. Tıp eğitimini de, peşinden girdiği İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nü de yarıda bıraktı. Şiir, roman, deneme, günlük gibi pek çok edebî türde eserler verdi. Yurtdışında yayımlanan antolojilerde şiirleriyle yer aldı. 2000’de Orhon Murat Arıburnu, 2006’da Melih Cevdet Anday Şiir Ödülü’nü kazandı. 2014’te Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nü, 2017’de Necatigil Şiir Ödülü’nü aldı. Avrupa’da ve ABD’de şiir okumalarına, panellere, sempozyumlara katıldı. Kürtçe ve Almancada kitapları basıldı. Şiir performansları yaptı. Ağır Roman, O Şimdi Asker gibi sinema filmlerinde rol aldı.  
 
Barbara Lorey De La Charrière
 
Paris merkezli serbest gazeteci ve sinema yazarıdır. Almanya ve Fransa’daki bazı günlük gazete ve süreli yayınlarda yazıları yayımlanmıştır. Alizarine Productions altında yıllardır Avrupa ve ABD’de film programları ve fotoğraf sergilerinin küratörlüğünü yapmaktadır. Eski Doğu Almanya’da doğdu; Münih, Hamburg ve Paris’te öğrenim gördü. Psikoloji ve sosyoloji dallarında yüksek lisans aldı. Yıllarca kültürlerarası iletişim alanında araştırmacı olarak çalıştı. Aralarında Cannes, Kudüs, San Sebastian, Chicago ve Venedik’in de olduğu birçok saygın uluslararası film festivalinde jüri üyeliği yaptı.