Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » ‘Sinemayı seven ve sevdiren adam’a veda

‘Sinemayı seven ve sevdiren adam’a veda

‘Sinemayı seven ve sevdiren adam’a veda29 Kasım 2016 - 12:11
Mithat Alam Film Merkezi’nin kurucusu sinefil ve eğitimci Mithat Alam, dün 71 yaşında aramızdan ayrıldı. Alam, sinema sevgisi ve birikimiyle Türkiye’de sinema kültürüne benzersiz katkılarda bulundu
NİL KURAL
 
Boğaziçi Üniversitesi’nde Mithat Alam Film Merkezi ve Mithat Alam Eğitim Vakfı’nın kurucusu, Türkiye sinema kültürünün gelişmesinde büyük katkıda bulunan sinefil ve eğitimci Mithat Alam, dün 71 yaşında hayatını kaybetti. Bir süredir kanser tedavisi gören Alam’ın cenazesi yarın Bebek Camii’nde kılınacak öğlen namazını takiben Rumelihisarı Aşiyan Mezarlığı’nda toprağa verilecek. 
Mithat Alam, 1945 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. İlkokulu Nilüfer Hatun ve Işık Lisesi’nde okuyan Alam, ortaokul ve lisede eğitimine Robert Kolej’de devam etti. Alam’ın sinema sevgisi ve merakı çok erken yaşta başladı. İlkokul yıllarından itibaren Melek Sineması, Atlas Sineması’nda düzenli olarak film seyreden Alam'ın hayatı boyunca devam edecek sinema sevgisinin işaretleri, defterler tutup, sinema listeleri hazırlayarak ve yabancı yayınlarını okumasında saklıydı. Üniversiteyi Boğaziçi’nde okuduktan sonra Alam, iş hayatına atıldı. Ancak nefret ederek devam ettiğini söylediği iş hayatı boyunca sinema, tiyatro ve modern dansı yakından takip etmeyi sürdürdü.
 
Alam’ın hayatının ikinci yarısı olarak ifade ettiği, sinemayı merkeze aldığı dönem 1998’de Boğaziçi Üniversitesi’nde sinema dersi vermesiyle başladı. Alam’ın sinema dersini alan öğrenciler arasında 2012 yılında kaybettiğimiz Seyfi Teoman ile Umut Aral’ın olduğu yönetmenler, Övgü Gökçe ve Fırat Yücel’in aralarında olduğu sinema eleştirmenleri de bulunuyordu.  Alam’ın sinema alanındaki hakimiyeti, birçok öğrencisinin sinemayı hayatlarının odağına almasında çok etkin rol oynadı. Alam’ın genç öğrencileriyle kurduğu benzersiz iletişim, onu bir sinema eğitimcisinin yanı sıra hayat boyu yanlarında yer alan bir rehbere dönüştürdü. Bu dersler, Boğaziçi Üniversitesi’ne ve Türkiye’ye birçok sinemacı, sinema teorisyeni ve yazarı kazandıran bir kimlik kazandırdı.
 
Sinema kültürüne kalıcı miras
 
Alam’ın dersleriyle kazanılan bu kimlik, 2000 yılında bağışlarıyla kurulan Mithat Alam Film Merkezi’yle kurumsallaştı ve etki alanını genişletti. Aralarında Türkiye sinemasının önemli isimlerinin yanı sıra Gus van Sant ve Costa Gavras’ın da olduğu dünyaca ünlü yaratıcıları öğrencilerle buluşturan merkez, Alam’ın geniş film koleksiyonunun de katkılarıyla oluşturulan arşiv ve kütüphanesi; Dijital Hafıza Projesi ve yayınlarıyla sadece Boğaziçi Üniversitesi’nde değil; Türkiye’deki sinema kültürünün gelişmesinde etkili olan kilit merkezlerden birine dönüştü.
 
Alam’ın İstanbul Film Festivali tarafından 2017 Sinema Emek Ödülü’ne layık görüldüğü geçen hafta açıklandı. Öğrencilerinden Umut Barış Dönmez’in Alam’la gerçekleştirdiği, hayat hikayesinin yanı sıra sinema konusundaki bilgisini de okura aktaran nehir söyleşi kitabı ‘Sinemayı Seven Adam’ ise İletişim Yayınları’ndan yakın tarihte raflardaki yerini aldı.
 
Alam, Boğaziçi Üniversitesi’nde verdiği sinema dersleriyle birçok üniversite öğrencisine bir ömür boyu süren sinema sevgisini ve birikimini aktarmakla kalmadı; kurduğu Mithat Alam Film Merkezi’ndeki arşiv ve kütüphaneyle Türkiye’deki sinema kültürüne kalıcı bir miras bıraktı. Merkezin ve Alam’ın Altyazı sinema dergisine verdiği destek, Türkiye sinemasının önde gelen sinemacılarıyla yapılmış kapsamlı söyleşilerden oluşan Görsel Hafıza Projesi ve nice çalışmaları, sinema bilgisinin nesiller boyu aktarılmasına öncülük etti ve etmeyi sürdürecek.