Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sahne Sanatları » Sahneler yeni yılda da dolu dolu

Sahneler yeni yılda da dolu dolu

Sahneler yeni yılda da dolu dolu16 Ocak 2017 - 12:01 | Erdal Beşikçioğlu, 'Tüy Kalemler ya da Quills'te Marquis de Sade rolünde.
2016 yılında tiyatrolarda seyirciler tarafından çok ilgi gören oyunla, 2017’de sahnelenmeye devam ediyor. Daha şimdiden kapalı gişe oynayan oyunları bir araya topladık
NERGİS FIRTINA
 
* ‘Kozalar’: Demet Evgar’ın kurduğu Pangar Tiyatro tarafından sahneye koyulan ‘Kozalar’, 2016 yılında bir çok kez kapalı gişe oynamıştı. Fransa’nın en ünlü tiyatro festivali olan Uluslararası Avignon Festivali’nde oynanan ilk Türk metni olma özelliğini taşıyan oyunun kadrosunda Demet Evgar, Binnur Kaya ve Esra Dermancıoğlu bulunuyor. Ayşenil Şamlıoğlu’nun yönetimindeki absürd komedi tarzındaki oyun, soğuk savaş döneminde yaşanan terör, iç savaş, kadınların toplumdaki yeri ve mülteci sorunlarına değiniyor. Oyun 24 Ocak, 7, 14, 21 ve 23 Şubat tarihlerinde sahnelenecek.
 
* ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’: Tatbikat Sahnesi’nin en çok rağbet gören oyunlarından biri olan Gogol eseri ‘ Bir Delinin Hatıra Defteri’nde, Erdal Beşikçioğlu’nun sahnede nasıl devleştiğini görüyoruz. I. Nikolay’ın baskıcı rejiminde yaşayan küçük bir devlet memuru olan Popriçin’in hayatını merkeze alan bu oyun, bir insanın günbegün nasıl delirdiğini ele alıyor. Oyun 20 Ocak’ta Uniq Hall’de.
 
* ‘Tüy Kalemler’ ya da ‘Quills’: Tatbikat Sahnesi’nin geçen sezonda adından çok söz ettiren bir diğer oyunuysa Doug Wright’ın kaleme aldığı bir Marquis de Sade eseriydi. Doğanın ve ahlak kurallarını yerle bir eden “Sadizm”in kurucusu Marquis De Sade’ın akıl hastanesinde geçirdiği yılları anlatan oyunun kadrosunda Erdal Beşikçioğlu, Gökhan Soylu, Saygın Soysal, Melisa Şenolsun’un da aralarında bulunduğu isimler bulunuyor. Oyun 16 Ocak’ta Ankara Tatbikat Sahnesi’nde.
 
* ’10 11 12’: Başrollerinde Enis Arıkan ve Ezgi Mola’nın olduğu ’10 11 12’ bir Jason Hall eseri olma özelliğini taşıyor. Craft Kadıköy’de oynanan oyunun 10 Ocak’ta bütün biletleri tükenmişti. Oyunun hikayesi şu şekilde; İlk evini alarak tüm hayallerini gerçekleştirmiş olan 12 numaradaki kadın (Ezgi Mola) , 11 numaraya taşınan çekici yeni komşusuyla birbirlerini tanımaya çalışırken 10 numarada yaşayan ve hiç görmedikleri diğer komşusunu araştırmaya başlarlar. Gerilim dolu bu oyun 2016’da birçok gece kapalı gişe oynamıştı. Oyun 16 ve 28 Ocak’ta Craft’ta sahnelenecek.
 
* ’39 Basamak’: Alfred Hitchcock’un daha önce sinemaya uyarladığı ‘39 Basamak’ın kadrosu epey güçlü. Engin Hepileri, Demet Evgar, Okan Yalabık ve Bülent Şakrak’ın oynadığı oyunun yönetmeni Mehmet Birkiye. İngiltere’nin West End Tiyatrosu’nda 9 sene aralıksız sahnelenen oyunun konusu İngiltere’den İskoçya’ya uzanıyor. ’39 Basamak’, 2016 yılında bir süre kapalı gişe oynamıştı. Oyun 19 ve 21 Ocak’ta İstanbul seyircisinin karşısında olacak.
 
* ‘Pencere’: Birkan Uz’un yönettiği ‘Pencere’nin kadrosunda usta oyuncu Haluk Bilginer’in dışında Esra Bezen ve Kürşat Demir bulunuyor. Bir David Hare oyunu olan ‘Pencere’de; 3 yıl önce ilişkilerini sonlandırmış ve birbirlerinden çok farklı iki karakter olan Tom ve Kyra’nın hikayesini izliyoruz. Tom’un soğuk bir kış akşamı Kyra’yı tekrar ziyarete gelmesiyle olaylar değişiyor. ‘Pencere’ 20 Ocak’ta Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde sahnelenecek.
 
* ‘En Kısa Gecenin Rüyası’ : Shakespeare eserlerini modern döneme uyarlamada bir hayli başarılı olan Moda Sahnesi oyuncuları, ‘En Kısa Gecenin Rüyası’nı 2.sezonunda da kapalı gişe oynuyorlar. 13-22 Ocak tarihleri arası için bilet bulamayacağınız oyunun konusu aslında Shakespeare’in ‘Bir Yaz Gecesi Rüyası’nın modern döneme uyarlanmış hali.