Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sahne Sanatları » Türk operası için yol haritası belirleniyor

Türk operası için yol haritası belirleniyor

Türk operası için yol haritası belirleniyor 20 Mart 2018 - 11:03
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından, bestecilerin de katılımıyla "Opera ve Bale Alanında Yeni Eserlerin Üretimi" konulu toplantı düzenlendi
 
     Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat  Yönetmeni Murat Karahan, Türkiye'nin zengin kültüründen unsurlar içeren yeni  opera ve bale eserlerinin üretilmesi gerektiğini belirterek, Türk eseri üretimi  konusunda bir yol haritası belirleneceğini bildirdi. 
 
 
    Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından, Ankara Opera  Binası'nda, Türkiye'nin kültür sanat yaşamına destek vermek amacıyla "Opera ve  Bale Alanında Yeni Eserlerin Üretimi" konusunda bestecilerin bir araya geldiği  bir toplantı düzenlendi.
 
 
    Karahan, toplantı öncesinde, katılımcı bestecilerle düzenlediği basın  toplantısında, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünün, kurulduğu ilk günden bu  yana evrensel çok sesli sanat müziğini, opera ve baleyi Türkiye'nin her yerinde  tanıtmayı ve sevdirmeyi amaçladığını belirtti.
 
 
    Dünya repertuvarının yanı sıra çağdaş Türk bestecilerinin birçok eseri  ile sanatseverlere ulaşıldığını aktaran Karahan, Türk kültür ve sanat birikiminin  dünya sanatının evrensel boyutunun bir parçası olması için çalışmalara devam  edildiğini bildirdi.
 
 
    Karahan, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünce, opera ve bale  sanatlarının Türk kültürünü yansıtan uluslararası bir marka haline getirilmesinin  amaçlandığını vurguladı.
 
  
    "Bu Formatta yapılan belki de ilk toplantı"
 
    Bu nedenle Türkiye'nin zengin kültüründen unsurlar içeren yeni opera  ve bale eserlerinin üretilmesi konusunda bir toplantı düzenlendiğini aktaran  Karahan, şunları kaydetti:
 
    "Değerli bestecilerimiz ile bugün gerçekleştirilecek ilk toplantıda,  Türk eseri üretimi konusunda yol haritası belirlenecek. Bu nedenle herkese nasip  olmayacak bir mutluluk yaşıyorum. Çocukluğumuzdan beri, okul döneminden  başlayarak eserlerini seslendirdiğimiz, dinlediğimiz, icra ettiğimiz ve  cumhuriyetimizin çok sesli müzik hayatına yön veren değerli hocalarım ile yeni   ve gelecek jenerasyonun değerli bestecileri bir aradayız. Türk opera markası  yaratma yolundaki düşüncelerimizi hep birlikte paylaşarak, masaya yatıracağımız  bu toplantıyı düzenledik. Bizim için çok değerli çünkü bugüne kadar bu formatta  yapılan belki de ilk toplantı."
 
    Her ülke ve toplumun aslında opera konusunda kendi markasını  yarattığını ve bunun için çalıştıklarını belirten Karahan, "Zaten, müziği domine  eden bestecilere bakıldığında, aslında hepsinin bestelerinde yerel unsurlar  yatıyor. Bunu çekinmeden kullandıklarını görüyoruz." dedi
  
 
    Karahan, Anadolu topraklarının dünyada hiçbir milletin, hiçbir ulusun  sahip olamayacağı bir melodik zenginliğe sahip olduğunu ifade ederek, "Kişesel  görüşüme göre, bu topraklarda binlerce yıldır süregelen çok ciddi bir melodik  zenginlik var. Bu melodik zenginlikten yola çıkarak ve bugüne kadar yapılmış  eserlerimizle, hep birlikte hareket ederek, Devlet Opera ve Balesinin mutlak  desteğiyle bir yol haritası çizilmesini, Türk opera markasını yaratmak  istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
 
    Karahan'ın açıklamasının ardından basına kapalı devam eden toplantıya,  besteciler Bujor Hoinic, Artur Hoinic, Can Atilla, Mustafa Erdoğan, Musa Göçmen,  Ertuğrul Bayraktar, Can Aksel Akın, Muammer Sun, Cem İdiz, Çetin Işıközlü, Evrim  Demirel, Hakan Ali Toker, Hasan Niyazi Tura, Yalçın Tura, Tevfik Akbaşlı, Turan  Manafzade, Tolga Taviş, Timur Selçuk, Ali Hoca, Oğuzhan Balcı ve Murat Cem Orhan  katıldı.