Cirque du Soleil'den bir göçebe hikâyesi
20 Eylül 2016 - 10:09Dünyanın en büyük canlı gösteri gruplarından Cirque du Soleil, 1-9 Ekim tarihleri arasında 'Varekai' ile Ataşehir Ülker Sports Arena'da. Gösterinin artistik direktörü Michael G. Smith'e 'Varekai'nin hikâyesini sorduk
SELAY SARI
Evrensel hikâyeleri sirk performanslarıyla anlatmasıyla dünya çapında en sevilen gösteri topluluklarından Cirque du Soleil, 3,5 yıl aradan sonra 'Varekai' ile Türkiye'ye dönüyor. 1-9 Ekim tarihleri arasında 11 temsille Ataşehir Ülker Sports Arena'da sahne alacak ekip, Yunan mitolojisi kahramanlarından İkarus'un izinde izleyicileri göçebelerin zorluklar ve mucizelerle dolu dünyasına götürecek. 'Varekai'nin artistik direktörü Michael G. Smith ile yaptığımız röportajda gösterinin ilham kaynaklarını konuştuk.
'Varekai'ye hangi masal ve efsaneler ilham veriyor?
'Varekai' zorluklara karşı mücadele veren bir genç adamın, İkarus'un hikâyesini anlatıyor. Bildiğiniz gibi Yunan mitolojisinde İkarus babasının yaptığı kanatları takıp güneşe fazla yaklaşır, kanatları yanar ve düşer. Bu olay hayatını bir anda değiştiriyor ve onu perişan ediyor. 'Varekai' yardım isteyecek cesareti bulma ve yalnız olmadığımızı anlamaya dair bir gösteri. Ayrıca aşk da onu yolculuğuna devam etmeye teşvik ediyor.
'Varekai' ne demek?
Romanların, dünyanın gezginlerinin dilinde 'Her neresi olursa' anlamına geliyor. Gösteri göçebe ruhuna, sirk geleneğine ve sanatına ve sonsuz bir tutkuyla 'Varekai'ye, her neresi olursa oraya varmaya çalışanlara bir saygı duruşu.
Akrobasiyle hikâye anlatmanın avantajları ve dezavantajları neler?
Cirque du Soleil'de hikâyeleri daha önce anlatılmadıkları şekilde sunarız. İzleyiciler olanaksızın olduğunu görür, gerçek insanlar gerçekdışı hareketler yapar. Akrobatlarımızın sahnede yaptıkları büyük emeklerle mümkün oluyor. Tabii ki en büyük zorluklardan biri geniş bir izleyici kitlesine karakterlerin hislerini ve yaşadıkları değişimi yansıtmak. Bu arada Cirque du Soleil kapsamında sadece 'Varekai'de görülebilecek çok özel akrobasi hareketleri mevcut.
İlk sahnelediği günden bu yana geçen 14 yılda gösteride neler değişti?
Bazı hareketler değişti ama gösterinin ana teması hep aynı kaldı. Gösterinin parçası olması adına yarattığımız her sahne, her akrobasi seti 'Varekai'nin bu ana temasına uymak durumunda. Hareketleri ancak bir dejavü hissi geldiğinde ya da başkaları bizim sahnelerimizi kopyalamaya başladığında değiştirdik. 'Sticks' (Çubuklar) adında bir kurdele performansı ekledik, ayrıca İkarus oyunlarını geçen sene senkronize taklalarla değiştirdik. Etki İkarus oyunlarıyla neredeyse aynı çünkü ne zaman ne olacağının bilinmemesinin heyecanı var. Bir de yakın zamanda Cyr çemberi sahnesi ekledik. Tüm bunları yazıyla anlatmak mümkün değil, ancak hepsinin oldukça heyecan verici olduğunu söyleyebilirim.
İzleyiciler bu dünyayla nasıl bağlantı kuruyor?
Bestecimiz Violaine Corradi, 'Varekai'nin müziğini bestelerken dünyanın dört bir yanından sesler ve ritimlerden ilham aldı. Bu müzik izleyiciyi gösteri boyunca 'Varekai'nin dünyasına taşıyan bir çevirmen gibi.
Rakamlarla 'Varekai'
İlk kez gösterildiği 2002 tarihinden bu yana 23 ülke ve 130 şehirde 10 milyondan fazla seyirci tarafından izlenen Varekai, 19 farklı ülkeden 50 kisilik dansçı ve müzisyenlerden oluşan bir ekiple sahneleniyor ve 600 parçadan fazla kostüm kullanılıyor.